Skandalen om udbytteskat

Top-advokater mistænkes for dobbeltrolle i sag om svindel med udbytteskat

Der er kommet nye oplysninger i sagen om svindel med udbytteskat.

Et af landets største advokatfirmaer, Bech-Bruun, mistænkes for at have haft en dobbeltrolle i sagen om svindel med udbytteskat for 12,7 milliarder kroner. 

Det oplyser skatteminister Karsten Lauritzen (V) på et pressemøde i Skatteministeriet. 

Skattestyrelsen og Kammeradvokaten, der undersøger sagen om den omfattende svindel, har fået nye oplysninger, som advokatfirmaet nu er blevet bedt om at redegøre for. 

De nye oplysninger harmonerer ikke helt med, hvad Bech-Bruun har forklaret

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) 

Advokatfirmaet vandt opgaven med at stå for den uvildige advokatundersøgelse af svindelsagen. Men de nye oplysninger peger på, at samme advokatfirma kan have rådgivet kunder om, hvordan man fik tilbagebetalt udbytteskat fra Danmark, fortæller skatteministeren. 

- Jeg har endnu ikke grundlag for at drage nogen konklusioner, understreger Karsten Lauritzen.

- Vi lever i et retssamfund, og det gælder også advokatfirmaer. Men jeg synes, det ser mærkeligt ud.  

Problemer med habilitet

Bech-Bruun oplyste selv, at advokatfirmaet havde haft juridisk rådgivning om udbytteskat, dengang firmaet vandt udbuddet, fortæller skatteministeren. 

Den oplysning tog han med videre til Folketinget, hvor man ikke mente, at det gjorde dem inhabile. Men dokumenter i sagen viser, at der måske var mere i det, end advokatfirmaet har fortalt. 

- De nye oplysninger harmonerer ikke helt med, hvad Bech-Bruun har forklaret. Det kan der være en god forklaring på, og det afventer vi så nu. Når vi får den redegørelse, så må vi jo konkludere, om der er problemer i habiliteten, og hvilke konsekvenser det så kan have, siger Karsten Lauritzen.

Har man sat ræven til at vogte gæs?

- Vi skal nok komme til bunds i det. Vi skal sørge for, at dem, der har vundet udbuddet og fået skattekroner for det, ikke har rådgivet på den forkerte side af stregen, lyder det fra ministeren.

Direktør: - Det var nyt for os

Karsten Lauritzen regner med at få en redegørelse fra advokatfirmaet inden for kort tid.

Refusion af udbytteskat

Når danske aktieselskaber udbetaler udbytte, indeholdes der en dansk udbytteskat på 27 procent.

Udenlandske aktionærer fra EU eller aktionærer, der er omfattet af visse dobbeltbeskatningsaftaler, kan søge Skat om at få hele eller dele af udbytteskatten refunderet.

Skat anmeldte i 2015 formodet svindel med refusion af udbytteskat i en størrelsesorden på omkring 6,2 mia. kr. Senere er beløbet steget til 12,7 mia. kr.

TV 2 har opsøgt Bech-Bruun, men advokatfirmaet har ikke ønsket at give nogen kommentarer. 

Firmaets administrerende direktør, Christian Ejvin Andersen, siger til Politiken, at firmaets ledelse intet vidste om sagen.

- Vi fik et brev fra skatteministeren i forgårs, hvor han gav disse oplysninger. Det var nyt for ledelsen i Bech-Bruun, siger Christian Ejvin Andersen til avisen.

3,3 milliarder er indefrosset

På verdensplan har Danmark nu anlagt 420 civilsager mod personer og selskaber i forsøget på at få de tabte penge hjem i statskassen. Det oplyser direktør for Særlig Kontrol i Skattestyrelsen, Steen Bechmann, på pressemødet i Skatteministeriet. Og der kan komme flere til, siger han. 

Vi kommer til at kæmpe for at få hver en bøjet 25-øre, der er svindlet for, tilbage til statskassen

Skatteminister Karsten Lauritzen (V)

Det drejer sig om privatpersoner, små pensionskasser, mindre selskaber, rådgivere og den slags, der - formentlig uden at vide det - har været led i storsvindlernes kæde af transaktioner, der gjorde svindlen mulig. 

TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn forklarer: 

- Det her er de civilretslige sager, de er ikke omfattet af straffesagen. De har altså ikke vidst, at de var med til noget ulovligt, men de risikerer at blive pålagt at skulle betale pengene tilbage.

Skattestyrelsen har ved en domstol i Storbritannien fået udstedt en såkaldt 'World Wide Freezing Order', hvor der på nuværende tidspunkt er opnået en kendelse om beslaglæggelse af 11,2 milliarder kroner.

Der er indtil videre indefrosset midler for 3,3 milliarder kroner i fire forskellige lande. 

- Vi kommer til at kæmpe for, at hver en bøjet 25-øre, der er svindlet for, kommer tilbage til statskassen, siger Karsten Lauritzen. 

Derudover fortalte han:

  • at regeringen vil arbejde for at stramme lovgivningen på området internationalt og få større samarbejde landene imellem
  • den tyske finansminister Wolfgang Schäuble er blevet bedt om en forklaring på, hvorfor der ikke var nogen, der ringede til Danmark, da man opdagede svindlen i Tyskland
  • i Skat er kontrollen med økonomisk kriminalitet oprustet markant, og anmodninger om refusion af udbytteskat bliver nu behandlet mere grundigt 
  • Skattemyndighederne har bedt Finanstilsynet om at gå ind i sagen om refusion af udbytteskat via den såkaldte bankordning. Indtil videre ser det dog ikke ud til, at der har været svindel med ordningen
  • Skatteministeren vil også have et 'etisk skattekodeks', for der er en opgave med at få en ordentlig "kultur banket ind" i rådgiverbranchen
Skat har mistet 12,7 milliarder kroner som følge af påstået svindel med udbytte. Video: Joachim Claushøj Bindslev

Svindlen med udbytteskat har kostet Danmark mindst 12,7 milliarder kroner. Skandalesagen er da også blevet kaldt 'danmarkshistoriens største skattetyveri'.

Sagen forgrener sig også internationalt. Udover Danmark er Tyskland, Belgien, Frankrig og Italien blevet drænet for sammenlagt - mindst - 410 milliarder skattekroner. For en række andre lande kendes tallet ikke nøjagtigt, hvorfor svindlen kan vise sig at være langt mere omfattende.