Politik

BLOG: Næste valg skal være et klimavalg

BLOG: Regeringen har brugt tre år på at undergrave den danske klimaindsats og kører nu en desperat grøn charmeoffensiv op til valget.

I går kom regeringens klimaplan, som er så himmelråbende utilstrækkelig, at det har krævet noget af et pokerfjæs at præsentere den. Hovedparten handler om nye regnemetoder og medfører ikke mindre CO2 i atmosfæren, og regeringens egne målsætninger kan den ikke engang nå. Derfor skal vi have et klimavalg nu.

Regeringens plan kommer dagen efter FN’s klimarapport, som har slået utvivlsomt fast, at den temperaturstigning, som man tidligere troede ville være overkommelig, rent faktisk vil være katastrofal. Alligevel er regeringens klimaplan ikke i nærheden af at kunne opfylde de målsætninger, som FN og forskerne peger på som minimum. Planen kan ikke engang opfylde EU’s målsætninger, der er langt lavere end forskernes anbefalinger.

I det hele taget er det en tilsnigelse at kalde det en plan. For 80% af planens konkrete tiltag er kun smarte skrivebordsøvelser. Danmarks klimaregnskab kommer til at fremstå bedre, men det betyder desværre ikke mindre udledning til atmosfæren.

Regeringen har brugt tre år på at undergrave den danske klimaindsats og kører nu en desperat grøn charmeoffensiv op til valget. Først gjorde de elbilerne dyrere. Nu gør de dem så lidt billigere igen og nedsætter endnu en kommission, der kan sidde og tænke over, hvordan vi udfaser diesel- og benzinbiler. Det kan vi ikke vente på.

Hvis der er nogen, der til gengæld ikke er skuffede, så er det landbruget. De går nærmest helt fri, selvom de mange, mange husdyr betyder, at landbruget udleder over en fjerdedel af alle klimagasser i Danmark. Og de mange bygninger, hvor der virkelig kan spares på energien, kommer regeringen heller ikke med egentlige løsninger på. Det er en pinlig omgang. 

Hvis vi ikke når målene fra den store FN-klimaaftale fra Paris, vil tørker, højere vandstande og naturkatastrofer gøre store dele af jorden ubeboelig, og flere hundrede millioner mennesker vil blive ramt af sult, fattigdom og sendes på flugt. Også her i Danmark vil vores verden forandre sig fuldstændig. Alt sammen inden for vores børns og børnebørns levetid.

Den gode nyhed i klimarapporten er dog, at det ikke er for sent at gøre noget. Det kan lade sig gøre at omlægge vores forbrug, produktion og levevis, før klimaet gør det for os. Det kræver, at vi sammen tager nogle store og vigtige valg. Det kræver, at vi tager dem inden for ganske få år. Og det kræver, at politikerne også tør tage nogle svære valg.

Vi skal pinedød have en bindende klimalov med målsætninger, som rent faktisk følger anbefalingerne fra FN’s klimapanel. Vi skal i gang med de nødvendige forandringer i vores samfund, som det kræver. Og vi skal alle sammen gør vores til at næste valg bliver afgjort af de grønne stemmer – at næste valg bliver et klimavalg.