Politik

BLOG: Det er meget enkelt – vi skal forandre alt

BLOG: I nat præsenterede IPCC, FN’s Klimapanel, en længe ventet klima-rapport, og der er ingen tvivl om, at den ikke bare kalder på handling, men akut, samfundsforandrende handling. Den nye rapport fra FN’s klimapanel sætter en stor, fed streg under, at det er nu der skal handles, massivt og ambitiøst, hvis vi skal stoppe klimakrisen.

BLOG: I nat præsenterede IPCC, FN’s Klimapanel, en længe ventet klima-rapport, og der er ingen tvivl om, at den ikke bare kalder på handling, men akut, samfundsforandrende handling.

Den nye rapport fra FN’s klimapanel sætter en stor, fed streg under, at det er nu der skal handles, massivt og ambitiøst, hvis vi skal stoppe klimakrisen. For uanset hvor voldsomt og skræmmende et billede rapporten tegner, viser den også, at der fortsat er håb, hvis vi vel at mærke handler på dens indhold omgående: Det vil kræve hurtige og vidtrækkende omstillinger i hele samfundet.

Formår vi ikke at handle nu, ender vi i Danmark på den forkerte side af historieskrivningen, og der er ingen tvivl om, at eftertiden vil dømme os hårdt. Ingen bøf, bil eller billig rejse er en ødelagt jordklode værd.

En af hjørnestenene i hele grundlaget for at starte Alternativet var, at danske regeringer i årevis havde forsømt at handle rettidigt på det, vi efterhånden alle sammen kalder vores tid største udfordring. Her, lige knap fem år senere, har den grønne dagsorden rykket sig markant. Flere og flere danskere er bl.a. blevet overbeviste om, at kødet nærmere skal være undtagelsen end reglen på middagstallerknen. Den grønne dagsorden fylder langt mere politisk og i medierne. Men stadig langt fra nok.

Videnskaben kræver en hurtig, omfattende og hidtil uset omstilling af samtlige dele af vores samfund. Derfor mener Alternativet blandt andet, at vi som samfund skal være fossilfri senest i 2035 og selvfølgelig afvikle oliejagten i Nordsøen. Omgående. Det betyder også at hele vores måde at tænke økonomi, der altid er baseret på vækst, skal forandres, så vores økonomi bygger på en klimavenlig og bæredygtig fremtid for vores børn og børnebørn. Det er et spørgsmål om ikke bare nationens, men klodens sikkerhed og muligheden for liv på planeten, som vi kender det i dag.

Danskerne ved det

Klimaet står efterhånden øverst på de fleste danskeres politiske ønskeseddel. Dette blev tidligere på året bekræftet, da tænketanken Concito offentliggjorde en undersøgelse, der viste at 48 procent af den danske befolkning prioriterede klima som den vigtigste politiske dagsorden. Og dermed også den dagsorden flest danskere pegede på som den vigtigste.

Det giver alt andet lige meningsmåling- og fokusgruppe-fokuserede politikere en gylden mulighed for at handle, hvis de er bange for vrede vælgere, når de beder os alle om at vinke definitivt farvel til fossilbilerne og gøre bøfferne og flybilletterne dyrere. For der er ingen tvivl om, at det vil virke rigtig voldsomt, når det går op for os, hvor langt ude i forhold til klimakrisen, vi egentligt er, og hvad det kræver at rette op på den katastrofekurs vi lige nu er på. Men det sidste, vi som politikere pt bør bekymre os om, er vælgernes vrede. Det er vand ved siden af, hvad vi har i vente, hvis vi fortsætter som nu. Vrede befolkninger vil stå i vand til knæene i en kamp for overlevelse, mens de spørger: ”HVORFOR GJORDE I IKKE NOGET?”.

Det blev i nat bekræftet af FN’s klimapanel, og nu er turen så kommet til os politikere, der må tage noget nær det største ansvar, vi nogensinde kommer til som politikere. Vi skal lave en grøn omstilling meget hurtigt, uanset hvilke konsekvenser det vil have på den korte bane. Der er ingen tvivl om, at det kun bliver dyrere – på alle tænkelige parametre – jo længere vi venter.