Venstre står til ringeste valg i årtier, og kommentator peger på Løkke som årsagen

Venstre går til valg på budskabet om, at det går bedre end længe i Danmark. Men det budskab smitter tilsyneladende ikke af på opbakningen til partiet.

Når Lars Løkke Rasmussen (V) lørdag formiddag går på talerstolen i Herning Kongrescenter, er det sidste gang, han byder velkommen til Venstres landsmøde inden et folketingsvalg.

I løbet af weekenden vil statsministeren og resten af partiets valgkampsklare folkevalgte igen og igen fremhæve regeringens resultater og tale om, hvor godt det går i Danmark under en Venstre-ledet regering.

Helt så godt går det dog ikke for Venstre, hvis man skal tro de øjeblikkelige meningsmålinger.

Faktisk står partiet til at blive en smule mindre end ved valget i 2015, som i forvejen var det ringeste for partiet siden 1990.

I den seneste måling, gennemført af Megafon for TV 2 og Politiken, står partiet til 19 procent af stemmerne, og i Berlingskes vægtede snit af en lang række målinger til 18,3 procent.

Ikke alene vil et valgresultat på det niveau være det dårligste for partiet i knap 30 år. Siden 2009, hvor Lars Løkke Rasmussen har været Venstres formand, har partiet også i perioder haft markant større opbakning blandt den danske befolkning. Da tilslutningen til Venstre med Løkke i spidsen var højest, svarede mere end hver tredje vælger, at de havde til hensigt at stemme på liste V.

Ordfører: - Går ikke op i målinger

Spørgsmålet er, hvorfor Venstre så nu (igen) står til at få det dårligste valg i årtier.

Venstres politiske ordfører Britt Bager er ikke meget for at ville spekulere i årsagerne.

- Helt grundlæggende ved jeg godt, at I journalister går rigtig meget op i de her målinger, der kommer løbende. Det gør jeg ikke. Jeg går op i den måling, der kommer på valgdagen, siger hun og fortsætter:

- Lige nu har jeg fokus på at gennemføre politik. Jeg bruger alle mine vågne timer på at gøre en forskel for danskerne.

Så lad mig spørge på en anden måde: Hvad er den største udfordring for Venstre frem mod valget?

- Jeg har en tro på, at det går den rigtige vej. Det går godt i Danmark, og hvis vi holder fokus på at skabe resultater for danskerne og arbejde benhårdt på at få vores politik igennem, tror jeg på, at vi på målstregen kan bevare regeringsmagten. Så grundlæggende er udfordringen for os først at få landet en finanslov og derefter at få forhandlet de udspil, vi er kommet med om erhvervsskoler, uddannelse, psykiatri og vores kommende sundhedsudspil, på plads, siger Britt Bager.

Kommentator: - Forklaringen er Løkke

Én, der til gengæld gerne vil analysere på, hvorfor Venstre ligger, som de gør, er politisk kommentator Jarl Cordua, der også er mangeårigt medlem af partiet.

Hvad mener du, er hovedårsagen til, at opbakningen til Venstre i øjeblikket er på det her niveau?

- En meget væsentlig forklaring er statsministerens person, siger Jarl Cordua.

- Der er simpelthen vælgere, der ikke stemmer på Venstre, så længe Lars Løkke Rasmussen er formand. Jeg tror, at en del procent kunne komme tilbage, hvis Venstre fik en anden formand. Vælgere, der nok for størstedelens vedkommende ville komme fra Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Jarl Cordua har været en åbenmundet kritiker af Venstres førte politik om blandt andet udflytning af statslige arbejdspladser fra hovedstadsområdet til resten af landet. En dagsorden, som Venstre-toppen havde håbet ville smitte positivt af på opbakningen til partiet, påpeger han.

- Men man kan sige, at Løkke i den sag er blevet presset fra begge sider. Løkke er jo på mange måder ansigtet på de seneste årtiers centralisering i Danmark, siger Cordua med henvisning til, at Løkke som indenrigsminister i Anders Fogh Rasmussens regeringer var hovedarkitekten bag den strukturreform, der blandt andet betød, at antallet af landets kommuner blev kraftigt reduceret.

 - Og han har ikke vundet på eksempelvis udflytningerne. Tværtimod har han nu også gjort sig upopulær blandt vælgere i hovedstaden. Jeg er Venstre-mand, men jeg har ikke tænkt mig at stemme Venstre næste gang.

Du kan følge Venstres landsmøde tæt hele weekenden på TV 2 News og tv2.dk.