Politik

Løkke: Irans håndhævelse af lov og orden er middelalderlig

Statsministeren ser gerne yderligere sanktioner mod Iran i EU-regi, siger han om attentatplaner i Danmark.

Danmark vil ikke acceptere Irans opførsel, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om et attentat i Danmark planlagt af iransk efterretningstjeneste.

- Vi har valgt at gå ud offentligt med det her for at vise Iran, at vi ikke vil acceptere den her opførsel. Det er ikke noget, der kun foregår i Danmark. Iranerne er også aktive i andre lande, siger han i en kommentar.

Oplysningerne om et planlagt attentat på dansk jord stammer fra Politiets Efterretningstjeneste. PET afholdt tirsdag et pressemøde om sagen, hvor efterretningstjenesten gik ud med oplysningerne.

Havde bopæl under observation

Planerne om et attentat var skyld i den gigantiske politiaktion, der 28. september lukkede store dele af landet ned.

I dagene op til konstaterede PET, at en person observerede og fotograferede en ASMLA-leders bopæl.

ASMLA står for Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz. Gruppen kæmper for, at et område i Iran bliver selvstændigt.

Medlemmerne af gruppen i Danmark efterforskes for at have hyldet det blodige angreb, som i september kostede 25 mennesker livet i Iran.

- Vi skal ikke finde os i, at Iran overvåger personer i Danmark. Vi skal ikke finde os i, at Iran planlægger likvideringer af personer i Danmark.

- Men vi skal heller ikke finde os i, at iranere, der har fået beskyttelse i Danmark, tilskynder til terrorisme i Iran. Den del er politiet i gang med at efterforske, siger Lars Løkke Rasmussen.

Vil tage sagen op i EU

Han siger videre, at sagen tages op med Danmarks partnere i EU.

- Jeg vil ikke udelukke nogen tiltag på forhånd. Sagen skal drøftes med vores nære europæiske partnere, der står over for den samme udfordring - at iranerne rejser til vores nationer og udøver en middelalderlig form for håndhævelse af lov og orden.

Han protesterer på det kraftigste mod Irans adfærd.

- Mulige yderligere sanktioner mod Iran vil skulle diskuteres i EU og kræver enstemmighed. Men for Danmark er holdningen klar: Vi ser gerne yderligere sanktioner mod Iran, siger Lars Løkke Rasmussen.

Opbakning fra Storbritannien

Danmark modtager opbakning fra Storbritannien i sagen fra Storbritanniens premierminister, Theresa May.

Det siger hun i forbindelse med et bilateralt møde med statsminister Lars Løkke Rasmussen i Norge. 

- Det er vigtigt, at vi sender en meget klar besked til ondsindede statslige aktører, i henhold til det du netop sagde om Iran, siger Theresa May og tilføjer:

- Storbritannien vil selvfølgelig uden omsvøb fordømme forsøg fra udenlandske aktører, der udfører hvilken som helst form for angreb på europæisk jord.