DF vil have penge til at forlænge grænsekontrol

Regeringen forsikrer dog, at der sagtens kan findes penge til grænsekontrol i finansloven, hvis der er politisk flertal for det.

Dansk Folkeparti kalder det "vildt overraskende", at finanslovsforslaget fra regeringen ikke indeholder penge til at videreføre grænsekontrollen ved den dansk-tyske grænse.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl fortæller, at det under dagens planlægningsmøde med regeringen gik op for partiets forhandlere, at der efter 1. januar ikke længere er afsat penge til grænsekontrollen.

- Det vil sige, at hvis vi gennemfører regeringens politik, som den ligger på bordet foran os, så forsvinder grænsekontrollen til nytår. Det er en ganske stor overraskelse, fordi vi hele tiden har haft indtryk af, at regeringen var optaget af, at grænsekontrollen skulle fortsætte. Med mindre Dansk Folkeparti kræver penge afsat til fortsat grænsekontrol, så forsvinder den, siger Kristian Thulesen Dahl.

Finansminister Kristian Jensen fra Venstre kalder det dog ganske normalt og helt ukontroversielt, at grænsekontrollen ikke er nævnt i regeringens finanslovsforslag. Det skal nemlig først vedtages, at den midlertidige grænsekontrol skal forlænges, før man afsætter penge til det i finansloven.

- Det er helt i tråd med, hvad man gjorde i 2016 og 2017. Når der ikke er taget stilling til, om grænsekontrollen skal forlænges, så er der heller ikke sat penge af til det, siger Kristian Jensen.

Finansminister Kristian Jensen (Venstre): Det skal naturligvis besluttes at fortsætte grænsekontrollen, før der afsættes penge til det.
Finansminister Kristian Jensen (Venstre): Det skal naturligvis besluttes at fortsætte grænsekontrollen, før der afsættes penge til det. Foto: TV 2

Han understreger, at det ikke kan tages som udtryk for, at regeringen er imod at forlænge grænsekontrollen.

- Regeringen har endnu ikke taget stilling til, hvorvidt grænsekontrollen skal forlænges. Og så er der heller ikke sat penge af til det. Men der ligger reserver i finansloven, så det er muligt at forlænge grænsekontrollen, hvis man ønsker det, siger finansministeren.

Krav fra DF

Og ifølge Kristian Thulesen Dahl kan regeringen roligt regne med, at det bliver et krav fra Dansk Folkeparti i de kommende finanslovsforhandlinger:

- Vi kommer ikke til at lave en finanslovsaftale, hvor grænsekontrollen forsvinder, og det ved regeringen vel også godt. Det absurde er, at regeringen ikke af sig selv har afsat penge. Det er absurd, at vi skal stå nu og diskutere, om der er penge 1. januar til at drive grænsekontrollen, siger han.

Dagens møde i Finansministeriet var ikke et forhandlingsmøde, men et såkaldt ’sættemøde’, hvor regeringen og Dansk Folkeparti afstemmer kalendere og aftaler de kommende forhandlingers gang.