BLOG: Ny rød-grøn regering skal levere på fem afgørende punkter

16x9
Pia Olsen Dyhr (SF) under åbningsdebatten i Folketinget på Christiansborg i København i dag. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

BLOG: SF er klar til at tage ansvar efter et valg. Fem konkrete politikområder vil afgøre, hvor tæt vi kan stå på en ny rød-grøn regering.

Fire lange år med Løkke ved roret lakker mod enden. Heldigvis. Det betyder, at vi endelig har en chance for at få et nyt flertal, en ny regering og vigtigst af alt en ny politik.

For SF er det politikken, der er afgørende.

Derfor præsenterer vi i dag fem helt afgørende områder, som kommer til at afgøre, hvor tæt vi efter et valg kan stå på en ny rød-grøn regering med Mette Frederiksen i spidsen. Vi er også selv klar til at tage et medansvar for en ny politisk retning. Men det afgørende for os er ikke ministertaburetter, men den politik vi kan enes om.

Vi vil have en ny politik. Status quo er ikke godt nok. Vi skal ikke bare rulle regeringens politik tilbage, vi skal videre. Vi kan nemlig levere en bedre fremtid, hvis vi vil.

En ny regering skal bekæmpe den stigende ulighed. Det betyder, at vi skal fjerne kontanthjælpsloftet, sikre at flere kan gå på pension, inden de er nedslidte og påbegynde en afskaffelse af brugerbetaling på sundhed. Det gælder blandt andet psykologhjælp og tandlæge.

Vi skal give hinanden mere ro på. Der er brug for en ro på-reform, som sikrer tid til det vigtigste og gør op med stressepidemien. Der skal være flere voksne i daginstitutionerne, og i vores uddannelsessystem skal vi have et tiltrængt opgør med karakterræs, test- og præstationskulturen.

Den nye regering skal gå forrest på det grønne område. Vi skal reducere CO2-udslippet markant, oprense giftgrunde, sikre mere vild natur og beskytte vores drikkevand langt bedre. Danmark skal igen være et grønt foregangsland.

Vi skal også tage internationalt ansvar, når det gælder udviklingsbistand og flygtningesituationen. Der er brug for et nyt humant solidarisk og effektivt europæisk asylsystem, og så skal Danmark selvfølgelig igen tage et medansvar for de svageste flygtninge i verden gennem kvoteflygtningeordningen.

Endelig skal en ny regering styrke demokratiet. Vi skal have en ny offentlighedslov, som sikrer mere åbenhed og bedre adgang for journalister i stedet for det modsatte. Og så skal vi give borgerne mere medbestemmelse og ejerskab på deres arbejdspladser, ligesom vi skal styrke borgernes mulighed for at få indflydelse på deres lokalsamfund.

Det vil SF slås for efter et valg. Om vi kan stille os i forreste linje og deltage i en ny regering må selvsagt afhænge af de indrømmelser vi kan få på den førte politik. Vi kommer ikke til at gå i regering for enhver pris. Vi er også klar på, at kæmpe for forandringerne en sag ad gangen, hvis ikke vi kan se os selv i et fælles regeringsgrundlag.

Det vigtigste er politikken, ikke taburetterne.

Vi vil have en ny retning for et rødere og grønnere Danmark.