Politik

Skatteminister vil have undersøgt omstridt advokatfirma

Advokatnævnet skal undersøge, om firmaet Bech-Bruun har tilsidesat god advokatskik i sag om udbytteskat.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil have Advokatnævnet til at undersøge advokatfirmaet Bech-Bruun, der er beskyldt for dobbeltrolle i udbyttesagen, som har kostet Danmark 12,7 milliarder kroner.

Bech-Bruun har stået for at lave en undersøgelse for Skat i sagen. Men samtidig har firmaet rådgivet kunder, som kan være en del af svindelsagen.

Karsten Lauritzen (V) bad derfor om en redegørelse fra firmaet, og han har nu sendt sagen videre til Advokatnævnet.

Det er et uafhængigt organ, som behandler klager over advokater. Nævnet skal tage stilling til, om Bech-Bruun har tilsidesat god advokatskik.

- Efter at have nærlæst Bech-Bruuns redegørelse kan jeg slå helt fast, at med den viden, vi har i dag, så havde jeg ikke valgt Bech-Bruun til at foretage advokatundersøgelsen, siger Karsten Lauritzen i en pressemeddelelse.

Honorar skal muligvis tilbagebetales

Han fortæller, at Skat måske vil forsøge at få de penge tilbage, som er betalt til Bech-Bruun. Det drejer sig om 3,5 millioner kroner. Bech-Bruun fik opgaven i 2016 efter at have vundet et udbud.

Bech-Bruun erkender i redegørelsen, at tidligere ansatte i 2014 og 2015 gav rådgivning, der "lå uden for firmaets almindelige virke og retningslinjer."

Derudover oplyser det, at det ikke længere har to kunder, som i juni henvendte sig med spørgsmål om refusion af udbytteskat.

Bech-Bruun har som følge af sagen fyret to advokater. En tredje er blevet fyret fra advokatfirmaet Accura. Han var frem til 2015 hos Bech-Bruun.

Til TV 2 udtaler Lars Lindencrone Petersen, videnpartner i Bech-Bruun:

- Vi har selv allerede sidste søndag i et brev til Advokatrådet bedt om, at de ville gå ind i sagen og tilkendegive deres vurdering af vores adfærd ud fra en advokatetisk vinkel. Det gjorde vi for at få afklaret enhver tvivl om Bech-Bruuns habilitet. Advokatrådet har derefter bedt os om en redegørelse, så at skatteministeren i dag har valgt at indbringe sagen for Advokatnævnet, er vi faktisk glade for.

- Vores vurdering er stadig, at vi helt klart var habile, da vi afgav vores erklæring forud for vores arbejde med advokatundersøgelsen for Skatteministeriet. Og vi imødeser derfor meget en afgørelse fra Advokatnævnet. Jeg hæfter mig desuden ved, at skatteministeren ikke har nogen grund til at betvivle kvaliteten af vores undersøgelse,” udtaler Lars Lindencrone Petersen, videnpartner i Bech-Bruun, slutter han.