Politik

Ny bog fremstiller uenigheder i Venstre – sådan er partiet delt

Ifølge TV 2s politiske redaktør er de liberale kræfter i Venstre presset for tiden. Se her, hvordan han inddeler partiets største profiler.

Venstre skal passe på, at dele af partiet ikke får så meget magt, at regeringspartiet kommer for langt væk fra sit oprindelige udgangspunkt.

Sådan lyder det i en ny bog fra Venstres folketingsmedlem Jan E. Jørgensen. Den har fået titlen 'En ægte liberal' og udkommer i næste uge.

Jan E. Jørgensen har tidligere efterlyst en mere nuanceret udlændingedebat, og i bogen kritiserer han blandt andet forløbet omkring den omdiskuterede smykkelov, udlændingeminister Inger Støjbergs (V) fejring af stramninger med en kage samt strammer-tælleren på hendes ministeriums hjemmeside.

- Det er et tegn på, at vi har gjort nogle ting, som vi ikke tidligere ville have gjort. Og der er det så, at jeg hejser et flag og siger, at nu skal vi passe på, at vi ikke går længere ud ad den vej, uddyber Jan E. Jørgensen over for TV 2.

- Hertil og ikke længere

I bogen kommer han selv ind på, at der foregår en værdikamp i Venstre på blandt andet udlændingeområdet, hvor der er tre forskellige ”strømninger”. Det drejer sig om en konservativ, som blandt andre udlændingeminister Inger Støjberg er en del af, en pragmatisk og så en liberal, som Jan E. Jørgensen selv tilhører.

Der er slet ingen tvivl om, at der er en indre kamp i Venstre mellem de forskellige strømninger

Anders Langballe, politisk redaktør, TV 2

Uenighederne kunne blandt andet ses, da Venstres folketingsgruppe sidste år diskuterede burkaforbud. Her var Jan E. Jørgensen klar modstander af sådan et, mens daværende udlændingeordfører Marcus Knuth, der må betegnes som tilhørende den konservative strømning, argumenterede for.

Venstres Marcus Knuth (tv) og Jan E. Jørgensen (th) er ikke altid enige om partiets linje. Specielt på udlændingeområdet har det slået gnister.

Det endte med et kompromis og et såkaldt ”maskeringsforbud”, der de facto forbyder burkaen. Og ifølge Jan E. Jørgensen er det vigtigt at markere, at grænsen er ved at være nået for, hvad et selverklæret liberalt parti kan gå med til.

- Der er det meget vigtigt for mig at tegne en streg i sandet og sige, at det er hertil og ikke længere. Der skal være plads til at være anderledes i et frit land, siger Jan E. Jørgensen, der i bogen advarer mod, at den konservative strømning bliver for stor.

Liberal strømning under pres

TV 2s politiske redaktør Anders Langballe forstår godt, hvorfor Jan E. Jørgensen kan være bekymret for, at den liberale strømning i Venstre kan blive klemt.

- Der er slet ingen tvivl om, at der er en indre kamp i Venstre mellem de forskellige strømninger, og det er min klare vurdering, at den liberale strømning er under pres. I dag er det ofte den konservative strømning, der er den fremherskende.

Han siger, at det ikke er nyt med interne uenigheder i Venstre, men nævner også, at der er sket meget de seneste 20 år. Under Uffe Ellemann-Jensens ledelse i 90’erne dominerede især den liberale strømning partiet, men siden har både den pragmatiske og konservative fået mere magt.

Thomas Funding, der er politisk redaktør på avisen Danmark, er enig i, at den konservative strømning har fået mere indflydelse. Han siger, at der internt i Venstre på udlændingeområdet længe har været enighed om at begrænse tilstrømningen af flygtninge, men da der ifølge ham snart ikke er flere muligheder for at stramme her, handler det i dag om mere værdimæssige tiltag som eksempelvis burkaforud og smykkelov.

- Udlændingedebatten har i langt højere grad rykket sig hen på værdipolitik, og der har nogle i Venstre langt sværere ved at følge med, siger Thomas Funding.

Langballe: Sådan er partiet delt

Spørgsmålet om, hvilke strømninger de enkelte Venstre-folk tilhører, er ikke entydigt, men Anders Langballe giver alligevel et bud på, hvor han ser nogle af partiets største profiler.

