Millionsvindel i Socialstyrelsen

Minister om anholdelse af Britta Nielsen: - Jeg er meget lettet

Dagens anholdelse er et vigtigt skridt i opklaringen af, hvordan den omfattende svindel kunne ske.

Jagten er forbi. Den svindelmistænkte Britta Nielsen er anholdt i Sydafrika - til socialminister Mai Mercados (K) store lettelse. 

- Jeg er meget lettet. Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg har vågnet op hver eneste dag og håbet, at nu var det dagen, hvor Britta Nielsen blev pågrebet, siger ministeren til TV 2. 

Det var Mai Mercado selv, der for knap en måned siden kunne træde frem og fortælle offentligheden, at det er lykkedes en ansat i Socialstyrelsen at bedrage sin arbejdsplads for mindst 111 millioner kroner over en årrække. Penge, der skulle være gået til samfundets svageste i form af satspuljemidler.

Mistænkte kan bidrage til opklaringen

SØIK, i daglig tale kaldet Bagmandspolitiet, arbejder nu på at få den mistænkte udleveret til retsforfølgelse i Danmark.

Det er blevet opdaget på min vagt, og derfor er det mig, der skal rydde op. Og det har jeg tænkt mig at gøre noget så eftertrykkeligt

Mai Mercado, børne- og socialminister (K)

Socialministeren håber, at den anholdte er indstillet på at bidrage til opklaringen.

- Det er vigtigt at få optrevlet hele den her sag, og det kan Britta Nielsen jo bidrage til. Det er beskæmmende, at det er lykkedes at trække så mange millioner ud af Socialstyrelsen, siger Mai Marcado, der glæder sig over, at Danmark har en udleveringsaftale med Sydafrika. 

Også justitsminister Søren Pape Poulsen (K) glæder sig over dagens anholdelse.

- Så klappede fælden! Flugten er forbi. Godt arbejde af SØIK. Anholdelsen af den hovedmistænkte betyder, at der nu er håb for, vi kan finde resten af de forsvundne millioner. Svindel med vores alle sammens midler skal straffes hårdt og konsekvent, skriver han på Twitter.

Regler er formentlig ikke blevet overholdt

Socialministeren kan dog ikke helt ånde lettet op endnu. For godt nok er den mistænkte nu anholdt, men der venter stadig et kæmpe oprydningsarbejde.

Udover selve kriminalefterforskningen af sagen pågår der to undersøgelser af, hvordan det kunne ske. En revisionsundersøgelse og en advokatundersøgelse, der skal give et billede af, hvordan svindlen kunne ske og give anbefalinger til, hvordan man kan forhindre det i at ske igen.

Det ventes, at undersøgelserne vil være færdige omkring jul. Indtil da vil det være småt med konklusioner.

- Men de konturer, jeg begynder at kunne se, er, at det ikke handler om fejl i systemet så meget som, at der har været nogle regler, som man ikke selv har overholdt, lyder det fra ministeren.

- Det er blevet opdaget på min vagt, og derfor er det mig, der skal rydde op. Og det har jeg tænkt mig at gøre noget så eftertrykkeligt, forsikrer hun.

To ud af tre mistænkte er anholdt

64-årige Anna Britta Troelsgaard Nielsen, der går under navnet Britta Nielsen, blev anholdt mandag morgen omkring klokken 05.30 i en lejlighed i Johannesburg, Sydafrika.

Det oplyser anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

Foruden Anna Britta Troelsgaard Nielsen er tre andre personer - to kvinder og én mand - sigtet i sagen. De er alle tre mistænkt for hæleri af særlig grov beskaffenhed.

SØIK meddelte i sidste uge, at manden var blevet anholdt i Sydafrika - samme land, hvor den 64-årige hovedmistænkte altså nu er anholdt.