Politik

Stormagter har set sig lune på Arktis – 12 mand og 90 hunde passer på Danmarks interesser

Danmark afsætter årligt millioner til projekter i Grønland for at bevare vores suverænitet i området.

Siriuspatruljens rolle i Arktis bliver kun vigtigere og vigtigere i takt med, at stormagter fra alle verdens kanter har fået øjnene op for områdets potentiale.

Både USA og Rusland er interesserede i områdets placering i nord, fordi det i tilfælde af spændinger kan blive udslagsgivende at være placeret strategisk godt i midten af det hele. 

Samtidig betyder klimaforandringer, at en kommerciel sejlrute nord om Rusland kan blive mulig og på den måde skabe direkte forbindelse fra Asien til Europa. Og det skaber interesse hos Kina, der har interesse i at øge landets eksport via ruten.

Og midt i det hele ligger Grønland – og dermed Danmarks interesser.

Disse varetager Slædepatruljen Sirius - ofte blot kaldet Siriuspatruljen - fra indlandsisen midt i den grønlandske nationalpark.

- Vores primære formål er overvågning og suverænitetshævdelse i nationalparken, fortæller patruljens stationsleder, Christopher Sohl, om de opgaver, som gruppen varetager.

- Derudover udøver vi politimyndighed på vegne af den grønlandske politimester.

Siriuspatruljen bliver vigtigere og vigtigere

Siriuspatruljen, som har været en del af det danske forsvar siden 1952, består af 12 mænd og cirka 90 hunde. Bliver man udtaget til patruljen, tjener man på Grønland i to år, og der er ingen ferie, før man vender hjem til Danmark igen. 

I grupper af to patruljerer personalet sammenlagt otte måneder om året, og i de måneder er de i tjeneste samtlige timer i døgnet - alle ugens dage. 

Hovedformålet er at håndhæve Danmarks suverænitet i det nordøstlige Grønland.

Og netop denne opgave bliver kun mere og mere vigtig, hvis man spørger Lars Løkke Rasmussen, der i disse dage besøger Grønland.

- Siriuspatruljen blev dannet på den anden side af Anden Verdenskrig - i starten af Den Kolde Krig – for at vise, at dette (Grønland, red.) er kongeriget Danmark. Nu er vi lidt ved at være tilbage, hvor vi var, med et Rusland, der bliver mere og mere aktive i Arktis, siger statsministeren til TV 2.

Russerne opruster - og det samme gør USA

Russernes aktivitet indebærer blandt andet genåbningen af flere militærbaser i området, og netop disse baser giver Rusland mulighed for at ramme den amerikanske base i Thule.

Thule ligger i det nordvestlige Grønland, og her råder amerikanerne blandt andet over et avanceret radarsystem, som giver forsvaret en fordel, når det kommer til at opdage fremmede missiler.

Netop den fordel vil USA gerne udvide, og derfor har landet for nyligt underskrevet en såkaldt hensigtserklæring med et ønske om mere militær i Grønland.

Lars Løkke Rasmussen skal ikke stå i vejen for, at USA udvider deres militær i området.

Det ønske vil den danske statsminister gerne være med til at opfylde.

- Amerikanerne er velkomne i vores kongerige - ved Thulebasen - og har været det i 65 år. Vi har et godt og tæt samarbejde, og det ønsker vi at opretholde, siger Lars Løkke Rasmussen.

Også Danmark investerer i Arktis

Selv har Danmark de seneste år investeret flere penge i Arktis end tidligere, men det betyder ikke, at man planlægger at udvide Siriuspatruljen, fortæller statsministeren med henvisning til, at Danmark også er repræsenteret i Grønland med Arktisk Kommando i Nuuk, Challenger-fly og Forsvarets skibe.

- Det hele skal jo ses i en sammenhæng, men det er åbenlyst, at Danmarks forsvar hviler på, at vi er med i en stærk NATO-alliance, hvor amerikanerne er rygraden, og derfor er den amerikanske tilstedeværelse i Thule ikke blot USA’s interesse, men også vores.

Frem til 2023 vil Danmark hvert år smide 120 millioner kroner efter den danske indsats i Arktis. Det blev besluttet ved det seneste forsvarsforlig, som blev indgået i starten af dette år.