Politik

Henrik Sass vil have Danmark ud af internationale konventioner

Det er nogle helt vilde ting, man skal underlægge sig i godhedens navn, siger Henrik Sass Larsen i TV 2 News-programmet Pind og Sass.

Danmark har bundet sig op på alt for mange internationale konventioner og domstole, og det er tid til at kappe båndene til dem.

Det mener Socialdemokratiets magtfulde gruppeformand på Christiansborg, Henrik Sass Larsen.

- Det er nogle vilde ting, man skal underlægge sig i godhedens navn, og det er ødelæggende for midten (i dansk og international politik, red.), siger han i debatprogrammet ’Pind og Sass’ på TV 2 News.

- Jeg tror, at en af grundene til, at man ser de mere ekstreme partier få grobund, er, at man har fået lavet sådan nogle institutioner, og at midten står og forsvarer det hele vejen igennem.

Nøgle til at generobre magten

Meldingen er opsigtsvækkende. Særligt fordi det kun er få måneder siden, at Socialdemokratiet præsenterede et udlændingeudspil, hvor man understregede, at indholdet byggede på, at Danmark overholder de internationale konventioner.

Ikke desto mindre mener Sass, at bruddet med de internationale internationale konventioner er nødvendigt, hvis Socialdemokraterne og deres trosfæller skal genvinde de vælgere, man har mistet til fløjene:

- Kernen til, at midten igen begynder at erobre magten rundt omkring i Europa og USA, er, at man kan give folk visheden om, at det er os selv, der bestemmer, og ikke alle mulige andre. Eksempelvis omkring immigration, og hvad der er rimeligt og ikke rimeligt i forhold til dansk ret, siger han.  

- Vi har fået rodet os ind i alle mulige internationale konventioner og domstole. Det bliver vores opgave at rode os ud af det, så vi igen kan få herredømmet over det.

Modsagt af Pind

I programmet diskuterer Henrik Sass emnet med den tidligere justitsminister og Venstre-mand Søren Pind, der ikke helt kan følge sin modparts synspunkt:

- Jeg synes, det er godt, at der er nogle helt basale grundrettigheder, som bliver forsvaret på tværs af landegrænser, så man ikke lige pludselig for eksempel kan indføre dødsstraf i Ungarn og så videre, siger han.

- Det er et af de sidste værn, man har, når man for eksempel lever i en mærkelig tilstand, som den verden er i nu. Nogle kan sige 'hov hov' - her gælder ret på tværs af grænser.

Den er noget af det mest ødelæggende for menneskerettigheder

Henrik Sass Larsen om Menneskerettighedsdomstolen

Andre solomeldinger fra Sass

Det er ikke første gang Henrik Sass Larsen kommer med solomeldinger, der er i modstrid med Socialdemokratiets officielle linje. Her er to andre eksempler:

Maj 2018: I debatbogen "Exodus - vejen frem for centrum-venstre" kommer Sass med flere kontroversielle forslag. Blandt andet vil han afkriminalisere cannabis og brugen af hårde stoffer. Næstformand Dan Jørgensen afviser.

Maj 2017: I forbindelse med 1. maj udtaler Sass, at han vil skæve til Australiens kontroversielle asylmodel, hvor asylansøgere sendes til en ø i Stillehavet, mens deres sag behandles. Partiformand Mette Frederiksen afviser.

Pind spørger, hvad Sass mener om den internationale menneskerettighedsdomstol, hvortil socialdemokraten svarer, at den er 'noget af det mest ødelæggende for menneskerettigheder og for, at vi ikke får en fuldstændig afsporet debat om indvandring og racisme'.

- Den har blandet sig i alle mulige og umulige sager gennem tiden og er udkommet med domme og holdninger, som er på et grundlag, hvor man dynamisk fortolker, hvad de oprindelige stiftere havde ment. Jeg mener virkelig, at det er ødelæggende, siger Henrik Sass Larsen.

Ikke Socialdemokratiets politik

Lykkes Sass og et politisk flertal med det, vil det de facto betyde, at Danmark samtidig også forlader EU og Europarådet.

Det er imidlertid ikke noget, han får hjælp til af sit eget parti. Til Ritzau siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen:

- Jeg vil gerne slå fast, også så det ikke kan misforstås, at Danmark i vores øjne ikke skal udtræde af nogen konventioner, og vi kommer ikke til at arbejde for, at det bliver tilfældet.

- Det betyder ikke, at man ikke kan være kritisk over for indholdet og over for fortolkning og den måske en gang imellem lidt for dynamiske fortolkning, tilføjer hun.

Ingen konsekvenser

Frederiksen understreger, at Henrik Sass Larsens kommentarer "selvfølgelig" ikke for nogen konsekvenser for ham. Alligevel har gruppeformanden efterfølgende været på Facebook for at præcisere sine udtalelser.

- Hov! - man må altså godt debattere Menneskerettighedsdomstol, konventioner mv og være kritisk uden samtidig, at folk ligger til grund, at jeg vil udmelde Danmark ensidigt af disse, for det har jeg ikke sagt eller ment. Men glæder mig til interessant snak i “Pind og Sass” om nyhedsrullen på Xborg, skriver han.

Glæde hos Dansk Folkeparti

Frederiksens korrektion og Sass Larsens præcisering til trods glæder man sig hos Folketingets fremmeste fortalere for et brud med de internationale konventioner, Dansk Folkeparti:

- Vi skal holde fast i, at han er Socialdemokratiets gruppeformand og dermed også en del af Mette Frederiksens inderkreds, og Sass ved præcis, hvad han siger, siger udenrigsordfører Søren Espersen til Ritzau.

- Derfor tager jeg det for pålydende, at det er en debat, der pågår i Socialdemokratiet.