BLOG: Tre sorte √•r forsvinder ikke med et gr√łnt penselstr√łg, L√łkke

16x9
Statsminister Lars L√łkke Rasmussen, Lars Chr. Lilleholt, Ole Birk Olesen, Jakob Ellemann-Jensen, Karsten Lauritzen og Mai Mercado pr√¶senterede regeringens klimaudspil tirsdag den 9. oktober 2018. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

BLOG: Har L√łkke og Lilleholt sovet torneroses√łvn i flere √•r?

Det er indtrykket, der st√•r tilbage, efter reaktionen fra landets energi-, forsynings- og klimaminister ovenp√• udgivelsen af en ny rapport fra FN‚Äôs klimapanel. Lilleholt er pludselig v√•gnet op til gr√łn d√•d og klimavenlig handling. Nu er tiden knap, m√• man forst√•.

Imens L√łkke og Lilleholt har sovet i timen, har danskerne v√¶ret vidne til en L√łkke-regering, der de seneste tre √•r har f√łrt en politik, der har sendt Danmark ned af internationale klimaranglister. Derfor er det m√¶rkv√¶rdigt, at regeringen nu kommer farende som ridderen p√• den gr√łnne hest. Forklaringen er sandsynligvis, at det er valg√•r.

Heldigvis kan danskerne godt gennemskue, hvad der gemmer sig bag regeringens flotte ord. For L√łkkes liste af sorte handlinger er lang.  Tidligere har L√łkke blandt andet skrottet Danmarks CO2-reduktionsm√•l, fors√łgt at aflyse planlagte havvindm√łlleparker og kastet SR-regeringens m√•ls√¶tning om en udfasning af kul inden 2030 p√• m√łddingen.

Dertil har Liberal Alliance gjort det umuligt at glemme, hvordan de fik lempet registreringsafgiften for store benzin- og dieselbiler - vel at m√¶rke uden at sikre en mere milj√łrigtig bilfl√•de.  Og n√•r vi nu er ved transportsektoren, s√• m√• vi bare konstatere, at regeringen har modarbejdet den kollektive transport i forbindelse med Togfonden.¬† Selv husker jeg tydeligst B√łrsens afsl√łring af, hvordan L√łkke-regeringen blokerede for mere ambiti√łse europ√¶iske energim√•l. Regeringen gang p√• gang har handlet sort og dermed sat Danmarks gr√łnne f√łrertr√łje over styr.

Thorvalg Stauning gjorde Socialdemokratiet til Danmark f√łrste gr√łnne parti. Og vi har siden dengang k√¶mpet for et gr√łnnere Danmark. Det var eksempelvis Socialdemokratiet, der skaffede medvind til den gr√łnne omstilling ved at puste liv i det danske vindm√łlleeventyr. Med Svend Auken i spidsen blev Danmark verdenskendt som en gr√łn stormagt, og det skabte gr√łnne arbejdspladser i hele landet.

Vi er bevidste om vores gr√łnne historie. Og vi er bevidst om den arv, som Svend alt for tidligt efterlod os med. Derfor udgav vi ogs√• i for√•ret et nyt milj√ł- og klimaudspil, der tydeligt beskrev Socialdemokratiets m√•l. Danmark skal igen v√¶re en gr√łn stormagt. Det kr√¶ver, at vi t√łr give vores gr√łnne industri og forskning den n√łdvendige medvind. Det er nu, at vi skal handle.

Nu har regeringen s√• pr√¶senteret deres klimaudspil, men regeringen mangler fortsat at vise, at den er andet end sort handling og gr√łnne ord. Tre sorte √•r forsvinder nemlig ikke med et gr√łnt penselstr√łg.