Politik

Borgmester oplyste, at han havde uddannelse, han ikke havde: - Jeg ved nu, at det er forkert

Radio24syv er kommet med flere afsløringer om Niko Grünfeld. Blandt andet om et dyrt indrettet borgmesterkontor og rod i cv'et.

Alternativets kultur- og fritidsborgmester i København, Niko Grünfeld, har været midtpunkt i et politisk stormvejr den seneste tid.

Senest har Radio24syv afdækket, at borgmesteren har anført, at han har en kandidatuddannelse, da han skulle udfylde en kandidattest til DR i forbindelse med sidste folketingsvalg. Problemet er, at han ikke har en kandidatuddannelse.

- Jeg har en HD på Handelshøjskolen i Aarhus, den tager fire år, og da jeg så tjekker den igennem, så tænker jeg, det er en kandidatuddannelse. Jeg ved nu, at det er forkert, og det skulle jeg selvfølgelig have været super skarp på. Og det er jeg om nogen mega ked af, siger Niko Grünfeld, da TV 2 møder ham.

Beklagede på Facebook

Fredag skrev han et længere opslag på Facebook, hvor han beklagede flere af de negative sager, som pressen har skrevet om ham den seneste tid. Han sluttede opslaget af med at skrive, at han ville trække stikket de efterfølgende dage og være sammen med familien.

Det var dog ikke længe, han fik lov til at tage en pause fra pressen. Nye spørgsmål pressede sig nemlig på. Senest omkring afsløringen om den påståede kandidatuddannelse.

- Jeg vil gerne undskylde for det, for jeg har ingen intentioner om at slå mig op på noget, som jeg ikke er. Alternativet står for at være oprigtige og åbne og at erkende sine fejl, og det gør jeg helt klart. Og jeg vil også gerne undskylde for, at det er foregået. Det er desværre en menneskelig fejl, og den kan jeg kun beklage, siger han.

Startede med dyrt borgmesterkontor

Historierne om Grünfeld startede med Radio24syvs afsløring af, at han havde brugt 130.000 kroner på at indrette sit borgmesterkontor med designermøbler. Heriblandt en specialdesignet daybed til 10.000 kroner, to bænke til 14.000 kroner, tre borde til 36.000 kroner og to PH-lamper til 11.000 kroner. Indkøb, der står i skærende kontrast til, at han gik til valg på "bæredygtig indkøbsordning" i kommunen med henblik på at tage "sociale" og "økonomiske" hensyn.

Desuden gik 25.000 kroner til den til lejligheden hyrede arkitekt, der siden har vist sig at være søster til en tidligere chefrådgiver i Alternativet.

Niko Grünfeld siger til TV 2, at han havde været på loftet på rådhuset, hvor der står flere gamle møbler fra tidens løb, men at der ikke var nogen af dem, der passede ind i hans planer om at gøre sit kontor til et sted, hvor man kunne holde forskellige kulturelle arrangementer for københavnerne.

Han fortæller, at han lagde vægt på bæredygtighed, og at møblerne var lokalt produceret.

- Jeg kan godt se i bagklogskabens lys, at det kunne jeg også have gjort anderledes. Vi kunne have brugt endnu mere genbrug, end vi gjorde, vi kunne også have lavet noget andet. Faktum er, at folk har følt sig trådt på i forhold til en bæredygtig indkøbspolitik, og det kan jeg jo kun undskylde, siger han.

Positiv psykologi

Efter historierne om borgmesterkontoret kunne Radio24syv fortælle, at Niko Grünfelds cv i en artikel i Altinget og Politiken indeholdt, at han havde en master i positiv psykologi fra Aarhus Universitet, selvom han aldrig har fuldført en sådan uddannelse.

Ifølge Altinget fremgik oplysningen af Niko Grünfelds LinkedIn-profil. Grünfeld selv siger til Radio24syv, at han ved en fejl godkendte cv’et, da han havde en artikel fra Altinget til citattjek. Han fortæller desuden, at han ved en fejl efterfølgende kopierede det fejlbehæftede cv og sendte det på mail til Politiken.

Ifølge Helle Ib, der er politisk kommentator ved Børsen, kan sagen få konsekvenser for resten af partiet.

- Medmindre han får håndteret og lukket den her sag ned meget hurtigt, så er der en risiko for, at Alternativet kommer til at betale for det her ved næste folketingsvalg, siger hun.