Politik

BLOG: Jorden kalder – stadigvæk

BLOG: I denne uge er endnu en rapport blev offentliggjort. En rapport, der kan læses som en dommedagsroman med jordens undergang som tema.

Men den er den faktiske virkelighed. Den burde få det til at løbe koldt ned ad ryggen og få alle verdens ledere til at stoppe op, se hinanden i øjnene og finde løsninger.

Det er Verdensnaturfonden, der er kommet med deres rapport om vores verdens tilstand. Det tal, som springer allermest i øjnene, er, at 60% af fugle, fisk og pattedyr er forsvundet siden 1970! Det virke ærlig talt surrealistisk. Men det er den realitet, vi skal forholde os til.

Det er kun nogle uger siden FN’s klimapanel kom med deres store rapport, der fremlagde konsekvenserne ved en global temperaturstigning på blot 1,5 grad. Også den kaldte på handling. Ja, faktisk sagde forskerne højt og tydeligt, at vi kan ændre udviklingen og forhindre den totale klimakatastrofe, men det vil kræve hidtidig usete handling fra os alle.

De to rapporter er og bør være fundamentet for vores politiske samtaler på Christiansborg om klimaplan, finanslov, forskningsforhandlinger; ja, al politik vi taler om. Alligevel virker det ikke til, at alvoren er gået op for mange politikere. Selv om mange anerkendte rapportens indhold, så kører det politiske hamsterhjul bare videre, som om intet var hændt.

I forhold til rapporten fra Verdensnaturfonden ser det ud til, at Syd- og Centralamerika er værst ramt, hvor skovfældning er en af de helt store syndere og medvirker til at udrydde både plante- og dyreliv. Det kan man så vælge at trække på skuldrene af og sige “det er jo langt væk, vi har ikke noget at skulle have sagt der”, men det har vi. For skovene bliver ryddet, så der kan dyrkes foder blandt andet til de grise, vi opdrætter i Danmark.

Verden hænger sammen, både når det kommer til helt konkret politik, som eksempelvis de beslutninger vi tager i forhold til landbruget i Danmark, men også fordi naturens tilstand som helhed, selvfølgelig påvirker os alle sammen. Naturen og klimaet forholder sig ikke til landegrænser. Og selv om vi bare er lille Danmark, så skal vi ikke undervurdere, at når nogen går forrest, så følger andre med. Der er ingen undskyldninger for ikke at handle.

Forskere, NGO’er og mange borgere har forstået alvoren. Og jeg frygter, at hvis vi som politikere ikke lytter til den meget reelle og begrundede frygt, mange mennesker går rundt med i forhold til både natur og klima, så spiller demokratiet fallit, og de nationale befolkninger vil miste – yderligere – tillid til deres folkevalgte. Det ser vi blandt andet i England, hvor gruppen Extinction Rebellion fra i dag er klar til at udføre, hvad de selv kalder ”ikke-voldelig civil ulydighed” som svar på manglende politisk handling på både klima- og biodiversitetskrisen. Der findes mange borgergrupper, men det helt særlige ved denne er, at adskillige britiske forskere og sågar et britisk medlem af Europa Parlamentet bakker dem op og siger, at politikerne har spillet fallit, at den manglende handling er decideret kriminel. At de ser civil ulydighed som den eneste handlemulighed for at råbe de handlingslammede politikere op. Det er der, vi er nået til.

Det hele, både rapporterne og folkelige modstand mod systemet, vidner om et politisk system, der er helt ude af trit med virkeligheden. Det er ikke længere nok at dreje lidt til højre eller venstre på knapperne, vi skal bygge et nyt system. Et system, der fungerer i balance mellem økonomi, mennesker og vores klode.