Støjberg bekræfter opbakning fra V-bagland til formandspost

Udlændingeministeren bakker personligt op om Lars Løkke Rasmussen, der skal sørge for, at partiet bevarer regeringsmagten ved næste valg.

På den ene side. Og på den anden.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har lirket diskussionen op om, hvem der skal være Venstres formand efter statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Det gør hun i et interview med Jyllands-Posten, hvor hun på den ene side afviser at se sig selv som ny formand for partiet, men på den anden side understreger, at hun har både evnerne og viljen. Hvis det skulle være.

Skal have evnen, lysten og viljen

Over for TV 2 bekræfter Inger Støjberg, at der er en vis dobbelthed i hendes udmelding.

- Vi skal vinde regeringsmagten ved næste valg og det skal være med Lars Løkke Rasmussen i spidsen for partiet, understreger Inger Støjberg, der "ikke ser sig selv som eventuel næstformand".

Alligevel melder Støjberg sig klar i kulissen.

- Jeg har viljen. Og hvis man vil være formand for Venstre, skal man have evnen, lysten og viljen. Men evnen og lysten har jeg ikke helt gjort op med mig selv, om jeg har. Jeg ved bare, at jeg ikke er typen, der vælter så let, siger Inger Støjberg inden Venstres sidste ordinære landsmøde, der indledes lørdag i Herning.

Siden 2014 har der været ro bag de indre linjer i Venstre efter et tumultarisk formandsopgør, der truede Lars Løkke Rasmussens position som partiets leder.

Siden har hierarkiet tegnet sig klart med den nuværende næstformand Kristian Jensen som arvtager.  Rivaler og profiler som Søren Pind har siden trukket sig fra dansk politik, mens Søren Gade er på vej til Europa-Parlamentet og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen offentligt har erklæret sin støtte til Kristian Jensen.

Ikke uforbeholden støtte

Så uforbeholden er Inger Støjberg ikke i støtten til manden, der længe har været udnævnt som Venstres kronprins.

- Jeg synes, at den, som bliver valgt til at være formand for Venstre, skal være formand for Venstre. Det er ikke én enkelt mand eller én kvinde, der skal bestemme, hvem der skal være formand for Venstre. Vi har et demokrati i Venstre, siger Støjberg til Jyllands-Posten.

Dermed åbner Støjberg også så småt op for debatten om Venstres næste formand. Ud fra en overbevisning om, at der også er stemmer og støtter i partiet, der gerne ser hende fylde Lars Løkke Rasmussens sko ud, når den dag kommer.

- Jeg har fået opfordringer til at stille op til formandsposten fra baglandet, bekræfter Inger Støjberg over for TV 2.

TV 2s politiske kommentator Søs Marie Serup udlægger dog Støjbergs tekst og dagsorden som en klassisk gang positionering.

- Hun forsøger på klassisk jysk vis at underspille, men der er ingen tvivl om, at det her handler om forskelle i politik og om hendes linie rent magtmæssigt, siger Serup.

Netop Inger Støjbergs meget markante position på udlændingeområdet har været med til at skille vandene, også internt i Venstre. Og det er en del af baggrunden for, at hun viser flaget med den timing, der ligger i at gøre det op til landsmødet, siger politisk kommentator Thomas Funding.

- Det handler også om, at Inger Støjberg har følt sig dårligt behandlet visse steder i partiet, og at hun for sin stilling i udlændingepolitikken ofte får masser af utak, angreb og mudderkast. Så Støjbergs udmeldinger om formandsposten og opbakningen fra baglandet handler også om, at hun gerne vil have mere indflydelse i partiet, vurderer Thomas Funding.