Politik

Anholdt mand i Sydafrika har udtalt sig for første gang - troede penge kom fra arv

Bagmandspolitiet mistænker ham for at have haft en hovedrolle i at bruge de mindst 111 millioner kroner, som Socialstyrelsen savner.

Den mand, der tirsdag blev anholdt i Sydafrika sigtet for hæleri i sagen om svindel for 111 millioner kroner i Socialstyrelsen, har for første gang udtalt sig. 

Det er sket i et interview til Ekstra Bladet

Her siger den anholdte, at han troede, at det var arv, da han modtog penge fra 64-årige Anna Britta Troelsgaard Nielsen, der er internationalt efterlyst for underslæb for 111 millioner kroner.

Over for avisen bedyrer han sin uskyld, da de møder ham i fængslet, som han blev overført til torsdag.

- Jeg kan selvfølgelig godt se, at de tror, jeg har noget med det at gøre, men jeg har ikke vidst noget om det. Intet, siger den sigtede mand.

I interviewet uddyber den anholdte sin relation til Britta Nielsen.

Skal vi sige noget til Britta fra dig?

- Du kan sige, at jeg holder af hende. Jeg elsker hende, og jeg glæder mig til at se hende igen, skriver Ekstra Bladet.

Ifølge den sydafrikanske forsvarsadvokat Piet Du Plessis nægter han sig skyldig.

Anholdt mistænkt for at modtage 3,6 millioner kroner

TV 2 er i besiddelse af arrestordren på den anholdte mand.

Heraf fremgår det, at han er sigtet for at have modtaget værdier, herunder ejendomme og penge, fra Britta Nielsen for mindst 3,6 millioner kroner.

Nogle af pengene, 2,8 millioner kroner, skal hun ifølge sigtelsen have overført til den anholdte i perioden 19. februar 2008 til 26. juni 2018.

Desuden skal Britta Nielsen have givet manden to jordlodder med dertilhørende bygninger til en værdi af mindst 379.813 kroner. Jordlodder, der er tilknyttet boligområdet Dannevirke i Sydafrika, hvor Britta Nielsen selv har købt ejendom. 

Den hælerisigtede er hverken tiltalt eller dømt.

Mand anholdt hurtigt

Manden blev anholdt i Johannesburg International Airport i Sydafrika, da han forsøgte at rejse ud af landet.

Det var samme dag, sydafrikansk politi fik arrestordren fra den danske anklagemyndighed.

Manden er varetægtsfængslet frem til 8. november og sidder lige nu tilbageholdt i Modderbee-fængslet i Johannesburg.

Den hælerisigtede mand har via sin forsvarsadvokat i Sydafrika, Piet Du Plessis, bekræftet, at er villig til at lade sig udlevere til Danmark.

- Hvis det viser sig nødvendigt, er han klar til at rejse til Danmark. Men han har også ret til at blive oplyst om anklagerne imod ham, så den danske regering må naturligvis oplyse os om alle detaljerne i sagen, hvilket vores klient så vil gå igennem og svare på. Han er klar til at møde anklagerne og bevise, at de er forkerte. Min klient benægter, at han har gjort noget forkert, hverken i Sydafrika eller i Danmark, siger Piet Du Plessis.

Udleveringsprocessen kan blive langvarig, vurderer Henning Bang Fuglsang Madsen, lektor i strafferet ved Syddansk Universitet. 

- Når stater samarbejder, så er det jo et diplomatisk anliggende. Derfor er det noget, der er relativt bureaukratisk og tungt. Det kan tage mindst seks måneder - hvis ikke mere, siger Henning Bang Fuglsang Madsen.

Bagmandspolitiet vil ikke gætte på tidshorisonten for en udlevering, men siger til TV 2, at der kan gå måneder.