- Jeg forstår ikke, at alle kan stå og vaske hænder, siger formand for Statsrevisorerne

Milliarder af kroner flyver rundt i den såkaldte satspulje, som tidligere ministre fortæller, de ikke har haft overblik over.

Der har ligget millioner af kroner i krogene, som ingen har haft fuldt ud styr på.

- Der er så mange penge, så mange projekter og så mange puljer, siger tidligere socialminister og nuværende borgmester i Helsingør Benedikte Kiær (K) til TV 2.

Satspulje fakta

  • Satspuljen blev skabt i 1990 ved et forlig mellem Socialdemokratiet, De Konservative, SF, De Radikale, Venstre, CD og Kristeligt Folkeparti. Under VK-regeringen gik Dansk Folkeparti med i satspuljen. Kun Enhedslisten står udenfor.
  • Satspuljen anvendes til indsatser og projekter på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet med henblik på forbedring af vilkårene for svage grupper.
  • Kommuner og private foreninger kan ansøge om midlerne, som både kan være permanente og midlertidige.
  • Det er politikerne, der beslutter, hvilke projekter der kan søges om.

Mens hun i 2010-2011 var socialminister i den daværende VK-regering, flød mere end 25 millioner statskroner fra den såkaldte satspulje over på den nu 64-årige Anna Britta Troelsgaard Nielsens privatkonto.

Puljen kaldes også de svages finanslov og finansierer blandt andet store dele af psykiatrien og støtter projekter for udsatte grupper.

Som ansat i Tilskudsadministrationen kunne kvinden styre projektpenge fra puljen direkte ned i egne lommer, hvilket hun mistænkes for at have gjort med 111 millioner skattekroner over en periode på 16 år. Det kom frem tirsdag.

Hun er internationalt eftersøgt og som sunket i jorden.

Nu fortæller to tidligere ministre på området, at der i flere år ikke har været styr på finanserne i det system, som Anna Britta Troelsgaard Nielsen er mistænkt for at have udnyttet.

- Selvfølgelig var der ikke styr på det. Det er vildt svært at have overblik over så mange millioner, siger den tidligere radikale socialminister Manu Sareen til Berlingske.

Vi har et system, der er vokset alle over hovedet

Benedikte Kiær (K), forhenværende socialminister (2010-2011)

Fandt kæmpe summer i krogene

I 2014, hvor Manu Sareen var socialminister, fandt den daværende SR-regering 1,6 milliarder kroner i puljen, som man ikke kendte til.

De dukkede op, da man opdagede, hvordan flere afsluttede projekter fortsat fik støtte.

- Da tænkte jeg, "hvad i alverden sker der?" siger Manu Sareen til Berlingske.

Samme oprydningsarbejde foretog Benedikte Kiær i puljen få år forinden.

- Og vi fandt jo flere muligheder for at skrabe nogle midler sammen, siger hun til TV 2.

Vi har masser af gange peget på, at vi ikke kan være helt klare på, om de beløb, der bliver udbetalt, bliver brugt til det, de skal

Henrik Thorup (DF), formand for Statsrevisorerne

De støvede millioner kom blandt andet fra overskydende projektpenge, der forputtede sig i puljens mange afkroge. Og ”det er lige slemt, at der dukker penge op, som at der er forsvundet penge”, lyder det fra Manu Sareen.

- Begge dele vidner om, at der ikke er tilstrækkeligt overblik, siger han til Berlingske.

Fiktive projekter for de svage

Det fulde overblik over, hvordan den 64-årige kvinde har begået den formodede svindel, findes endnu ikke - det ser to eksterne undersøgelser for øjeblikket på.

Men ifølge et retsdokument, TV 2 har adgang til, skulle svindelen være foregået ved, at kvinden har udnyttet sin adgang til systemet til enten at oprette fiktive projekter, der så fik tilskud. Eller til at rette i oplysningerne om en modtager af tilskud, så en del af midlerne gik til hende selv.

