Politik

Ny platform: Regeringen vil give dig overblik over dit liv

Innovationsminister Sophie Løhde og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille præsentede på et pressemøde i Finansministeriet regeringens nye digitaliseringsreform. Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

I en ny digitaliseringsreform fremlægger regeringen 22 nye initiativer. Blandt andet at en ny mobil-app skal samle alle dine offentlige data.

Snart kan du få overblik over hele dit liv på din smartphone.

Regeringen vil over de næste fem år sætte fart på digitaliseringen af den offentlige sektor. De vil skabe et samlet overblik for borgeren over egne sager og de mest relevante data, som det offentlige har på vedkommende.

Under et pressemøde tirsdag præsenterede innovationsminister Sophie Løhde (V) og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) regeringens nye digitaliseringsreform, som har fået titlen 'Digital service i verdensklasse'. 

Her skal data om eksempelvis boligforhold, kontanthjælp og børnepenge være tilgængelige på den nye platform 'Mit overblik' på borger.dk. Samtidig skal løsningen udvikles som en app, så borgeren altid har overblikket lige ved hånden.

Men platformen skal også gøre store omvæltninger i hverdagen lidt mere overskuelige, lyder det fra regeringen.

I pressede situationer, som skilsmisser eksempelvis kan være, er det nemt at miste overblikket over, hvilke myndigheder, der har de forskellige oplysninger på én. Det kan også være svært af gennemskue, hvilke ydelser, man kan søge.

-  Store ændringer kræver i dag, at man har kontakt til alle mulige forskellige offentlige myndigheder - også digitalt. Der skal vi hjælpe borgerne langt bedre, siger Sophie Løhde under pressemødet.

Initiativet skal derfor sikre, at borgeren ikke længere selv skal finde rundt i de mange forskellige offentlige systemer, men i stedet får samlet de forskellige indgange ét sted, skriver finansministeriet i sit 54-sider lange udspil.

Ældre skal have besøg via skærm

I alt har regeringen fremlagt 22 nye initiativer inden for det digitale felt. Initiativerne skal sikre, at Danmark forbliver et af de bedste lande i verden, når det kommer til digitalisering.

Centrale initiativer i 'Digital service i verdensklasse'

 1. Ny strategi for offentlige data

  Ny strategi for offentlige data skal medvirke til øget tillid og samtidig sikre, at vi får mest mulig gavn af de mange offentlige data.

 2. Oprettelsen af et Dataetisk Råd

  Regeringen vil oprette et Dataetisk Råd, der blandt andet skal give anbefalinger om dataetiske spørgsmål og dilemmaer og bidrage til samfundsdebatten. 

 3. 'Mit overblik'

  Under navnet ’Mit overblik’ skal der etableres en samlet indgang til det offentlige på borger.dk, der bl.a. skal give borgerne overblik over egne sager, vigtige frister og de mest relevante data, som det offentlige har om dem.

 4. Digitaliseringspagt

  Regeringen vil indgå en digitaliseringspagt med KL og Danske Regioner, der forpligter alle parter på de tre indsatsområder og sikrer digital service i verdensklasse.

 5. Bedre brugerrejser

  Sammenhængende digitale brugerrejser skal sikre, at borgere og virksomheder i 20 vigtige situationer med flere gøremål oplever en nemmere og mere sammenhængende digital service.

 6. Kørekort-app

  En ny kørekort-app skal gøre det nemmere for borgerne at legitimere sig i Danmark, og på sigt skal andre ID-beviser gøres digitale.

 7. Ny investeringsfond

  Der etableres en ny investeringsfond, der skal sætte skub i afprøvningen og brugen af nye teknologier, fx kunstig intelligens, og digitale velfærdsløsninger. Fonden vil – sammen med allerede igangsatte initiativer - få en samlet investeringsvolumen på i alt 410 mio. kr. frem til 2022.

 8. Strategi for kunstig intelligens

  National strategi for kunstig intelligens skal gøre Danmark til et af de førende lande og samtidig opstille klare etiske principper for brugen af kunstig intelligens i Danmark.

Kilde: Finansministeriet.

Flere af initiativerne har dog allerede fået en del kritik.

Et af dem er, at langt flere ældre skal have besøg af hjemmeplejen via en skærm. 

I dag har op mod 12 procent af kommunerne indført skærmbesøg i hjemme- og sygeplejen ifølge tal fra Kommunernes Landsforening

Men flere kommuner skal ifølge innovationsministeren i gang med at bruge skærmbesøg, telemedicin og online genoptræning. Derfor vil regeringen blandt andet afsætte 410 millioner kroner til en investeringsfond. Den skal sætte gang i udbredelsen af digitale velfærdsteknologier i hele landet og i lokale forsøgsprojekter.

Hos Ældre Sagen er man dog kritiske over for skærmbesøgene. Mange ældre kan ikke bruge it, og så frygter man, at ordningen ender som en spareøvelse. 

- Den typiske hjemmehjælpsmodtager er i dag over 80 år og fysisk svækket - nogle gange også psykisk. For dem vil det være uoverstigeligt at skulle gå i gang med at bruge skærme. Så vores bekymring er, at man vil tvinge nogen til at bruge skærme, som ikke er i stand til det, siger seniorkonsulenten hos Ældre Sagen, Per Tostenæs, til TV 2 og fortsætter:

- Desuden kan vi se, at der er blevet sparet rigtig meget på hjemmehjælpsområdet de sidste ti år, og vi frygter, at dette bliver en ny spareøvelse, hvor man fjerner hjælpen fra dem, der har brug for det.

Ældres skærmbesøg handler dog mere om at udbrede de gode erfaringer, som nogle kommuner har gjort sig på området, fremfor at tvinge løsningen frem, lyder det fra innovationsministeren. 

- Jeg vil gerne understrege, at vi ikke vil tvinge nogen ældre til noget her. Det her handler mere om at sikre, at det, der fungerer godt ved brug af velfærdsteknologi i nogle byer, kunne vi blive bedre til at udbrede i resten af landet. Vi behøver ikke at opfinde den dybe tallerken, siger Sophie Løhde til TV 2.