Politik

Løkke tilfreds med udvisning til LTF-leder: - Vi har presset hårdt på for at få konsekvens ind i de her retssager

Arkivfoto.  Scanpix Danmark Stf / Scanpix

Justitsministeren mener ikke, at det politiske pres i sagen har påvirket landets domstole.

Regeringen udtrykker tilfredshed med, at Højesteret tirsdag har idømt bandelederen Shuaib Khan en udvisningsdom på seks år. 

- Vi vil ikke finde os i, at folk, der ikke er danskere i deres udgangspunkt, kan begå voldsom kriminalitet i Danmark og så bare blive hængende, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Sagen mod lederen af den kriminelle bande Loyal To Familia har været mål for mange danske politikeres opmærksomhed, efter Shuaib Khan i sommeren 2017 truede en betjent på Nørrebro i København.

Løkke: Vi har presset hårdt på

Både i Københavns Byret og i Østre Landsret blev anklagemyndighedens krav om at udvise Shuaib Khan til hjemlandet Pakistan nemlig afvist.

Med dommen i Højesteret udtrykker Lars Løkke Rasmussen tilfredshed med, at den politiske opmærksomhed tilsyneladende har virket.

På spørgsmålet om, hvorvidt statsministeren synes, at trusler mod en betjent er nok til at udvise en mand fra Danmark i seks år, svarer statsministeren:

- Det mener Højesteret - og så mener jeg det også. Vi har presset hårdt på for at få konsekvens ind i de her retssager, og det er også derfor, at det glæder mig, at jeg kan se, at anklagemyndigheden med større og større hyppighed nedlægger påstand om udvisning, siger Lars Løkke Rasmussen.

Pape: Politisk pres påvirker ikke dommere

Justitsministeren udtrykker også tilfredshed med dagens dom.

- Det er jeg selvfølgelig rigtig godt tilfreds med. Det her er jo et nybrud, har jeg lyst til at sige, i udvisningspraksissen i Danmark, siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Han mener ikke, at det politiske pres har været for stort på domstolene, hvilket Shuaib Khans forsvarer ellers flere gange har hævdet.

- Det tror jeg, at domstolene er ret ligeglade med. De forholder sig til loven, siger Søren Pape Poulsen.

I samme omgang siger Søren Pape Poulsen, at han selv har et princip om, at man som minister ikke skal udtale sig om verserende sager ved domstolene.

Ville sparke Khan hjem til Pakistan

Ved en tale til landsrådet i Det Konservative Folkeparti i 2017, hvor han var fungerende justitsminister, sagde han ellers:

- Så derfor håber jeg, at bandelederen af Loyal To Familia nu endelig bliver udvist af Danmark. Lad tredje gang ved domstolene blive lykkens gang. Folk som ham skal ud af Danmark nu.

Derudover har han også tidligere sagt i et interview til Radio24Syv, at Shuaib Khan "skulle have et kæmpe spark bagi tilbage til Pakistan".

- I min landsrådstale sagde jeg det, og det skulle jeg så ikke have gjort. Det har jeg så gjort den ene gang, og det går nok. Jeg er helt sikker på, at de dygtige dommere i Højesteret ikke har siddet og tænkt: "Gad vide, hvad justitsministeren mener om denne her sag". Jeg tror, at de har tænkt: "Hvad er jura i den her sag?", siger Søren Pape Poulsen.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) mener ikke, at politisk pres påvirker dommerne i Højesteret. Video: Sebastian Goos

I både Københavns Byret og i Østre Landsret blev anklagemyndighedens krav om at udvise Shuaib Khan til hjemlandet Pakistan afvist.

Men han blev begge steder kendt skyldig i trusler mod en politimand.

I byretten lød straffen på tre måneders fængsel og en betinget udvisning fra Danmark, mens landsretten opretholdt den betingede udvisning, men nedsatte fængselsstraffen til 60 dage.

En principiel sag

Efter Shuaib Khan havde fået sin dom i landsretten, anmodede rigsadvokat Jan Rechendorff om at få sagen for Højesteret.

- Højesteret bør tage stilling til, om denne sag er dråben, der får bægeret til at flyde over, sagde advokaten i en pressemeddelelse i forbindelse med, at sagen blev indbragt for Procesbevillingsnævnet

I maj besluttede nævnet så, at Shuaib Khans ophold i Danmark var principielt, og at det derfor skulle have en tredje behandling.

Ifølge Højesterets afgørelse sker udvisningen af bandelederen af hensyn til den offentlige tryghed og for at forebygge uro eller forbrydelse.