BLOG: Nej til Bocks brugerbetaling pÄ biblioteket

16x9
Mogens Jensen. Foto: Ritzau Scanpix

BLOG: IndfÞrer Mette Bock brugerbetaling pÄ bibliotekerne, vil det betyde en urimelig stor merudgift for de danskere, der bruger biblioteket.

Forleden havde vi en forespĂžrgselsdebat i Folketinget om konsekvenserne af Regeringen og Dansk Folkepartis nedskĂŠringer pĂ„ landets kulturinstitutioner og danskernes kulturtilbud. Billedet var klart: Gennem tre Ă„r er der skĂ„ret 539 millioner pĂ„ kulturen, heraf cirka 210 millioner kroner pĂ„ museer, teatre m.m. uden for hovedstadsomrĂ„det i Jylland, pĂ„ Fyn, Bornholm, Lolland-Falster og det Ăžvrige SjĂŠlland. Konsekvenserne er kendte: Åbningstider indskrĂŠnkes, udstillingssteder nedlĂŠgges, aktiviteter forsvinder, og kvaliteten forringes. Modsat hvad Regeringen og Dansk Folkeparti selv siger, sĂ„ forringer og svĂŠkker de kulturinstitutioner og kulturtilbud i provinsen. De trĂŠkker Danmark mere kulturelt skĂŠvt, og det ser ud til at fortsĂŠtte, da Regeringen fortsat vil pĂ„lĂŠgge kulturinstitutionerne et omprioriteringsbidrag pĂ„ 2% sĂ„ lĂŠnge Ăžjet rĂŠkker.

Men det kan blive vÊrre endnu, hvis den nuvÊrende regering fortsÊtter. SÄvel Kulturminister Mette Bock samt Liberal Alliances kulturordfÞrer, Leif Mikkelsen, bekrÊftede under forespÞrgselsdebatten, at det kan komme pÄ tale at indfÞre brugerbetaling pÄ bibliotekerne i en kommende regeringsperiode. Det fremgÄr ogsÄ klart af partiets eget kulturprogram, som fastslÄr, at alle kulturinstitutioner skal have brugerbetaling. Det er klar tale, men det er ogsÄ et fundamentalt brud med en grundlÊggende forudsÊtning for vores velfÊrdssamfund, nemlig at det ikke er pengepungens stÞrrelse, der skal afgÞre om man har adgang til hverken lÊge, uddannelser eller at sÞge oplysning/information og lÄne bÞger pÄ landets biblioteker. IndfÞrer Mette Bock i en mulig blÄ regering brugerbetaling pÄ bibliotekerne, vil det betyde en urimelig stor merudgift for bÞrnefamilier, pensionister og de mange andre danskere, der bruger biblioteket (der er cirka 38 millioner besÞg om Äret). Og igen vil det gÄ ud over de svagest stillede i samfundet.

Mette Bock argumenterede under forespÞrgslen, i sÊdvanlig LA-stil, med at befolkningen i stedet fÄr skattelettelser. Men vil vi opgive vores historiske, fundamentale princip om solidarisk at sikre, at alle, uanset indkomst, har adgang til fundamentale velfÊrdsydelser, for skattelettelser? Socialdemokratiet vil ikke. Det er et klart nej! Og jeg hÄber, at et stort flertal af Folketingets partier er enige.