Politik

BLOG: Hvorfor lægger regeringen ikke skattepapirerne frem?

Svaret kan aldrig være at feje problemerne ind under gulvtæppet, mener Magnus Heunicke (S) Erik Refner / Scanpix Denmark

BLOG: Den ene skandale efter den anden har rystet danskernes tillid til skattevæsenet.

Det er derfor bemærkelsesværdigt, at regeringen ikke udleverer de ønskede dokumenter til skattekommissionen, som skal komme til bunds i skandalerne.

Regeringen kæmpede i sin tid med næb og klør for at undgå, at årsagen til skandalerne skulle undersøges. At der overhovedet er nedsat en undersøgelse af skandalerne skyldes udelukkende, at et flertal i Folketinget uden om regeringen tvang regeringen til at oprette den.

Nu forlyder det så fra kommissionen, at man, trods henvendelser til skatteministeriet og en række styrelser under ministeriet, ikke har fået udleveret de nødvendige dokumenter. Konsekvensen er, at kommissionen ikke kan komme videre med sit arbejde.

Det klinger derfor hult, når skatteminister Karsten Lauritzen påstår, at han gør alt, hvad han kan, for at komme til bunds i problemerne. At få klarlagt årsagen, så vi kan blive klogere og sørge for, at den slags ikke kan gentage sig.

I stedet får man fornemmelsen af en regering, der modarbejder kommissionens arbejde. Hvorfor vil regeringen forsøge at undgå, at der bliver kastet lys over selve beslutningsgrundlaget bag de reformer, daværende skatteminister og nuværende finansminister, Kristian Jensen (V), igangsatte i 2006?

Hvis ministerier og styrelser udleverer dokumenter til kommissionen, vil de dokumenter være omfattet af muligheden for aktindsigt. Tilbageholder man dem for at holde hånden over Venstres næstformand i et valgår? Fordi man udmærket godt ved, at han stod fadder til skandalernes oprindelse?

Dengang han først centraliserede skattevæsenet og derefter hårdnakket fastholdt, at man uden problemer kunne fyre hver fjerde medarbejder. Og selvom Kristian Jensen igen og igen blev advaret, fastholdt man nedskæringerne. Troels Lund Poulsen (V) fremhævede endda reformen af SKAT som beviset på, at man sagtens kan lave nedskæringer uden konsekvenser. I øvrigt de samme argumenter, de bruger om vores velfærdssamfund i dag.

Resultatet kender vi alle sammen. 12 milliarder kroner er forsvundet til udlandet i udbytteskatteskandalen. Den samlede skattegæld, SKAT ikke har formået at indkræve, er vokset til over 100 mia. kroner. Og løbende kommer der nye skandaler frem om kædesvig, fusk med registreringsafgifter og skattesnyd i små- og mellemstore virksomheder.

Vi har alle et ansvar for problemerne i SKAT. Der er ingen tvivl om, at vi også skulle have reageret hurtigere. Men svaret kan aldrig være at feje problemerne ind under gulvtæppet. Hvis man nægter at se problemerne i øjnene, kan man ikke lære af fejltrinene og undgå lignende skandaler i fremtiden.

Derfor er skattekommissionens arbejde vigtigt.

Skandaler har der været mange af i SKAT. Lad os nu ikke stiltiende se til, mens regeringens lukkethed tilføjer endnu en til listen.