Politik

BLOG: Sådan hjælper vi Mint og de udviste børn

Mint klarer sig godt i skolen. Hun er vellidt i lokalsamfundet. Men Udlændingestyrelsen erklærer, at hun ikke kan integreres i Danmark.

Klassekammerater og familie forstår ikke den vurdering. Og det gør jeg ærlig talt heller ikke.

Jeg har stadig til gode at høre fra Støjberg, hvordan Mint og børn som hende på nogen måde skader integrationen. Der er noget grundlæggende galt med udlændingeloven, når vi splitter familier op. Når vi tager familielivet i Danmark fra Mint og en velfungerende og flittig pige på 13 år fra sin mor og stedfar.

For nylig lød det fra nogle af mine kolleger på Christiansborg, at ”sådan er det jo bare.” Men det er det ikke. Det er aldrig bare sådan i politik. Der findes en løsning, hvor vi ikke ødelægger familiers liv, børns fremtid eller vores humanistiske værdier. Den løsning kræver en ændring af udlændingeloven, hvor vi sikrer mere præcise vurderinger af børn under 15 år. Vi skal simpelthen ændre kriterierne for, hvornår man er egnet til integration.

Står det til SF bør barnets tarv veje særligt tungt i sager om børn under 15 år. Det er kun en absurd lov, der vurderer, at børn, der passer deres skolegang, taler dansk, ikke har været involveret i kriminalitet og har selvforsørgende forældre, kan vurderes som uegnede til integration. Derfor har vi stillet et beslutningsforslag, der gør netop de kriterier betydningsfulde, når det bestemmes, hvad der skal ske med børn som Mint.

Det kommer ikke til at ændre hele loven. Det kommer ikke til at vende op og ned på den danske udlændingepolitik. Men det vil betyde, at mange, mange børn bliver behandlet langt mere retfærdigt i fremtiden, og at familier ikke bliver rykket op med rode.

Det burde alle Folketingets partier kunne stemme for.

Nogle partier ønsker, at ministeren skal kunne give dispensation i enkeltsager, men det løser ikke problemet. Det skal ikke være op til en minister at give opholdstilladelser. For når loven behandler børn på en uretfærdig måde, skal vi ikke til at bøje den. Vi skal gøre den bedre. Vi bør slet ikke nå dertil, hvor disse tragiske sager opstår. Hvor små skæbner bryder sammen, uden at have fået svar på hvorfor de ikke kan opholde sig i Danmark.

Vi er et stærkt og rigt land, og vi bliver kun stærkere og rigere af, at unge, flittige piger som Mint får lov til at blive en fast del af fællesskabet.