Politik

Efter CV-rod og dyre møbler - nu undskylder borgmester

Personen, der er hyret til at agere Niko Grünfelds personlige assistent, har en fortid som kampagnefrivillig for partiet.

Den seneste uge har – med hans egne ord – været ”politisk følsom” for den københavnske kultur- og fritidsborgmester, Niko Grünfeld fra Alternativet.

Den har været præget af den ene negative historie i pressen efter den anden, og nu har Alternativet-borgmesteren selv valgt at give sit besyv med.

Først kunne Radio 24syv afsløre, at Niko Grünfeld har brugt 130.000 kroner på at indrette sit borgmesterkontor med designermøbler. Heriblandt en specialdesignet daybed til 10.000 kroner, to bænke til 14.000 kroner, tre borde til 36.000 kroner og to PH-lamper til 11.000 kroner. Indkøb, der står i skarp kontrast til, at han gik til valg på "bæredygtig indkøbsordning" i kommunen med henblik på at tage "sociale" og "økonomiske" hensyn.

Desuden gik 25.000 kroner til den til ved lejligheden hyrede arkitekt, der siden har vist sig at være søster til en tidligere chefrådgiver i Alternativet.

Siden har radiokanalen kunnet fortælle, at borgmesteren har føjet en master i positiv psykologi fra Aarhus Universitet til sit CV, selv om han aldrig har fuldført en sådan uddannelse. Ifølge det politiske medie Altinget.dk fremgik oplysningen af Niko Grünfelds LinkedIn-profil. Desuden viser det sig, at CV'et indeholdt flere andre upræcise oplysninger.

Og nu melder Niko Gründfeld selv ud, at personen, der er hyret til at agere hans personlige assistent, har en fortid som ansat i Alternativets Christiansborgsekretariat og som kampagnefrivillig for partiet.

I et opslag på Facebook understreger han dog, at alt er foregået efter reglerne.

- Ansættelsen er foregået lige efter forvaltningsbogen, men ikke desto mindre kan det måske også ende med at blive en negativ historie. Som jeg om nogen gerne ville være foruden, lyder det i opslaget.

Har reflekteret over politiske valg

TV 2 har forsøgt at træffe kultur- og fritidsborgmesteren for at høre, hvilke bevæggrunde der ligger bag opslaget. Ligeledes ville TV 2 gerne have spurgt indtil, at opslaget skal forstås som en erkendelse af, at ansættelsen af en tidligere Alternativet-medarbejder kan virke påfaldende.

Niko Grünfeld er imidlertid ikke vendt tilbage på TV 2s henvendelser, men i førnævnte opslag skriver han følgende:

- Når man står midt i en så politisk følsom situation, som den jeg befinder mig i nu, tænker man selvfølgelig alle sine politiske valg og beslutninger grundigt igennem. For er der mon andre af mine valg og politiske prioriteringer, der kan blive stillet berettiget eller uberettiget kritiske spørgsmål til?

Og det kan der altså i forhold til ansættelsen af den personlige assistent, skriver han videre i sit opslag.

Hans egen skyld

De mange sager har sat gang i debatten i flere avisers spalter og på sociale medier.

Når du i forvejen står i et hul, skal du stoppe med at grave

Thomas Funding, politisk redaktør hos Avisen Danmark

Men han har kun sig selv at takke, forklarer Thomas Funding, politisk redaktør på Avisen Danmark

- Det er en selvskabt situation, og hans håndtering af sagen er et helt klart eksempel på, at når du i forvejen står i et hul, skal du stoppe med at grave.

Virker arrogant og hånlig

Men den talemåde har Niko Grünfeld ikke just forholdt sig til, mener Thomas Funding. 

- Historien vidner om, at Niko Grünfeld har følt sig forurettet af det, Radio 24syv har haft gang i. Det har gennemsyret hans tilgang, hvilket ikke har været til hans egen fordel. Han er kommet til at fremstå arrogant, og det har blot fungeret som benzin på bålet, siger han og fortsætter:

- Når han fremstår halv-hånlig over for journalisten, glemmer han, at det egentligt er vælgerne, han kommunikerer til. Det er en klassisk fejl.

Får formentlig ingen konsekvenser

På trods af det spår Thomas Funding dog ikke, at sagerne kommer til at få store konsekvenser for Niko Grünfelds politiske virke på sigt.

- Hvis der ikke ligger mere på ham, og han får styr på sin håndtering, får sagen umiddelbart ikke nogen konsekvenser for ham. Hvis sagen var eksploderet nogle måneder før et kommunalvalg, havde sagen været en anden.

Hovedpersonen selv undskylder og vil nu se fremad, lyder det i hans opslag:

- En del af vores DNA i Alternativet er at indrømme det, når vi har begået fejl, og det gør jeg gerne. Og det gør jeg nu. Jeg glæder mig til at komme tilbage på sporet og være med til at genoprette den tabte tillid samt fortsætte arbejdet for et grønnere, mere kulturelt og socialt retfærdigt København sammen med alle jer, skriver Niko Grünfeld på Facebook.