Efterfølgende har hun igen rettet i systemet, så de korrekte kontooplysninger igen stod der, efter pengene var blevet overført. Samtidig har hun ændret i de breve, der er blevet sendt til modtagerne af pengene.

Uoverskuelig stor pulje

Ifølge Benedikte Kiær er det umuligt for en minister at gardere sig mod den slags svindel i en pulje så kompleks og stor som satspuljen.

- Hvordan skulle jeg kunne have fundet ud af det? Det kan jeg jo ikke. Man har ikke en kinamands chance, siger hun til TV 2.

Ifølge Finansministeriet er der 831 permanente og midlertidige projekter i gang under satspuljen lige nu, og problemet er ifølge Benedikte Kiær, at det er svært at spore pengestrømmen i de enkelte projekter.

- Vi har et system, der er vokset alle over hovedet, siger hun.

- Der har været så mange penge, så mange projekter og så mange puljer gennem årene, at du ikke kan danne dig et nemt overblik over det.

I hendes ministertid i 2010-2011 var projekterne eksempelvis ikke samlet i en søgbar database, forklarer hun. Alt var manuelt og bundet op på enkeltpersoner.

Men hvorfor sørgede du så ikke for at samle trådene som minister og få styr på puljen?

- Fordi det koster penge. Og vi havde lige været igennem en finansiel krise, så det var ikke lige dér, at nogen havde lyst til at sætte penge af. Og slet ikke til at lave administrative systemer. Den var aldrig kommet igennem.

Men nu kan man jo se, at det måske har kostet flere penge ikke at holde bedre øje?

- Ja. Men der er jo ikke nogen, der havde regnet med, at der var nogen, der sad og snød.

Jeg forstår ikke, at alle kan stå og vaske hænder i denne her situation

Henrik Thorup (DF), formand for Statsrevisorerne

Syv løftede pegefingre

Folketinget og de skiftende ministre er dog flere gange blevet gjort opmærksom på, at der skulle bedre styr på satspuljen.

- Vi har masser af gange peget på, at vi ikke kan være helt klare på, om de beløb, der bliver udbetalt, bliver brugt til det, de skal. Hvor er styringen henne? Det har vi eftersøgt. Hvor er den henne? siger den nyslåede formand for Statsrevisorerne, Henrik Thorup fra Dansk Folkeparti.

Siden 2002 har rigsrevisionen syv gange gjort opmærksom på, at systemet var uoverskueligt.

- Det er jo deprimerende at skulle blive ved. Jeg ved ikke, hvad vi snart skal gøre, siger Henrik Thorup til TV 2.

Inden sit formandskab var han næstformand for Statsrevisorerne, og han savner, at nogle af de gennem tiden ansvarlige ministre påtager sig noget ansvar.

- Jeg forstår ikke, at alle kan stå og vaske hænder i denne her situation.

TV 2 har kontaktet alle ti ministre, der har siddet på posten som socialminister siden 2002. Men det er altså kun Benedikte Kiær, der har villet udtale sig om sagen til TV 2. 

Minister: - Vi finder ikke millioner længere

Socialminister Mai Mercado (K) medgiver, at satspuljen er stor og til tider uoverskuelig. Men hun understreger, at mange ting med tiden er blevet bedre.

- Vi har ikke de her cigarkasser længere, hvor man går rundt og finder millioner, siger hun til TV 2.

- Men satspuljesystemet kan godt blive bedre, og det gør vi løbende.

Men der må vel være fejl i systemet, der gør, at det overhovedet er muligt at svindle for så mange millioner over så lang en periode?

- I den konkrete sag må vi konstatere, at der har været fejl i systemet. Og jeg spørger mig selv: Hvorfor er det her ikke opdaget? Nu er det det på min vagt, og derfor har jeg også sat mig for at rydde op, siger hun til TV 2.

Har du oplysninger i sagen eller om Anna Britta Troelsgaard Nielsen, kan du kontakte TV 2s journalister på mifs@tv2.dk eller niem@tv2.dk.