Top-advokater mistænkes for dobbeltrolle i sag om svindel med udbytteskat

Der er kommet nye oplysninger i sagen om svindel med udbytteskat.

Et af landets største advokatfirmaer, Bech-Bruun, mistænkes for at have haft en dobbeltrolle i sagen om svindel med udbytteskat for 12,7 milliarder kroner. 

Det oplyser skatteminister Karsten Lauritzen (V) pĂĄ et pressemøde i Skatteministeriet. 

Skattestyrelsen og Kammeradvokaten, der undersøger sagen om den omfattende svindel, har fĂĄet nye oplysninger, som advokatfirmaet nu er blevet bedt om at redegøre for. 

De nye oplysninger harmonerer ikke helt med, hvad Bech-Bruun har forklaret

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) 

Advokatfirmaet vandt opgaven med at stĂĄ for den uvildige advokatundersøgelse af svindelsagen. Men de nye oplysninger peger pĂĄ, at samme advokatfirma kan have rĂĄdgivet kunder om, hvordan man fik tilbagebetalt udbytteskat fra Danmark, fortæller skatteministeren. 

- Jeg har endnu ikke grundlag for at drage nogen konklusioner, understreger Karsten Lauritzen.

- Vi lever i et retssamfund, og det gælder ogsĂĄ advokatfirmaer. Men jeg synes, det ser mærkeligt ud.  

Problemer med habilitet

Bech-Bruun oplyste selv, at advokatfirmaet havde haft juridisk rĂĄdgivning om udbytteskat, dengang firmaet vandt udbuddet, fortæller skatteministeren. 

Den oplysning tog han med videre til Folketinget, hvor man ikke mente, at det gjorde dem inhabile. Men dokumenter i sagen viser, at der mĂĄske var mere i det, end advokatfirmaet har fortalt. 

- De nye oplysninger harmonerer ikke helt med, hvad Bech-Bruun har forklaret. Det kan der være en god forklaring pĂĄ, og det afventer vi sĂĄ nu. NĂĄr vi fĂĄr den redegørelse, sĂĄ mĂĄ vi jo konkludere, om der er problemer i habiliteten, og hvilke konsekvenser det sĂĄ kan have, siger Karsten Lauritzen.

Har man sat ræven til at vogte gæs?

- Vi skal nok komme til bunds i det. Vi skal sørge for, at dem, der har vundet udbuddet og fĂĄet skattekroner for det, ikke har rĂĄdgivet pĂĄ den forkerte side af stregen, lyder det fra ministeren.

Direktør: - Det var nyt for os

Karsten Lauritzen regner med at få en redegørelse fra advokatfirmaet inden for kort tid.

Refusion af udbytteskat

NĂĄr danske aktieselskaber udbetaler udbytte, indeholdes der en dansk udbytteskat pĂĄ 27 procent.

Udenlandske aktionærer fra EU eller aktionærer, der er omfattet af visse dobbeltbeskatningsaftaler, kan søge Skat om at få hele eller dele af udbytteskatten refunderet.

Skat anmeldte i 2015 formodet svindel med refusion af udbytteskat i en størrelsesorden pĂĄ omkring 6,2 mia. kr. Senere er beløbet steget til 12,7 mia. kr.

TV 2 har opsøgt Bech-Bruun, men advokatfirmaet har ikke ønsket at give nogen kommentarer. 

Firmaets administrerende direktør, Christian Ejvin Andersen, siger til Politiken, at firmaets ledelse intet vidste om sagen.

- Vi fik et brev fra skatteministeren i forgĂĄrs, hvor han gav disse oplysninger. Det var nyt for ledelsen i Bech-Bruun, siger Christian Ejvin Andersen til avisen.

3,3 milliarder er indefrosset

PĂĄ verdensplan har Danmark nu anlagt 420 civilsager mod personer og selskaber i forsøget pĂĄ at fĂĄ de tabte penge hjem i statskassen. Det oplyser direktør for Særlig Kontrol i Skattestyrelsen, Steen Bechmann, pĂĄ pressemødet i Skatteministeriet. Og der kan komme flere til, siger han. 

Vi kommer til at kæmpe for at få hver en bøjet 25-øre, der er svindlet for, tilbage til statskassen

Skatteminister Karsten Lauritzen (V)

Det drejer sig om privatpersoner, smĂĄ pensionskasser, mindre selskaber, rĂĄdgivere og den slags, der - formentlig uden at vide det - har været led i storsvindlernes kæde af transaktioner, der gjorde svindlen mulig. 

TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn forklarer: 

- Det her er de civilretslige sager, de er ikke omfattet af straffesagen. De har altsĂĄ ikke vidst, at de var med til noget ulovligt, men de risikerer at blive pĂĄlagt at skulle betale pengene tilbage.

Skattestyrelsen har ved en domstol i Storbritannien fĂĄet udstedt en sĂĄkaldt 'World Wide Freezing Order', hvor der pĂĄ nuværende tidspunkt er opnĂĄet en kendelse om beslaglæggelse af 11,2 milliarder kroner.

Der er indtil videre indefrosset midler for 3,3 milliarder kroner i fire forskellige lande. 

- Vi kommer til at kæmpe for, at hver en bøjet 25-øre, der er svindlet for, kommer tilbage til statskassen, siger Karsten Lauritzen. 

Derudover fortalte han:

  • at regeringen vil arbejde for at stramme lovgivningen pĂĄ omrĂĄdet internationalt og fĂĄ større samarbejde landene imellem
  • den tyske finansminister Wolfgang Schäuble er blevet bedt om en forklaring pĂĄ, hvorfor der ikke var nogen, der ringede til Danmark, da man opdagede svindlen i Tyskland
  • i Skat er kontrollen med økonomisk kriminalitet oprustet markant, og anmodninger om refusion af udbytteskat bliver nu behandlet mere grundigt 
  • Skattemyndighederne har bedt Finanstilsynet om at gĂĄ ind i sagen om refusion af udbytteskat via den sĂĄkaldte bankordning. Indtil videre ser det dog ikke ud til, at der har været svindel med ordningen
  • Skatteministeren vil ogsĂĄ have et 'etisk skattekodeks', for der er en opgave med at fĂĄ en ordentlig "kultur banket ind" i rĂĄdgiverbranchen
Skat har mistet 12,7 milliarder kroner som følge af påstået svindel med udbytte. Video: Joachim Claushøj Bindslev

Svindlen med udbytteskat har kostet Danmark mindst 12,7 milliarder kroner. Skandalesagen er da ogsĂĄ blevet kaldt 'danmarkshistoriens største skattetyveri'.

Sagen forgrener sig ogsĂĄ internationalt. Udover Danmark er Tyskland, Belgien, Frankrig og Italien blevet drænet for sammenlagt - mindst - 410 milliarder skattekroner. For en række andre lande kendes tallet ikke nøjagtigt, hvorfor svindlen kan vise sig at være langt mere omfattende.