Ny måling: Færre danskere vil have afstemning om 'Dexit'
Mens briternes exit fra EU nærmer sig med hastige skridt, får EU fortsat større opbakning herhjemme.
Kun hver fjerde dansker mener, at det ville være en god idé at gennemføre en dansk pendant til den britiske Brexit-afstemning - et såkaldt Dexit.
Det viser en Megafon-måling lavet for TV 2.
Meningsmålingsinstituttet har spurgt 1279 danskere: "Synes du, der skal afholdes en tilsvarende folkeafstemning i Danmark om fortsat dansk EU-medlemskab?"
26 procent svarer ja. 68 procent svarer nej, mens de resterende 6 procent svarer ved ikke.
Da briterne stemte om Brexit tilbage i juni 2016, var det 38 procent af danskerne, som var interesseret i en dansk afstemning.
DF: Dalende opbakning til "Dexit" skyldes medierne
Ifølge Dansk Folkeparti, der ikke selv ønsker en udtræden af EU, er det blandt andet mediernes dækning af briternes udtræden, der er skyld i den dalende opbakning.
Det mener partiets EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth:
- Med den måde som briternes udtræden af EU er blevet fremstillet på, så kan det ikke komme bag på mig. Nogen får det til at se ud som om, at Storbritannien synker i Atlanterhavet, men når man finder ud af, at de kommer til at klare sig udmærket uden EU, så vil øjebliksbilledet vende, siger han.
Direktør i Tænketanken Europa, Bjarke Møller, tolker den dalende lyst til en folkeafstemning om EU anderledes.
Han mener, det er den økonomiske usikkerhed, som briterne går i møde, der behersker danskernes trang til at stemme for eller imod EU.
- Når folk skal gøre brættet op, kan de godt være vrede over sager som velfærdsturisme eller folk, der har dårlige lønforhold. Folk ser dog også det kaos, som Storbritannien er blevet smidt ud i. Vi har set en stigende opbakning til EU siden 2016. Tre ud af fire danskere mener, EU er en fordel for Danmark. Skal folk stemme om medlemskabet, er det allerhøjest 25-28 procent, der kunne finde på at forlade EU.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen(V) har adskillige gange afvist at afholde en folkeafstemning om Danmarks medlemsskab af EU.
- Danskerne har stemt os ind i EU, og et stort, stort flertal af partierne på Christiansborg synes ikke, vi skal lave om på det. Og så er der jo ingen grund til at spørge, sagde han til TV 2 i 2016.
Storbritanniens udenrigsminister ønsker heller ikke Dexit
Storbritannien melder sig officielt ud 29. marts 2019, og en af de briter, der spiller en hovedrolle i forhandlingerne, er landets udenrigsminister Jeremy Hunt.
Selv om han forhandler et "Brexit", er han ikke tilhænger af en dansk udtræden af EU.
- Vi ønsker at finde et resultat, der fungerer for EU, og som holder EU sammen. Vi har intet strategisk ønske om et Dexit eller et andet udfald, hvor andre lande forlader EU, siger han.
Den britiske udenrigsminister vil ikke blande sig i, hvad de danske politikere beslutter, men for Storbritannien vil det ikke være godt, hvis danskerne vælger et exit.
- Storbritannien ønsker, at EU er succesfuld, fordi EU er vores nabo og største marked. Vi ønsker stabilitet og velstand ved siden af os, lyder det fra Jeremy Hunt.