Politik

Alternativets top om borgmesters cv-fusk: - Det kan vi ikke leve med overhovedet

Alternativets hovedbestyrelse forsvarer partiets ombruste borgmester, men erkender, at hans dårlige sager skader Alternativets troværdighed.

Da Alternativet for fem år siden blev stiftet, skete det som en modreaktion på den eksisterende politiske kultur i Danmark.

Partiet skulle tage afsæt i seks grundværdier, herunder gennemsigtighed, ydmyghed og generøsitet, mens bæredygtighed skulle gennemsyre den politik, man ønskede at føre.

Værdisættet sikrede Alternativet både folketingspladser, byrådsmedlemmer og borgmesterposter. Men efter de seneste ugers historier om en af partiets stiftere, Niko Grünfeld, der både er blevet hængt ud for at bruge 130.000 kroner på nye møbler til sit kontor og taget i at fuske med sit cv, står troværdigheden svækket tilbage.

Det erkender forpersonen for Alternativets hovedbestyrelse, Michael Jellesmark:

- Hver gang vi har en dårlig sag, så får vi et hak i skæftet. Sådan er det. Desværre, siger han til TV 2 og fortsætter:

- Det kan vi ikke leve med overhovedet. Selvfølgelig kan vi ikke det, og vi prøver som alle andre at forbedre os hver eneste dag.

Indrømmer fusk

Niko Grünfeld har ad flere omgange beklaget sine fejltrin.

Senest tirsdag aften, hvor han i et interview med TV 2 indrømmer, at han på sit cv har lavet en fireårig handelsskoleuddannelse om til en kandidatgrad og desuden har udbredt fejlagtige oplysninger om, at han havde gennemført en masteruddannelse i positiv psykologi.

- Jeg ved nu, at det er forkert, og det skulle jeg selvfølgelig have været super skarp på. Og det er jeg om nogen mega ked af, siger Niko Grünfeld.

Ingen kommentarer fra Elbæk

Da Uffe Elbæk i 2013 formede grundstenene til det, der i dag er Alternativet, var Grünfeld en af formandens sparringspartnere. TV 2 har forsøgt at høre både Elbæk og andre af Alternativets stifteres holdning til Grünfelds bekendelser, men ingen har ønsket at medvirke.

Elbæk har ingen kommentarer, lyder meldingen fra Alternativets presseafdeling. Hvorfor? Det har han bare ikke.

Josephine Fock, der tilbage i 2013 præsenterede Alternativets projekt for offentligheden sammen med Uffe Elbæk, er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Kun fungerende politiske ordfører Rasmus Nordquist har taget sin telefon, men det blot for at levere samme kommentar som Uffe Elbæk.

- Det er en sag på Københavns Rådhus. Michael Jellesmark og Niko Grünfeld været ude at sige noget, så ingen kommentarer, siger han.

Trækker sig ikke

Alternativet blev jo til, fordi I ville gøre op med den politiske kultur. Det her lyder jo fuldstændig ligesom alle andre partier?

- Hehe – ja, åbenbart. Så der er vi også.

Så Alternativet er trods intentioner om det modsatte altså alligevel blevet som de andre partier?

- Det mener jeg jo ikke, men det er op til andre at bedømme. Jeg har ikke nogen kommentarer, siger Rasmus Nordquist.

Trods sagerne på Københavns Rådhus har Niko Grünfeld ingen planer om at trække sig som kulturborgmester, og han har også fortsat opbakning fra Alternativets hovedbestyrelse.