BLOG: Stop udhulingen af vores ældrepleje

16x9
Jeg vil have et Danmark, hvor vi tager hånd om et stigende antal ældre, siger Magnus Heunicke. Foto: Torkil Adsersen / ScanpixDenmark

BLOG: Du har sikkert set dem: De store reklamer med Venstre, der prøver at fortælle, at en stemme på Venstre er en stemme for bedre velfærd.

Jeg tænkte, at den annoncekampagne kunne trænge til et virkelighedstjek. Og lad os bare tage Venstres eget finanslovsforslag, som netop nu bliver forhandlet. Mere aktuelt bliver det jo ikke.

Da Kristian Jensen præsenterede finanslovsforslaget, forsøgte han ganske som ventet endnu engang at bilde os ind, at regeringen prioriterer velfærden.

Men både en uafhængig økonom og CEPOS’ cheføkonom har regnet sig frem til, at regeringens forslag til finansloven vil resultere i 11.000 færre offentlige ansatte i 2025.Det er uacceptabelt. Især i en tid hvor pædagoger, hjemmehjælpere og sundhedspersonale løber hurtigere end nogensinde før. Vi har længe vidst, at der kommer flere og flere ældre i Danmark. Det er en god udvikling, at vi lever længere. I 2025 regner man med, at vi i Danmark får en stigning på 30 procent flere ældre mennesker over 80 år. Og der er også en anden god nyhed: Det ser ud som om, vi står over for et regulært babyboom her i landet.

Beregninger viser nu, at der i 2025 vil være behov for pasning af 47.000 flere børn i landets vuggestuer og børnehaver.Det er glædeligt, at vi lever længere. Og det er også godt for samfundet, når der bliver født flere børn igen. Det betyder, at flere har mod på at blive forældre. Og det betyder selvfølgelig også, at vi børnefamilier får brug for hjælp fra samfundet til pædagoger, lærere og medarbejdere i vuggestuer, børnehaver og skoler.Faktisk vil det stigende antal børn og ældre kræve, at det offentlige forbrug øges med 0,7 procent om året. Det viser Finansministeriets egne tal.

Derfor er det langt fra nok, når regeringen vil øge det offentlige forbrug med 0,4 procent om året. Det sætter vores velfærd under pres. Faktisk er det ikke engang nok til at bevare vores nuværende velfærd. Og det er her, vi finder regnestykket med de 11.000 færre offentlige medarbejdere, som også Finansministeriet vurderer, at regeringens finanslovsforslag vil koste i offentlige arbejdspladser frem til 2025. Her er link til Finansministeriets egne tal. Men hvordan kan det nu hænge sammen, at der bliver færre medarbejdere på trods af, at der er en beskeden vækst i det offentlige forbrug?Forklaringen er den, at forbruget af varer og tjenester kommer til at vokse mere end den afsatte ramme.

Det koster, hvis vi skal indkøbe det nyeste udstyr og bedste medicin på sygehusene. Alene stigningen i medicinudgifter er næste år 700 mio. kr. Og hvis skolerne så samtidig skal være opdateret med interaktive smartboards og computere til vores børn, så er den lille sum, regeringen har afsat, faktisk allerede brugt. Og hvordan får vi så skaffet de ekstra medarbejdere, der er behov for, når vi får flere ældre, og der bliver født flere børn? Det er derfor, vi i Socialdemokratiet vil en anden retning. Vi vil styrke vores fælles velfærd. Vi vil skabe tryghed om vores velfærd.

Det betyder, at der ikke skal skæres ned i takt med, at der bliver flere ældre og børn. Tværtimod skal de offentlige udgifter følge med, når udgifterne stiger. Kun på den måde kan vi sikre en høj kvalitet i det offentlige.

Jeg vil have et Danmark, hvor vi tager hånd om et stigende antal ældre. Og jeg vil have et Danmark, hvor der er tid og omsorg til det enkelt barn. I Socialdemokratiet er vores prioriteter klare. Velfærden kommer først.