BLOG: Fattigdom fører ikke til integration

16x9
Sofie Carsten Nielsen (RV). Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

BLOG: Familier på integrationsydelse lever i fattigdom. Men fattigdom løser ikke integrationsudfordringerne.

Familier, der ikke har råd til et sted at bo. Forældre, der ikke kan købe medicin til sig selv og deres børn. Børn, der ikke får mad tre gange om dagen.

Det lyder som noget fra et fjernt, fattigt land, klippet ud af tv-avisen.

Men det er det ikke. Det er virkeligheden for mennesker i dagens Danmark. Virkeligheden for nogle af de 8000 familier, der lever på integrationsydelse.

Flere familier på integrationsydelse er så pressede økonomisk, at de lever under grundlovens krav om et eksistensminimum, konkluderer Institut for Menneskerettigheder i en ny undersøgelse. Når integrationsydelsen er så lav, at det kommer på kant med vores grundlov, så får jeg ondt i maven.

Jeg får ondt i maven, når jeg tænker på de forældre, der lever i Danmark og ikke har råd til at købe tøj til deres børn og sende dem til fritidsaktiviteter. Forældre, som sover på gulvet og springer morgenmaden over, så der er råd til en skål havregryn til børnene.

Det kan og skal vi gøre bedre. Flygtninge, der kommer til Danmark, skal ikke straffes med fattigdom. I stedet bør vi stille krav om, at de uddanner sig, mens de er her. Så de kan få et arbejde, forsørge deres familie og tage del i vores samfund.

For hvordan kan vi forvente, at familier bliver integrerede, hvis de ikke kan få medicin og mad på bordet? At børn bliver integrerede, hvis de ikke går til fritidsaktiviteter med de andre børn? At vi skaber en underklasse af fattige flygtninge fører ikke til bedre integration og medborgerskab. Tværtimod.

Fattigdom løser ingenting. Det skaber kun flere problemer. Kun ved at sikre, at alle mennesker i Danmark har råd og overskud til at være en del af samfundet, kan vi fremme reel integration.