Politik

BLOG: Det betyder FBI-undersøgelsen for Kavanaughs kandidatur

BLOG: Undersøgelsen af anklagerne mod Brett Kavanaugh kan være opportunt for både Demokraterne og Republikanerne.

I gennemsnit tager det 67 dage fra en potentiel højesteretsdommer bliver nomineret af USA's præsident, til dommeren er blevet bekræftet af det amerikanske Senat. I Kavanaughs tilfælde er der nu gået 82 dage, siden præsident Trump nominerede ham til den amerikanske højesteret den 9. juli – og nu skal appeldommeren indstille sig på at vente yderligere mindst en uges tid, før hans skæbne måske bliver afgjort i Senatet.

For seneste nyt i sagen om sexanklager mod Kavanaugh er, at der nu skal være en ugelang FBI-undersøgelse, foranlediget af en republikansk senator, før Kavanaugh måske kan regne med at kunne mønstre et flertal til at blive bekræftet i Senatet.

Det er i lys af denne udvikling, at jeg i det her indlæg vil fokusere på tre væsentlige aspekter i forbindelse med FBI-undersøgelsen: Hvad den går ud på, hvorfor den er relevant rent politisk, og hvorfor den ikke nødvendigvis kommer til at flytte noget rent praktisk.

En game changer?

At den republikanske senator Jeff Flake i går pludselig bestemte sig for, at han ikke ville stemme til Kavanaughs fordel, med mindre der havde været en ugelang FBI-undersøgelse forinden, blev – for at bruge et slidt amerikansk udtryk – en game changer. Flakes udmelding satte gang i en kædereaktion, hvor to andre republikanske senatorer, Lisa Murkowski fra Alaska og Susan Collins fra Maine, bakkede op om Flakes rationale: uden en forudgående FBI-undersøgelse ikke noget ”Yea” til Kavanaugh ved den afgørende afstemning i Senatet.

Dermed stod præsident Trump og hans republikanske allierede lige pludselig i en situation, hvor de ikke havde det nødvendige flertal til at få bekræftet Kavanaugh i Senatet længere. I hvert fald så længe der altså ikke havde været en FBI-undersøgelse inden den afgørende afstemning.

Demokraternes taktik virkede dermed. Præsident Trump endte med at autorisere den meget diskuterede FBI-undersøgelse for at kulegrave anklagerne mod hans højesteretsnominerede. I kølvandet på Christine Blasey Fords gribende vidneudsagn i torsdag blev Kavanaughs bekræftelse trukket yderigere i langdrag.

Eller hvad?

Demokraternes skalp

Både og. Der er ikke nogen tvivl om, at det er en kæmpe politisk og symbolsk sejr for Demokraterne, at der nu alligevel kommer en FBI-undersøgelse. Det har været partiets krav i flere uger. I lige så lang tid er dette krav blevet afvist af Republikanerne. At undersøgelsen nu kom alligevel – ironisk men logisk nok på bestilling af et republikansk senatsmedlem - er selvsagt en kæmpe skalp for oppositionspartiet.

Men når der alligevel er anledning til ikke at overvurdere betydningen af FBI-undersøgelsen her og nu, ligger det i, hvad sådan en FBI-undersøgelse går ud på, samt at undersøgelsen yderligere vil bidrage til at politisere Kavanaughs nominering. Som den konservative chefredaktør Ben Shapiro sarkastisk skrev på Twitter med henvisning til blandt andet FBI`s undersøgelser af Hillary Clinton, så er der intet, der samler nationen som FBI-undersøgelser.

Hvad FBI-undersøgelsen gør og ikke gør

Lad os starte med, hvad en FBI-undersøgelse ikke gør.

Vigtigst af alt kommer undersøgelsen ikke frem til ”sandheden”. Den kommer ikke til at afgøre, hvorvidt Brett Kavanaugh skal retsforfølges, eller hvem der taler sandt eller usandt. Der er altså ikke tale om en strafferetlig undersøgelse, hvor vidner eller dokumenter kan stævnes, og ransagningskendelser vil blive taget i anvendelse.

Det er også værd at hæfte sig ved den rapport, som undersøgelsen kommer til at munde ud i. Der er tale om en tør, faktuel rapport, en sammenfatning af interviews og efterforskningen, ikke en analyse, hvor forbundspolitiet drager konklusioner.

