BLOG: Loft over udenlandske studerende er hundedyr medløberpolitik

16x9
Danmark skal have flere udenlandske studerende, mener Sofie Carsten Nielsen. Foto: Mathias Bojesen / Scanpix Denmark

BLOG: Det er sørgeligt snæversyn, at uddannelsesministeren lukker op mod 1200 engelsksprogede uddannelsespladser.

Regeringen har allerede i sin tid præsteret et loft over, hvor meget uddannelse, unge kan tage. Den rundbarberer uddannelsesområdet med 15 milliarder kroner. Og nu er den så klar med endnu et loft. Et loft over, hvor internationale uddannelserne herhjemme må være.

Med det nyeste indhuk vil regeringen samlet set lukke tæt på 3.000 engelsksprogede uddannelsespladser. Pladser, som inviterer unge fra andre lande til Danmark for at studere. Skal danske studerende så også blive hjemme i stedet for at rejse ud og blive klogere? Skal vi holde op med at udveksle studerende med andre lande?

Danmark kan ikke løfte andre landes uddannelsesforpligtelse, lyder den noget tvivlsomme begrundelse fra den relativt nye uddannelsesminister, Tommy Ahlers.

Men gør vi det?

En forpligtelse lyder dyrt. Så man kunne næsten forledes til at tro, at Danmark byder udenlandske studerende velkommen på universiteterne for vores blå øjnes skyld.

Men sådan er det langt fra. Så lad mig aflive den myte.

Faktisk er udenlandske studerende en decideret overskudsforretning for både samfundsøkonomien og statskassen.

Selv når Danmark har udgifter til deres uddannelse, besøg hos lægen og hvad der eller følger med, når man bor i et velfærdssamfund som vores, er og bliver de en overskudsforretning. Helt konkret bidrager den gennemsnitlige udenlandske studerende med 300.000 kroner netto til den danske statskasse. Det viser en analyse, som Damvad har lavet.

Ovenikøbet er udenlandske studerende også er en mulig løsning på Danmarks mangel på arbejdskraft.

I 2025 kommer vi til at mangle 4700 ingeniører og it-uddannede kandidater. Med regeringens nye loft over udenlandske studerende, får vi 800 færre af dem.

Så hvorfor skærer ministeren i de studiepladser, som de udenlandske studerende har mulighed for at gøre brug af, når han så udmærket ved, at de ikke bare giver sorte tal på bundlinjen, men også kan sætte ekstra sving i de økonomiske tandhjul herhjemme, hvor vi mangler mennesker, der kan tage fat?

Man skulle næsten tro, at iveren efter at imødekomme Dansk Folkeparti og deres generelle skepsis overfor udlændinge overskygger viljen til at træffe de bedste beslutninger på uddannelsesområdet? For det her ligner unægteligt hundedyr DF-politik. Det rene medløb på en politisk scenen, hvor flere udlændinge er tabu nr. 1.

Radikale Venstre vil den modsatte vej. Vi har 10 konkrete forslag til, hvordan vi kan gøre endnu mere for at få unge fra andre lande til at rykke til Danmark, når de skal have næsen i bøgerne, og blive, når de klapper studiecomputeren i og skal ud og bruge alt det, de har lært.

Noget af det, der er afgørende for, om studerende fra andre lande bliver her, efter de har sat sidste punktum i deres speciale, er om de i løbet af deres studietid har fået tilknytning til Danmark og til det danske arbejdsmarked – og om de har fundet kærligheden her.

Det sidste må vi lade andre om. Tinder-service for internationale studerende er ikke på vores politiske program. Men vi kan gøre meget mere for at fastholde dem ved at blandt andet at hjælpe dem med at finde studiejob og praktik i løbet af deres studietid og tilbyde dem gratis danskundervisning. Og ved at lempe på krav, så som at man som nyudklækket udenlandsk dimittend skal tjene mindst 418.000 for at få lov at blive, eller at man skal have fundet job inden for 6 måneder. Vi vil have større fleksibilitet.

Kom nu Ahlers, lad os få flere udenlandske studerende til Danmark i stedet for at lægge loft over. Og lad os så bruge kræfterne de rigtige steder. Nemlig på at få flere af dem til at blive her, efter de er færdige med at læse.

Ikke bare fordi udenlandske studerende giver plus på kontoen, men sørme også fordi dygtige unge med international indsigt og udsyn skærper vores uddannelsesmiljøer Danmark og gør os klogere.