BLOG: Få nu fjernet det giftige legetøj fra hylderne

16x9
Vi skal have ændret reglerne, så vi ikke udsætter vores børn for giftstoffer, der kan skade dem langt op i voksenlivet, Siger Pia Olsen Dyhr. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

BLOG: Vi skal slå benhårdt ned på butikker, der sælger giftigt legetøj. Desværre er regeringen ikke klar.

Det på trods af, at nogle af de giftstoffer, der er fundet i legetøj er kræftfremkaldende og hormonforstyrrende. Der er fundet stoffer som ændrer arveanlæg og ødelægger vores børns evne til at få børn. Det er noget svineri.

Hvis man tænker på, hvor nidkære vi er med at kontrollere arbejdsløse, så er det fuldstændig absurd, at vi tager så let på, at der gang på gang findes alvorlige kemikalier i legetøj. Legetøj, som helt små babyer rører ved og putter i munden.

Derfor har jeg i dag ministeren i samråd, så vi kan få de skadelige produkter væk fra butikshylderne. Ministeren lægger op til at skærpe straffen for butikkerne, som vi også har foreslået i SF. Det er både godt og vigtigt. Tak for det. Når det er sagt, så er det bare slet ikke godt nok.

For det første skal vi have varedeklarationer på legetøj. Når du handler ind i Netto, så kan du se på varedeklarationerne, hvad der er i produkterne. Hvorfor kræver vi ikke det samme med legetøj? Så kan man selv tjekke legetøjet og butikkerne har INGEN undskyldninger for at sælge legetøj med gift. Det er bare ikke okay, at man i 2018 kan finde giftigt legetøj på hylderne.

For det andet skal vi have en langt stærkere kontrol og særligt gå målrettet efter de brodne kar. Der er rigtig mange i legetøjsbranchen, der gør en stor indsats for at undgå ulovlige produkter, men desværre ser vi også, at der findes mange brodne kar. De bliver ignoreret i regeringens indsats. Hvis en butik gentagne gange bryder loven, så skal de både straffes med bøder, men også kontrolleres igen og igen og igen. Og man skal selvfølgelig sørge for at kontrollere alle produkter – og ikke kun det produkt man har mistanke om.

Vi skal have ændret reglerne, så vi ikke udsætter vores børn for giftstoffer, der kan skade dem langt op i voksenlivet.