Politik

Kontroversiel formulering fjernet inden V-profils bogudgivelse

- Det var en lige lovlig frisk formulering, siger Venstre-ordfører, der nu ikke længere flirter med tanken om at stifte et nyt parti.

Det vakte opsigt på Christiansborg, da Jyllands-Posten i september kunne citere fra foromtalen til Venstre-profilen Jan E. Jørgensens kommende bog “En ægte liberal”.

Her gjorde den nu tidligere indfødsretsordfører det blandt andet klart, at han “havde svært ved at se sig selv i spejlet”, efter regeringen havde vedtaget den såkaldte smykkelov, og at han fandt det “ufølsomt”, at hans partifælle, udlændingeminister Inger Støjberg, fejrede regeringens mange udlændingestramninger med kage.

Men én bestemt bemærkning fra bogens foromtale sprang især i øjnene - særligt internt i Venstre, hvor det af nogle blev opfattet som en trussel. Den sidste sætning i bogens foromtale lød:

"Selv beundrer han den franske præsident Macron, men håber ikke, at det bliver nødvendigt at stifte et nyt parti i Danmark."

Dén sætning er imidlertid nu ikke længere en del af bogens foromtale. Nu lyder formuleringen på Forlaget Momentas hjemmeside i stedet:

"Selv beundrer han den franske præsident Macron, men mener ikke, at det er nødvendigt at stifte et nyt parti i Danmark. Vi har jo Venstre – Danmarks Liberale Parti.”

Lige lovlig frisk

Jan E. Jørgensen befinder sig i USA, og det har ikke været muligt for TV 2 at interviewe ham. Men i en sms skriver han:

- Det var en lige lovlig frisk formulering fra forlagets side, som i øvrigt blev skrevet, før bogen var færdig. Derfor er den ændret, så den passer bedre med indholdet i bogen, som du kan læse, når bogen udkommer 23. oktober.

Da Jyllands-Posten i september interviewede Jan E. Jørgensen, tilkendegav han dog, at han stod på mål for bogens oprindelige foromtale, og afviste ikke kategorisk, at der kunne blive tale om at skabe et nyt parti.

- Det er hypotetisk fremtidssnak, lød det dengang fra Jan E. Jørgensen på spørgsmålet om, hvorvidt han virkelig mener, at det kan blive nødvendigt at stifte et nyt parti, hvis Venstre forsætter med at gå i en mere national retning.

Utilfreds Støjberg

Flere medier har på det seneste beskrevet, hvordan de politiske uenigheder internt i Venstre har nået et foreløbigt højdepunkt. Flere fremtrædende Venstre-folk har den seneste tid lagt afstand til Inger Støjberg offentligt.

Blandt andet socialordfører Martin Geertsen, der i et sommer-interview med TV 2 sagde, at “det gør ondt i et liberalt hjerte”, når Venstre pludselig begynder at lovgive om hvilken slags tøj man ikke må have på og diskuterer, om muslimer må gå på arbejde under Ramadanen.

Ifølge Jyllands-Posten fik de mange kritiske bemærkninger den seneste tid udlændingeministeren til på partiets sommergruppemøde at anklage partifællerne for at have optrådt illoyalt. Hun slog ifølge avisen fast, at hun ikke ville finde sig i den slags, og at situationen var uholdbar.

For få uger siden besluttede Venstres ledelse så at foretage en række ændringer af folketingsmedlemmernes ordførerskaber. Jan E. Jørgensen fik frataget sit indfødsretsordførerskab og er i stedet nu partiets kommunal- og EU-ordfører.

Også Marcus Knuth - der hidtil havde været partiets udlændingeordfører - fik frataget sit ansvarsområde. I stedet er det nu Mads Fuglede, der har ansvaret for at lægge Venstres linje på udlændingeområdet frem mod valget. Og han har påpeget, at han "er tættere" på Inger Støjbergs linje end på Jan E. Jørgensens. 

Jan E. Jørgensen slog straks efter ordførerrokaden fast, at han skam ikke har tænkt sig at lade være med at udtale sig om udlændingepolitik, blot fordi det ikke længere er et af hans ordførerskaber. Men formuleringen om, at han ikke “håber, det bliver nødvendigt at stifte et nyt parti”, vil han altså ikke længere stå på mål for.