Politik

S: Ikke mere isolation - bandemedlemmer skal opdrages med belønninger som fjernsyn og fitness

S-forslag vil opdrage indsatte med belønning for god opførsel.

Der er fjernsyn, fitness og familiebesøg til dem, der opfører sig ordentligt. Det er kernen i et forslag fra Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, der ønsker mindre isolationsfængsling - også kaldet "strafcelle" - i de danske fængsler. 

- Vi synes, man skal vende systemet på hovedet. Så i stedet for at blive smidt i strafcelle, når man gør noget galt, skal man optjene ret til ting som besøg og adgang til fitnessrum, når man overholder fængslets regler. I stedet for pisk, skal der være en gulerod ved ordentlig adfærd, så man lader være med at pande en fængselsbetjent ned eller truer dem, siger Trine Bramsen (S). 

- Det, tror vi, har en langt mere opdragende effekt, lyder det fra ordføreren.

Forslaget skal gælde bandemedlemmer i fængslerne. Og håbet er, at det kan være med til at ændre kulturen i fængslerne, hvis de indsatte ved, at de skal opføre sig ordentligt, hvis de vil gøre sig håb om adgang til fælleskøkkenet, besøg og andre ting, der gør afsoningen mere tålelig.

Øget brug af strafcelle

Antallet af fanger, der sidder i isolationscelle - også kaldet strafcelle - er på blot et år steget med 37 procent. 

I 2017 var der 4085 tilfælde af strafcelle. Året før var der 2995 tilfælde.

Samtidig er der flere fanger, der sidder isoleret i længere tid end tidligere. I 2015 var der syv sager, hvor der var anvendelse af strafcelle i 15 dage eller mere. I 2017 var der 511 sager. 

Fem gange så mange voldsepisoder

4085 gange blev en indsat sendt i strafcelle sidste år. Dermed blev den hårde straf taget i brug 37 procent mere end året før. Oftest fordi indsatte blev taget med mobiltelefoner på sig eller røg, hvor de ikke måtte. 

Det vækker kritik fra fagfolk. Af flere årsager: Det giver personalet en masse administration og et anstrengt forhold mellem dem og de indsatte.

Det handler ikke om, at fangerne skal sætte dagsordenen, eller at vi skal sidde i rundkreds, men om at gøre det, der virker

Kim Østerbye, formand for Fængselsforbundet

Dertil kommer de menneskelige omkostninger. Forskning viser, at mennesker tager skade af at sidde isoleret. Og det er ikke engang sikkert, at det virker. I hvert fald ser de indsatte ikke ud til at være modtagelige over for den form for pædagogik, lyder det fra fængslerne.

Generelt er antallet af voldsepisoder i Kriminalforsorgen mere end fordoblet på fem år – fra 268 i 2011 til 679 i 2017. Ifølge tal fra Kriminalforsorgen var der allerede i dette års første tre måneder anmeldt 140 episoder med fysisk eller psykisk vold. 

- Vi skal turde tænke nyt 

TV 2 har for nylig omtalt, at indsatte i Vestre Fængsel spiser med plastbestik, og at alt konserves er fjernet efter to episoder, hvor bandemedlemmer slog fængselsbetjente med en tundåse i en sok. 

- Miljøet i fængslerne er blevet mere råt. Derfor er vi også nødt til at turde tænke nyt, siger Trine Bramsen.

Tror du, at så hårdkogte kriminelle vil lade være med at overfalde fængselsbetjente, hvis man truer med at tage deres fjernsyn fra dem? 

Vi har en markant stigning i antallet af voldsepisoder og i brug af strafcelle, så noget skal vi jo gøre anderledes. Der skal selvfølgelig være konsekvenser, når indsatte opfører sig så hårdhændet. Men hvis de fra dag et ved, at de skal opføre sig ordentligt over for personalet, hvis de vil have adgang til de her ting, så anlægger de også en anden attitude, siger Trine Bramsen.

Gammeldags børneopdragelse

Fængselsforbundets formand, Kim Østerbye, er helt med på Socialdemokratiets opdragende tilgang til problemerne med de indsattes opførsel. 

- Det handler ikke om, at fangerne skal sætte dagsordenen, eller at vi skal sidde i rundkreds, men om at gøre det, der virker. Også i forhold til, at vi en dag skal lukke dem ud i samfundet igen, siger han.

- Vi er ved at drukne i rapporter, fordi vi skal give strafcelle, hver gang vi finder en mobiltelefon. Det giver måske meget mere effekt, hvis vi kan sige: "Nu klapper du kaje, ellers er der ingen fjernsyn de næste to uger." 

Det lyder som gammeldags børneopdragelse...?

- Jamen mange af dem her har måske heller ikke fået opdragelse nok, bemærker Østerbye. 

Efter hans mening burde forslaget gælde alle indsatte, ikke kun bandemedlemmerne. De indsatte skulle have et minimum af rettigheder, når de kom ind i fængslet, og så kunne de gradvist opnå flere ved god opførsel. Og det skulle være muligt at miste privilegier igen, hvis man ikke holder sig inden for reglerne.

Svært at håndtere i praksis

Dansk Folkepartis Peter Kofod er umiddelbart positivt indstillet over for forslaget. Han vil gerne være med til at diskutere det og eventuelt prøve det af i en periode. 

Men der skal være forskel, mener han, på bandemedlemmer, der er farlige for deres omgivelser, og folk, der afsoner en kort straf for første og måske eneste gang. 

- Det giver god mening i forhold til bandemedlemmer. Jeg mener ikke, at de automatisk bør have krav på fjernsyn, playstation og adgang til motionsrum. Der kunne vi godt udforske det her. Vi skal bare passe på, så det ikke bliver en ordning, der får fængselsbetjentene til at drukne i dokumentationskrav, siger DF-retsordføreren.

Venstre er derimod mere tilbageholdende. Brugen af strafcelle har måske taget overhånd, mener partiets retsordfører, Preben Bang Henriksen. Men...: 

- Det vil være noget af en ændring af vores straffesystem, hvis man skal fratage de indsatte alle rettigheder og give dem tilbage drypvist for god opførsel. Inden vi griber til så alvorlige tiltag, så er vi nødt til at se, om ikke der er andre og mere fornuftige ting, man kan gøre, siger Preben Bang Henriksen. 

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsministeren.