BLOG: Det er ikke for sent: Klimaet kan stadig reddes

16x9
Regeringen har netop fremlagt deres klima- og miljøudspil. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

BLOG: Det er stort fokus på klimaet disse dage. Og det glæder mig rigtig meget.

Specielt når jeg hører, at mine venner siger, at de er begyndt at sortere skrald, eller at fravælge kødet en gang i mellem, fordi de tænker på miljøet. Det gør jeg også selv. De små tiltag betyder også noget.

Det er vigtigt, at vi alle tager ansvar for vores klima – i dag mere end nogensinde før.

Med FN’s nye klimarapport, står det beskrevet meget tydeligt. Vores jord går en uhyggelig skæbne i møde, hvis ikke vi handler nu.

Klimaforandringerne er ikke længere noget, der ligger langt ude i fremtiden. De er her nu. I dag er klimaet nået til et så kritisk punkt, at det snart kan være for sent at rette op på. De beslutninger, vi tager nu,og i de kommende år, vil være afgørende for, om vi for alvor og på en fornuftig måde kan bremse temperaturstigningerne ved 1,5 grader. Det kræver, at hele verdenen vil sætte den grønne omstilling op i gear.

Det har vi nu gjort i regeringen med et ambitiøst klimaudspil. Selvom Danmark på verdensplan kan virke som et lille og ubetydeligt land, skal vi stadig lægge os i spidsen som det gode eksempel. Danmark skal inspirere andre lande og vise vejen til en grønnere og mere bæredygtig fremtid

Med en bred og målrettet indsats vil vi gøre Danmark klimaneutralt i 2050. Vi vil reducere CO2-udslippet, og vi vil gøre luften renere – særligt i de store byer.

I dag står transportsektoren for en stor del af den samlede CO2-udledning. Derfor sætter regeringen med klimaudspillet et mål om, at den sidste benzin og dieselbil skal være solgt inden 2030. Den kollektive trafik bliver også gjort grønnere. Alle nye busser skal være klimavenlige allerede om to år. Luftforurening er et stort samfundsproblem, som koster menneskeliv. Det skal vi gøre noget ved. 

Regeringen har også sat ind over for landbruget. Vi skal reducere CO2-udledningen og luftforureningen fra landbruget, og vi vil udbrede og forbedre løsninger inden for fx biogas, præcisionslandbrug og jordfordeling, og vi vil styrke forskningen i klimavenligt landbrug.

Klimaproblemet kan ingen rette op på alene. Regeringens klimaudspil vil gøre rigtig meget – men det her problem er større end os. Vi skal alle sammen stå sammen - som danskere, som land og sammen med resten af verdenen.

Det er ikke for sent. Klimaet kan stadig reddes.