Inddelingen er lavet på baggrund af mange snakke med folk i partiet og tager især udgangspunkt i, hvor de enkelte politikere grundlæggende står værdipolitisk. Det handler ikke kun om udlændingepolitik, men strømningerne afspejler også, hvordan politikerne står på andre politiske områder.

Anders Langballe understreger, at de enkelte politikere kan have elementer fra flere strømninger, men han har placeret dem der, hvor han mener, de hører mest til.

Langballes vurdering: Sådan ser strømningerne i Venstre ud

I partiets konservative strømning er både udlændingeminister Inger Støjberg, tidligere gruppeformand Søren Gade og tidligere udlændingeordfører Marcus Knuth. De er alle kendt for en forholdsvis hård linje i udlændingepolitikken.

Forsvarsminister Claus Hjorth Frederiksen er sammen med blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen placeret i den pragmatiske gruppe.

- Men i sine modne år er han begyndt at bevæge sig mod den konservative, siger Anders Langballe om Claus Hjort Frederiksen, der blandt andet støttede et burkaforbud.

I den liberale gruppe placerer Anders Langballe foruden finansminister Kristian Jensen og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen også profiler som Venstre-nestor Bertel Haarder og skatteminister Karsten Lauritzen.

Man skal være meget opmærksom på, at der ikke går så meget fokusgruppe i den

Jan E. Jørgensen

Med flere store navne kan det undre, at den liberale strømning skulle være trængt, men ifølge Anders Langballe kan der alligevel være en god forklaring på, hvorfor den liberal strømning måske ikke har så stor gennemslagskraft som tidligere.

- Hvis folkestemningen og strømningen går væk fra den liberale retning, er der en større tendens til, at politikere i partiet også flytter partiet derhen, siger Anders Langballe.

Advarer mod at følge folkestemning

Tilbage hos Jan E. Jørgensen mener Venstre-politikeren, at der er en generel tendens til, at partier prøver at indrette sin politik efter, hvad der er populært og oppe i tiden.

- Men det er ikke noget, der specielt gør sig gældende for Venstres vedkommende, siger han.

Men det gør sig også gældende for Venstre?

- Det gør sig gældende for alle politiske partier.

Og den udvikling er du imod?

- Jeg synes i hvert fald, man skal være meget opmærksom på, at der ikke går så meget fokusgruppe i den, at man glemmer, hvad man selv mener.

Det kan undre, at Jan E. Jørgensen trods sin kritik alligevel har stemt for alle Venstres udlændingestramninger.

Han medgiver, at hans udtalelser i det lys kan klinge lidt hult, men forsvarer sig med, at han i stedet for at ”sætte sig i hjørnet med korslagte øjne og surmule” har været med til at forhandle et kompromis om eksempelvis maskeringsforbud, som han og andre skeptiske gruppemedlemmer kunne leve med.

Gruppeformand: - Vi indretter ikke politik efter, hvad der er populært

TV 2 ville gerne have lavet et interview med Venstres gruppeformand, Karen Ellemann, for at høre, hvad hun siger til udtalelserne fra Jan E. Jørgensen. Hun har valgt at besvare henvendelsen med skriftlige svar på mail.

Jan E. Jørgensen mener, der er en generel tendens til, at partierne – hermed også Venstre - prøver at indrette sin politik efter, hvad der er populært og oppe i tiden. Er du enig?

- Jeg er ikke enig i, at vi indretter vores politik efter, hvad der er populært - den påstand kommer Jan heller ikke med i sin bog. I Venstre laver vi politik, som er med til at skabe vækst, innovation og arbejdspladser i Danmark. Og samtidig udvikler vi vores fælles velfærdssamfund med fokus på sundhed. Det har altid været vigtige områder for Venstre.

Er der ved at opstå en ubalance mellem strømningerne i Venstre?

- I Venstre har vi højt til loftet og langt til døren, og vi har en god balance. Vi har grundige drøftelser om alle emner, og så går vi i salen og stemmer sammen. Det er en kæmpe styrke.

Er Venstre ved at komme for langt væk fra sit ideologiske udgangspunkt?

- Nej. Vi er et parti, som arbejder benhårdt på at skabe muligheder for borgerne. Og vi trækker Danmark i en både friere og rigere retning.