Politik

BLOG: Det er en katastrofe at kriminalisere 10-årige børn

BLOG: Regeringen og DF er i gang med at liste en nedsættelse af den kriminelle lavalder ind ad bagdøren. Det er i mine øjne en katastrofe.

Regeringen og DF opfører sig som om, de har skyklapper for øjnene og propper i ørerne. De insisterer på at straffe børn ned til 10 år i et nyt system, som til forveksling ligner det, voksne kriminelle skal igennem.

Kritikken af forslaget hagler ned fra organisationer som Børnerådet og Justitia, men regeringen med Søren Pape i spidsen vil hverken se eller høre. De er fast besluttede på, at det eneste, der virker, er mere straf.

Det er bare svært at finde nogen, der er enige med dem i det.

Regeringens forslag vil betyde, at børn helt ned til 10 år skal kunne stilles for en dommer i et nyt system, hvor en dommer sammen med politiet og en kommunalt ansat kan bestemme, hvad der skal ske med barnet. I dag klares lignende sager uden politiet, men med de sociale myndigheder og to almindelige borgere. 

Det er helt tydeligt, hvad Papes ambition er. Mere fokus på straf, mindre fokus på social indsats.

Jeg synes, det er helt i hegnet. Og jeg har svært ved at forstå, at Søren Pape, som har en fortid som SSP-medarbejder, så entydigt sætter sin lid til straf som vejen til at bekæmpe ungdomskriminalitet. Jeg er bange for, at det mest af alt er en strategi om at fremstå hård og handlekraftig. 

Jeg synes, vi skal gå en helt anden vej. Vi skal hjælpe børn på vej og sætte ind med sociale indsatser som en stabil skolegang og mere støtte til deres forældre. Ungdomskriminaliteten er allerede faldende, og det skyldes ikke mindst gode indsatser ude i kommunerne. Lad os dog bygge videre på dem i stedet for at kriminalisere børn yderligere.

Forslaget fra regeringen er reelt et forsøg på at sænke den kriminelle lavalder ad bagvejen. Men vi risikerer at gøre børn ned til kun 10 år en kæmpe bjørnetjeneste, hvis vi behandler dem som kriminelle. Derfor skal vi droppe det ensidige fokus på straf og hjælpe børnene tilbage på sporet i stedet.