Politik

BLOG: Rygeforbud og højere tobakspriser skal forhindre børn i at ryge

BLOG: Børn skal ikke fyldes med røg - Det Konservative Folkeparti vil med tre forslag gøre det langt sværere for børn at blive afhængige af tobak.

Hver dag begynder 40 danske børn og unge under 18 år at ryge. Ifølge Kræftens Bekæmpelse forventes hver tredje unge ryger at dø på grund af rygning, hvis de forsætter med at ryge videre som voksne.

Det er jo helt vildt! Det svarer til, at cirka otte procent af alle vores børn risikerer at dø på grund af rygning.

Udspil

Det Konservative Folkepartis udspil ”En røgfri fremtid for vores børn” består af tre initiativer:

  • Forslag 1: Røgfri skoletid for alle under 18 år
  • Forslag 2: Prisen for cigaretter hæves til 60 kroner
  • Forslag 3: Forbyd videresalg af tobak til mindreårige – såkaldt proxy-salg

Det skal vi tage alvorligt. Vi må ikke bare se passivt til, imens børnelunger bliver ødelagt, og børn bliver afhængige af tobak. Derfor er vi i Det Konservative Folkeparti klar med et udspil, der skal sikre en røgfri fremtid for vores børn.

Vi har tidligere foreslået, at man indfører røgfri skoletid i grundskolen. Det mener vi også bør gælde på 10. klasser, efterskoler, gymnasier og på erhvervsuddannelserne. Vi skal ikke bestemme over voksne mennesker – vi må stole på, at når man er myndig, så er man også gammel nok til at tage ansvar for sig selv. Derfor gælder forslaget for alle elever under 18 år.

Den seneste sundhedsprofil viser desværre, at flere og flere unge begynder at ryge - fra 2013 til 2017 er antallet af unge dagligrygere steget med over 10 procent. Hvis vi med røgfri skoletid kan knække kurven og forhindre, at de unge begynder at ryge i løbet af deres skoletid, så har vi taget et kæmpe skridt mod et røgfrit samfund.

Men jeg tror ikke på, at røgfri skoletid kan stå alene. Vi må også gøre det sværere for de unge at anskaffe cigaretterne. Det er påvist, at den bedste måde at gøre det på, er ved at se på prisen på tobak. I dag er den gennemsnitlige pris på en pakke cigaretter 40 kroner. Det vil vi hæve til 60 kroner, samtidig med at vi foreslår, cigaretpriserne fremadrettet følger samfundets naturlige prisudvikling.

En prisændring kan formentligt få de unge til kraftigt at genoverveje, om lommepengene eller lønnen fra fritidsjobbet virkelig skal bruges på tobak. Ifølge Dansk Sundhedsinstitut vil det nemlig betyde, at knap 40.000 danskere vil stoppe med at ryge – af dem er 20.000 i aldersgruppen 15-19 år.

Samtidig er det bemærkelsesværdigt, hvor mange unge under 18 år, der ryger, selvom det er ulovligt at sælge tobak til mindreårige.

Men det kan der være en god forklaring på – der er nemlig et stort hul i den danske lovgivning.

For selvom det er ulovligt at sælge tobak til børn og unge under 18 år, så er det derimod fuldt ud lovligt for en myndig person at købe en pakke cigaretter og videregive dem til en 15-årig.

Jeg har selv fået fortalt, hvordan mindreårige stiller sig foran kiosker og butikker, hvor de venter på den første og bedste voksen, der kommer forbi. Så spørger de vedkommende, om ikke de vil købe en pakke cigaretter for dem.

Ofte siger den voksne ja – for der er jo ikke noget juridisk forkert i det.

Men det er at undergrave lovgivningen. Derfor vil vi gøre det ulovligt, hvis man køber tobak på vegne af en person under 18 år. I så fald man overtræder lovgivningen skal man kunne straffes med bøde.

Jeg ved, at nogle vil mene, vi blander os for meget. At man selv skal have lov at bestemme, om man vil ryge eller ej, og at en prisstigning vil ramme grupper af danskerne hårdt på pengepungen.

Til det må jeg bare sige, at det her ikke handler om at straffe nogen. Det handler om, at vi tager ansvar for vores børns fremtid. De fortjener at leve et langt og sundt liv – ikke at dø for tidligt, fordi de tog et uvidende valg som 15-årig og tændte en cigaret.