Jensen og Støjberg nævnes som formandskandidater, men danskernes favorit er en helt tredje

16x9
Ifølge et bredt udsnit af vælgerne er Jakob Ellemann-Jensen den bedst egnede som formand for Venstre, når Lars Løkke Rasmussen en dag stopper. Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix

Jakob Ellemann-Jensen vil ikke afvise, at han på et tidspunkt kan komme i spil til formandsposten. Diskussionen er dog "helt uaktuel," siger han.

På Venstres landsmøde i Herning denne weekend bliver det blandt andet diskuteret, om Kristian Jensen eller Inger Støjberg skal være den næste formand for Venstre, når Lars Løkke Rasmussen en dag trækker sig.

Men blandt et repræsentativt udsnit af danskerne er det et helt tredje navn, der får størst opbakning. Det drejer sig om miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, viser en ny Megafon-måling foretaget for TV 2 i dagene op til landsmødet.

Det er altid smigrende at modtage ros

Jakob Ellemann-Jensen

Danskerne er blevet spurgt om, hvem der er den bedst egnede til at sikre Venstres fremgang, når Lars Løkke Rasmussen på et tidspunkt træder tilbage.

Valgmulighederne har været finansminister Kristian Jensen, udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg samt Jakob Ellemmann-Jensen. Og ifølge målingen mener 37 procent, at Jakob Ellemann-Jensen er den bedst egnede. 24 procent peger på Kristian Jensen, mens Inger Støjberg får opbakning fra 15 procent. Resten har svaret 'ved ikke'.

- Det er altid smigrende at modtage ros, og det betragter jeg det her som, siger Jakob Ellemann-Jensen til TV 2.

Direkte adspurgt medgiver Jakob Ellemann-Jensen, at han er overrasket over tallene, men han siger samtidig, at formandsdiskussionen er hypotetisk, og at Lars Løkke Rasmussen tidligere lørdag leverede en fremragende formandstale.

- Det har bare sat en stor fed streg under, at det er en på alle måder fuldstændig uaktuel diskussion, siger han.

Vil ikke afvise noget

Diskussionen om Venstres kommende formandskab er blevet aktuel, efter udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg op til Venstres landsmøde denne weekend har genåbnet formandsdebatten.

Jeg vil ikke hverken bekræfte eller afvise noget som helst

Jakob Ellemann-Jensen

Overfor både Altinget og Jyllands-Posten afviser hun ikke, at hun kan finde på at gå efter formandsposten, når Lars Løkke Rasmussen en dag stopper. Hun har dog endnu ikke gjort op med sig selv, om hun vil gøre det.

Kristian Jensen har længe været regnet som favorit til at blive Venstres næste formand og har ved flere lejligheder selv talt om muligheden, men med Støjbergs udtalelser er diskussionen om arvefølgen i partiet blusset op igen.

I kølvandet på Inger Støjbergs udtalelser afviser Jakob Ellemann-Jensen, at han har gjort sig tanker om at blive formand på sigt.

Men vil du afvise, at du kan komme i spil på et tidspunkt?

- Man bliver ofte – særligt som minister - spurgt, hvad man kan afvise og garantere, og jeg kan garantere, at solen står op i morgen. Og meget mere end det tør jeg ikke garantere.

Så du vil ikke afvise det?

- Jeg vil ikke hverken bekræfte eller afvise noget som helst. Og hvor meget I end anstrenger jer, så kan I ikke lægge noget i det, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Medlemmer uenige

På Venstres landsmøde lørdag understreger Lars Løkke Rasmussen, at diskussionen er uaktuel, og i Venstres bagland er der blandt de medlemmer, TV 2 har talt med, samme holdning.

Optakten til Venstres landsmøde er i høj grad blevet præget af, at Inger Støjberg har genåbnet debatten om Løkkes arvefølgen i Venstre.

Flere vil dog gerne sætte navn på, hvem de helst ser som ny formand, når Lars Løkke Rasmussen på et tidspunkt stopper. En af dem er Jørgen Christensen fra Bedsted i Thy.

Jørgen Christensen, Venstre-medlem fra Bedsted i Thy, mener, at Kristian Jensen, som det står lige nu, er det bedste bud.
Jørgen Christensen, Venstre-medlem fra Bedsted i Thy, mener, at Kristian Jensen, som det står lige nu, er det bedste bud. Foto: TV 2

Han siger, at der kan gå mange år, før formandsdiskussionen kan blive aktuel, men skal han vælge en efterfølger nu, bliver det Kristian Jensen.

- Han er ikke den med de meget hårde udmeldinger, som Støjberg har på udlændingeområdet for eksempel. Det kan der også være brug for i nogle sammenhænge, men jeg tror, at en formand skal have de lidt mere bløde formuleringer og lade de andre slå med den store hammer, siger Jørgen Christensen.

Kate Barner fra Grenaa er ikke helt enig.

- Det er svært, for det er alle sammen dygtige mennesker. Men jeg ser gerne, at vi får en kvindelig statsminister, så jeg vil nok pege på Inger, siger Kate Barner og uddyber:

- Hun har fået en hård medfart med mange ting, og det er ikke et nemt område, hun har og skal navigere i. Og det har hun klaret godt og formået at holde hovedet koldt, lyder det.

Kate Barner fra Venstre i Grenaa hælder mest til Inger Støjberg.
Kate Barner fra Venstre i Grenaa hælder mest til Inger Støjberg. Foto: TV 2

Wilbek: Positivt med flere bud

Viborg-borgmester Ulrik Wilbek håber, Lars Løkke Rasmussen fortsætter mange år endnu og vil ikke sætte navn på, hvem han foretrækker.

Om Megafon-målingens opbakning til Jakob Ellemann-Jensen siger han:

- Jeg tænker, det bare er positivt, at vi har så mange dygtige folk, så der er flere, der byder sig til, siger Ulrik Wilbek til TV 2.

Næstformand Kristian Jensen vil ikke svare på spørgsmål om formandsemnet fra TV 2. Det vil Inger Støjberg til gengæld gerne, men hun fastslår, at diskussionen er uaktuel.

- Det er jo en lidt sjov diskussion at tage nu her, for vi står ikke over for at skulle skifte formand, og jeg bruger alle mine vågne timer på at kæmpe for Lars Løkke Rasmussen.

Nogle vil mene, der er blevet taget hul på diskussionen på grund af de interviews, du har givet op til landsmødet?

- Jeg har svaret på nogle spørgsmål, og andet ligger der ikke i det. Jeg har sagt det samme i flere år, slutter Inger Støjberg.