Politik

Regeringen vil stoppe salg af nye diesel- og benzinbiler i 2030

Som led i et kommende klimaudspil vil regeringen have udfaset rene benzin- og dieselbiler.

Står det til regeringen, skal det ikke længere være muligt at indregistrere en ny bil, der kører på ren benzin eller diesel, fra 2030.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin tale ved Folketingets åbning. Ønsket om udfasningen vil være en del af regeringens klimaudspil.

- Om 12 år - kun 12 år - vil vi lukke for salget af nye diesel- og benzinbiler. Og om 17 år skal hver eneste nye bil i Danmark være en elbil eller anden form for nul-udledningsbil, siger Lars Løkke Rasmussen og uddyber:

 - Det vil betyde, at der i 2030 vil være over én million hybrid-, el- eller tilsvarende grønne biler i Danmark. Det er en stor ambition. Som ikke bliver let at nå.

Hvordan ambitionen så skal blive til virkelighed, sætter Lars Løkke Rasmussen ikke flere ord på. Det vil i stedet ske i næste uge, når regeringen fremlægger sit klimaudspil, fortæller statsministeren.

Flere elbiler

I sidste uge anbefalede Klimarådet, at Danmark netop skulle stoppe med at sælge biler, der helt eller delvist kører på benzin eller diesel.

Det vil ifølge formanden for Klimarådet, Peter Birch Sørensen, øge antallet af elbiler på vejene og sende et vigtigt signal til resten af Europa.

- Elbiler er mere klimavenlige end fossildrevne biler, så jo hurtigere vi skifter benzin- og dieselbiler ud med elbiler, jo mere gavner det klimaet globalt set, sagde han til TV 2 i sidste uge.

Regeringen lægger dog i første omgang op til at stoppe salget af biler, der kører på ren benzin eller diesel. Salget af hybridbiler kan altså fortsætte.

Opbakning fra flere røde

Ifølge de konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, står personbilparken i Danmark for udledning af syv millioner tons CO2 om året.

- Det er 19 procent af det samlede CO2-udslip i Danmark. Der er noget at hente her, sagde hun i september til Berlingske.

I Socialdemokratiets eget klimaudspil lægger partiet op til at stoppe salget af nye dieselbiler i 2030 for at nå et mål om, at hver anden bil skal være grøn. Også SF, Alternativet og Enhedslisten bakker op om at udfase biler, der kører på fossile brændsler.

Få elbiler

Dermed er der bred politisk enighed om, at der er brug for initiativer, der sikrer flere grønne biler. Og der er da også i den grad plads til flere af dem på de danske veje. De seneste dage har TV 2 sat fokus på, hvor få elbiler der er her i landet.

I første halvår af 2018 blev der kun indregistreret 524 elbiler i Danmark, og det betyder, at vi placerer os på en 14. plads i EU, når man sammenligner andelen af nye elbiler. Det viser en beregning, som TV 2 har lavet på baggrund af tal fra ACEA.

Dermed ligger vi side om side med lande som Letland, Rumænien og Slovakiet. Det kan du læse mere om her.

I dag er der kun lidt flere end 9000 elbiler på de danske veje, og dermed er der altså behov for en lang række initiativer, hvis elbiler for alvor skal sætte aftryk på den danske asfalt.

Heller ikke kommunerne er ret grønne

Over halvdelen af landets kommuner har nemlig så få elbiler, at det reelt ikke gør en forskel. Det viser en rundspørge, som TV 2 har lavet, hvor 82 kommuner har svaret.

30 procent af kommunerne har slet ingen elbiler, mens elbiler i 27 procent af kommunerne udgør mindre end to procent af den samlede vognpark. I langt de fleste kommuner svarer det til bare en enkelt eller to elbiler.

Ifølge kommunerne er det for dyrt og for besværligt. I rundspørgen skriver eksempelvis Holbæk Kommune, at elbiler vil koste dem 45 procent mere per kørt kilometer, mens det fra Sønderborg lyder, at en elbil vil koste 1100 kroner mere per bil om måneden.