Politik

BLOG: Tre sorte år forsvinder ikke med et grønt penselstrøg, Løkke

BLOG: Har Løkke og Lilleholt sovet tornerosesøvn i flere år?

Det er indtrykket, der står tilbage, efter reaktionen fra landets energi-, forsynings- og klimaminister ovenpå udgivelsen af en ny rapport fra FN’s klimapanel. Lilleholt er pludselig vågnet op til grøn dåd og klimavenlig handling. Nu er tiden knap, må man forstå.

Imens Løkke og Lilleholt har sovet i timen, har danskerne været vidne til en Løkke-regering, der de seneste tre år har ført en politik, der har sendt Danmark ned af internationale klimaranglister. Derfor er det mærkværdigt, at regeringen nu kommer farende som ridderen på den grønne hest. Forklaringen er sandsynligvis, at det er valgår.

Heldigvis kan danskerne godt gennemskue, hvad der gemmer sig bag regeringens flotte ord. For Løkkes liste af sorte handlinger er lang.  Tidligere har Løkke blandt andet skrottet Danmarks CO2-reduktionsmål, forsøgt at aflyse planlagte havvindmølleparker og kastet SR-regeringens målsætning om en udfasning af kul inden 2030 på møddingen.

Dertil har Liberal Alliance gjort det umuligt at glemme, hvordan de fik lempet registreringsafgiften for store benzin- og dieselbiler - vel at mærke uden at sikre en mere miljørigtig bilflåde.  Og når vi nu er ved transportsektoren, så må vi bare konstatere, at regeringen har modarbejdet den kollektive transport i forbindelse med Togfonden.  Selv husker jeg tydeligst Børsens afsløring af, hvordan Løkke-regeringen blokerede for mere ambitiøse europæiske energimål. Regeringen gang på gang har handlet sort og dermed sat Danmarks grønne førertrøje over styr.

Thorvalg Stauning gjorde Socialdemokratiet til Danmark første grønne parti. Og vi har siden dengang kæmpet for et grønnere Danmark. Det var eksempelvis Socialdemokratiet, der skaffede medvind til den grønne omstilling ved at puste liv i det danske vindmølleeventyr. Med Svend Auken i spidsen blev Danmark verdenskendt som en grøn stormagt, og det skabte grønne arbejdspladser i hele landet.

Vi er bevidste om vores grønne historie. Og vi er bevidst om den arv, som Svend alt for tidligt efterlod os med. Derfor udgav vi også i foråret et nyt miljø- og klimaudspil, der tydeligt beskrev Socialdemokratiets mål. Danmark skal igen være en grøn stormagt. Det kræver, at vi tør give vores grønne industri og forskning den nødvendige medvind. Det er nu, at vi skal handle.

Nu har regeringen så præsenteret deres klimaudspil, men regeringen mangler fortsat at vise, at den er andet end sort handling og grønne ord. Tre sorte år forsvinder nemlig ikke med et grønt penselstrøg.