Lippert

DF forlanger undskyldning af Iran efter planer om attentat i Danmark

Iran afviser anklagerne om attentatplaner i Danmark. Men det ender med at skade dem selv mest, mener Søren Espersen fra Dansk Folkeparti.

Iran skal give Danmark en officiel undskyldning. Det forlanger Dansk Folkeparti, efter PET har afsløret den iranske efterretningstjenestes planer om et attentat på en iransk statsborger på dansk jord.

- De har bragt hele Danmark til standsning i flere timer, og derfor skal de sige undskyld, siger Søren Espersen, der er formand for Udenrigspolitisk Nævn, til TV 2. 

Og sker det ikke, skal det have konsekvenser for iranerne.

- Det er betingelsen for, at vi fortsat kan støtte atomaftalen, siger han.

Formanden for udenrigspolitisk Nævn, Søren Espersen, DF, mener, at Danmark kan have været naiv ved at stole på Iran.

Atomaftalen er i fare

Atomaftalen hænger allerede i en tynd tråd, efter USA med Donald Trump ved roret trak sig ud i maj.

Den blev ellers vedtaget i 2015 for at reducere Irans lager af uran med 98 procent over de kommende 15 år.

Med aftalen forpligtede Iran sig sig til ekstraordinær grundig overvågning og inspektion fra Det Internationale Atomenergiagentur og fik i stedet løftet nogle af de skrappe økonomiske sanktioner, der var med til at invalidere den iranske økonomi.

Men trods USA's modstand er der i Europa stadig opbakning til at holde fast i aftalen, og det er den opbakning, iranerne kan miste. 

- Det her har jo vist, at man ikke kan stole på iranerne, siger Søren Espersen til TV 2.

Espersen drager paralleler til den seneste måneds begivenheder, hvor Saudi-Arabien kom med en stribe forskellige forklaringer på journalisten Jamal Khashoggis død, før det saudiske styre erkendte, at Khashoggi døde på et saudisk konsulat i Tyrkiet.

- Iran skal sparre sig selv den ulejlighed og gøre det nu, så atomaftalen kan reddes, siger han.

Iran: Sammensværgelse af Irans modstandere

Iran afviser PET's anklager om at have planlagt et attentatforsøg i Danmark

Det skrev ambassaden i Danmark til TV 2 onsdag, hvor en talsmand for Irans udenrigsministerium kaldte det for "endnu et eksempel i rækken af sammensværgelser og komplotter fra velkendte modstandere af Iran".

Tirsdag eftermiddag oplyste udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), at Danmark hjemkalder den danske ambassadør i Teheran.

En norsk statsborger med iransk oprindelse er anholdt i Gøteborg i forbindelse med sagen.

Det var netop frygten for, at et attenforsøg var i gang, der satte gang i den store politiaktion 28. september, hvor politiet blandt andet lukkede Storebæltsbroen og Øresundsbroen i jagten på en svensk bil med tre personer.

Sagen har vakt genlyd verden over.

Det samme har den i de øvrige nordiske lande, der ved Nordisk Råds møde i Oslo onsdag også fordømmer Irans planer om et attentat på dansk jord, men venter med modsvar.

Se hele interviewet med Søren Espersen i TV 2 News' talkshow 'Lippert' på TV 2 Play.