Politik

Regeringen indkalder Saudi-Arabiens ambassadør til samtale efter drab

Beslutningen kommer efter den tyrkiske præsidents påstand om, at drabet blev planlagt af saudiske embedsmænd.

Saudi-Arabiens ambassadør i Danmark bliver indkaldt til samtale i Udenrigsministeriet.

Det fortæller udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

Udmeldingen kommer efter, at Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdoğan, tirsdag formiddag har påstået, at saudiske embedsmænd planlagde drabet på den systemkritiske journalist Jamal Khashoggi.

- Erdoğans tale rejser en række nye spørgsmål, og derfor har jeg valgt at bede om at få den saudiske ambassadør ind til Udenrigsministeriet, så han kan prøve at give en forklaring på, hvordan han ser situationen, siger Anders Samuelsen til TV 2.

Udenrigsministeren kan ikke oplyse, hvornår mødet finder sted.

Bakker op om uafhængig undersøgelse

De saudiarabiske myndigheder forklarede i første omgang, at den 59-årige journalist havde forladt konsulatet i Istanbul 2. oktober. I weekenden lød det pludseligt, at han døde under et slagsmål på konsulatet, og mandag var forklaringen så, at Jamal Khashoggi blev myrdet.

De skiftende forklaringer har sået stor tvivl om myndighedernes troværdighed, og tirsdag siger Recep Tayyip Erdoğan, at to hold saudiske agenter var involveret i mordet. De har blandt andet besøgt Belgrad-skoven uden for Istanbul, hvor tyrkiske efterforskere har ledt efter Khashoggis lig, samt fjernet kameraer fra konsulatet.

I alt var 15 saudiere involveret i mordet, siger Erdoğan og bekræfter, at den mand, der forlod konsulatet klædt i Khashoggis tøj, var en af saudierne.

Saudi-Arabiens kongehus benægter, at det har haft noget at gøre med drabet, og er selv i færd med en undersøgelse af sagen. Det er dog ikke nok for blandt andet flere toppolitikere i EU og Canada, som kræver en uafhængig undersøgelse. Den danske regering er enig, siger  Anders Samuelsen.

- Det krav bakker vi fuldstændig op om fra dansk side, og så vil vi afvente, hvad den undersøgelse konkluderer, siger Anders Samuelsen.

Han slår samtidig fast, at Danmark ikke deltager i investeringskonferencen Future Investment Initiative, der løber af stablen i Saudi-Arabien i næste uge.

Flere partier vil se på handelsrestriktioner

Danmark eksporterede sidste år for 7,2 milliarder kroner til Saudi-Arabien, hvilket placerer landet på 22. pladsen over de største danske eksportmarkeder.

Står det til SF, bør regeringen allerede nu se på, om der skal indføres handelsrestriktioner. Partiets udenrigsordfører, Holger K. Nielsen, vil have Udenrigsministeriet til at undersøge, om Danmark er med til at sælge overvågningsudstyr til Saudi-Arabien. Er det tilfældet, kan handelssanktioner komme på tale, lyder det.

. Video: Mads Møller Okholm

Information afslørede sidste år, at danske myndigheder i 2016 gav det dansk-britiske firma BAE Systems tilladelse til at sælge masseovervågningsudstyr til det saudiske regime. Siden er firmaets danske afdeling i Nørresundby blevet lukket, men SF vil have et overblik over, om der fortsat bliver solgt produkter til Saudi-Arabien, som kan bruges til undertrykkelse af befolkningen.

- Vi har været meget, meget bløde over for et land, der er et af de værste diktaturer i Mellemøsten, siger Holger K. Nielsen til TV 2.

Enhedslistens udenrigsordfører, Eva Flyvholm, mener, at Danmark bør gøre sig mere økonomisk uafhængig af Saudi-Arabien.

- Det kan ikke nytte noget, at vi bliver ved med at sætte hensynet til handel højere end menneskerettigheder, siger hun til TV 2.

Samuelsen vil afvente undersøgelse

Tyskland har i kølvandet på drabssagen valgt at stoppe salget af våben til Saudi-Arabien, men udenrigsminister Anders Samuelsen mener, det er for tidligt at tage stilling til, om Danmark også skal lave handelsrestriktioner.

Han vil afvente en uafhængig undersøgelse, der formentlig også skal se på, om det saudiske kongehus har været involveret i drabet.

- Vi skal tage de her ting i den rigtige rækkefølge. Vi skal have afklaret sagen fuldt til bunds, inden vi vælger at drage endelige konklusioner, siger Anders Samuelsen.

Saudi-Arabien afviser oliekaos

Saudi-Arabien har som verdens største eksportør af råolie stor magt, og analytikere spekulerer i, at eventuelle sanktioner kan få olieprisen til at stige og dermed kappe en god del af den økonomiske vækst.

Landets olieminister, Khalid al-Falih, siger dog, at der ikke er planer om at dæmpe eksporten af olie.

- Alle rationelle mennesker ved, at olie er en meget vigtig råvare for hele verden. Hvis oliepriserne bliver for høje, vil det sænke tempoet i verdensøkonomien og udløse en global recession, siger Khalid al-Falih.