Så er der det, som undersøgelsen kommer til at gøre modsat Senatets retsudvalg.

Forbundspolitiet kommer til at afhøre vidner. Vigtigst af alt kommer FBI sandsynligvis til at afhøre Brett Kavanaughs ven Mark Judge, der angiveligt var til stede, da det angivelige overgreb mod Christine Blasey Ford fandt sted. Også Leland Keyser og P.J. Smyth, der angiveligt skulle have været til stede ved den omtalte fest, men ligesom Judge igennem deres advokaters udsagn ikke har bakket Fords anklager op, vil være oplagte vidner.

Ligeledes må man regne med, at FBI kommer til at tale med de mennesker, der har tilkendegivet, at Ford talte med dem om det angivelige overgreb i årtierne efter hændelsen skulle have fundet sted. Også en anden kvindelig anklager, Deborah Ramirez, vil nok blive afhørt og hendes historie om Kavanaughs angivelig krænkende adfærd i studieårene ved Yale University vil sikkert blive undersøgt nærmere.

Forbundspolitiets undersøgelse vil samtidig kunne medvirke til at præcisere Christine Blasey Fords fortælling om det angivelige overgreb. For eksempel ved at kunne finde ud af, om/hvornår Mark Judge arbejdede i et lokalt supermarked (hvor Ford ifølge eget udsagn mødte Judge cirka to uger efter det angivelige overgreb havde fundet sted). Eller ved at prøve at finde frem til huse i området, hvor venner af Kavanaugh og Ford boede i starten af 1980erne, der matcher Fords beskrivelse af det angivelige gerningssted.

Politiske implikationer

Så meget til selve undersøgelsen. Lad os til sidst dvæle lidt ved undersøgelsens politiske implikationer.

Det mest sandsynlige scenarie er, at der ikke kommer afgørende nye informationer frem af FBI`s undersøgelse. Men skulle der komme nye informationer frem i undersøgelsen, kan man med rimelig sikkerhed spekulere i, at det ville være nok til at torpedere Kavanaughs nominering, og at præsident Trump skulle nominere en ny højesteretsdommerkandidat.

Uanset hvordan sagen lander, vil begge sider formodentlig kunne bruge FBI-undersøgelsen til deres fordel. For selve omstændigheden, at der nu er en FBI-undersøgelse – og at forbundspolitiet i forvejen er blevet så politiseret -, kan bruges aktivt i den politiske markedsføring for eller imod Kavanaugh.

Undersøgelsen kan bruges af Demokraterne, fordi de med statsgaranti vil bruge Flakes indrømmelse til at kickstarte det næste forsøg på at trække sagen yderligere i langdrag. Christine Blasey Fords advokater var da også hurtigt ude torsdag og kræve, at der ikke skulle sættes en ”kunstig” grænse for hverken undersøgelsens omfang eller længde. En taktik, som det konservative medie The Daily Wire illustrerede meget effektfuldt på Twitter med dette billede.

For Republikanerne kan undersøgelsen vise sig at blive en fordel, fordi en FBI-undersøgelse, der ikke underminerer Kavanaughs nominering, svarer til en blankocheck til at få Kavanaugh bekræftet som planlagt i næste uge. Ligeledes vil en undersøgelse, der falder ud – eller rettere sagt kan spinnes – til Kavanaughs fordel, bekræfte Republikanerne i, at endnu en FBI-undersøgelse – den syvende af slagsen i forbindelse med Brett Kavanaugh - hele tiden har været unødvendig og udelukkende et demokratisk forsøg på at trække Kavanaughs nominering i langdrag.

Det er selvsagt svært at spå – især om fremtiden. Men mit bedste bud på nuværende tidspunkt er, at FBI-undersøgelsen ikke bliver afslutningen på Kavanaugh-sagaen, men snarere vil blive brugt af Demokraterne som løftestang til det næste kapitel i den tilsyneladende uendelige historie om præsident Trumps højesteretsnominerede. En saga, der nok skal ende med, at Kavanaugh kommer til at sidde i den amerikanske højesteret ”en dag”, som præsident Trump formulerede det på Twitter. Hvor mange dage, der yderligere kommer til at gå, før dette er tilfældet, tør jeg til gengæld ikke spå om.