Niko Grünfeld trækker sig fra borgmesterpost

Københavns omstridte kulturborgmester tager konsekvensen af en række sager, der har belastet ham og Alternativet.

Niko Grünfeld er forhenværende kultur- og fritidsborgmester i København.

Det stod klart, da den omstridte politiker fra Alternativet sent onsdag aften meddelte, at han trækker sig med øjeblikkelig virkning.

- Jeg gik ind i politik, fordi jeg troede på, at vi kunne lave politik på en ny måde og fremskynde en seriøs bæredygtig omstilling. Det tror jeg stadig på. Men det er sværere, end jeg havde regnet med. Og med større konsekvenser for min familie og mig selv, end jeg kan forsvare. Derfor trækker jeg mig nu som kultur- og fritidsborgmester i København, skriver Niko Grünfeld på Facebook.

Niko Grünfeld har været i vælten den seneste tid efter skarp kritik for at give urigtige oplysninger om sit CV, på grund af indretning af sit kontor og et ansættelsesforhold på Københavns Rådhus.

Sagerne omkring Niko Grünfelds person og embedsførelse har ført til stigende pres på ham.

Personlige omkostninger væltede læsset

Niko Grünfeld opremser de personlige omkostninger som det, der har ført til beslutningen om at trække sig. Ikke mindst hensynet til familien.

- Min kæreste og mor til mine tre børn er i det sidste stykke tid blevet udsat for ting, som jeg ikke kan acceptere. De skal ikke trues, de skal ikke antastes på vores hjemadresse. Desuden skal min person naturligvis ikke overskygge Alternativets grønne projekt, skriver Niko Grünfeld, der også undskylder for sine fejl.

- De fejl, som jeg har begået - og som jeg har undskyldt for - har betydet, at jeg ikke kan fokusere målrettet på den politiske opgave, som jeg har taget på mig, som jeg ønsker. Jeg tror ikke på at gøre noget halvhjertet, så jeg siger tak for nu. Og glæder mig over alt det gode, jeg har opnået sammen med resten af Alternativet, siden vi begyndte denne rejse for snart fem år siden, skriver Niko Grünfeld.

Niko Grünfeld har skullet svare for 130.000 kroner brugt på indretning og møblement til sit kontor. Og så var der et CV med pyntede meritter eller direkte urigtige oplysninger, hvor Grünfeld i uoverensstemmelse med sandheden hævdede at have en master i såkaldt positiv psykologi og også forvekslede en HD-uddannelse med en kandidat. 

Endelig har den 43-årige politiker fået kritik for ansættelsen af en arkitekt, der er søster til Alternativets tidligere politiske chef.

Niko Grünfeld var Alternativets spidskandidat ved kommunalvalget i november 2017.

Bør ikke trække sig

Maria Frej, som er medlem af Kultur- og Fritidsudvalget fra SF, ærgrer sig over beslutningen. Ifølge hende behøvede kritikken af Niko Grünfeld ikke at føre til, at han nu trækker sig. 

- Jeg er ked af, at han trækker sig. Det er ærgerligt. Jeg havde regnet med, at han ville stå igennem, for sagerne er ikke så alvorlige, at han bør trække sig. Det er fint, hvis man gør noget ulovligt, men det her er småsager. Det er ikke i orden, det der er sket, men det er en lille sag at blive væltet som borgmester på, fortæller Maria Frej til TV 2. 

Niko Grünfeld fortsætter i borgerrepræsentationen i København for Alternativet, efter at han onsdag aften trådte tilbage som kultur- og fritidsborgmester.

Det bekræfter Matthew Daniali, der er forperson for Alternativet i København, i en sms til Ritzau.