Politik

Efter møde om skyderier: - Politiet har alle de redskaber, de skal bruge

Politikere og politi var onsdag formiddag samlet for at drøfte bandekonflikten. Politiet har ikke efterlyst et eneste nyt redskab, siger Pape (K).

Skyderier er endnu en gang blevet hverdag i hovedstadsområdet. Den seneste måned er en bandekonflikt blusset op og har medført mere end ti skyderier.

Onsdag formiddag har repræsentanter fra regeringen, politiet og de øvrige partier bag sidste års aftale om en bandepakke været samlet i Justitsministeriet for at få en orientering om situationen.

- Jeg kan jo ikke, politiet kan ikke, garantere, at der ikke er en bindegal person, der tager en pistol i hånden og begynder at skyde på gaden. Men det vigtige er, at politiet har alle de redskaber, de skal bruge. Politiet har ikke efterlyst et eneste nyt redskab. Det, de manglede sidste år, har vi givet dem, siger justitsminister Søren Pape (K) efter mødet med henvisning til den politiske aftale om Bandepakke III, som regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet indgik sidste år.

En aftale, som blandt andet hæver straffen for skyderier og giver mulighed for at forbyde bandemedlemmer at befinde sig bestemte steder.

Ifølge Pape kan man ikke konkludere, at sidste års bandepakke har fejlet, selvom antallet af skyderier den seneste tid er taget til.

- Regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti står sammen om det her 100 procent. Og jeg er glad for, at vi løbende får optrevlet det her, siger justitsministeren og nævner, at der i øjeblikket sidder cirka 420 bandemedlemmer fængslet. Han fortsætter:

- Men vi kommer aldrig dertil, hvor der ikke foregår kriminalitet. Vi kommer aldrig dertil, hvor der ikke kan være en idiot, der kan tage et våben og skyde i det offentlige rum. Det er der ingen, der kan give garantier om.

Betjente fra resten af landet

Ifølge TV 2s oplysninger blev der også på mødet orienteret om muligheden for at hive politibetjente fra resten af landet til København i perioder, hvor bandekriminaliteten blusser op. Konkret vil en reserve på 60-70 ekstra betjente fremover kunne sendes til København i perioder, hvor det vurderes nødvendigt.

På mødet kom ordførerne fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet også med yderligere forslag, der skal dæmme op for konflikten.

- Vi har et ønske om, at man bliver bedre til at bruge mere overvågning, så man kan følge de her bander tættere og hurtigere få fanget dem. Og så har vi et ønske om, at de bandemedlemmer, som bliver idømt meget lange straffe, kommer til at afsone i et andet land. De skal simpelthen ikke sidde i danske fængsler, hvor vi ved, de kan være til fare for fængselsbetjente, siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen.

Socialdemokratiets Trine Bramsen siger:

- Vi skal have fat i problemet om rekruttering til banderne. Det skal der sættes en stopper for. Helt konkret foreslår vi, at man skal kriminalisere rekruttering til banderne af børn under 18 år.

Tidslinje over de nyeste skudepisoder i Storkøbenhavn

  1. En byge af skud hamrer mod siden af en sølvgrå Mercedes i Ishøj.


   I bilen, der befandt sig på Ishøj Parkvej, sidder to mænd på 24 år, og begge bliver såret. Den ene bliver ramt en enkelt gang i benet, mens den anden bliver ramt flere gange, herunder i ballen og bækkenet. Begge overlever

  2. Skud ved Mjølnerparken

   Ifølge Ekstra Bladet bliver der affyret skud på Den Store Plads ved Mjølnerparken. Ingen personer bliver ramt.

    

  3. Skud i Herlev

   Omkring klokken 21.15 jager en Audi en VW Polo i Herlev. Fra Audien skydes der ti gange. Ingen personer bliver ramt.

    

  4. Skudt i arme

   Tredje gang på samme aften løses der skud. Denne gang skydes der mod en mand, der sidder i en bil på Lygten på Nørrebro i København. Han bliver ramt i begge arme. Ifølge Ekstra Bladet er ofret et tidligere Brothas-bandemedlem.

    

  5. Hundige står for skud

   Natten til onsdag bliver fem biler ramt af skud på parkeringspladsen ved lejlighedskomplekset Digehuset i Hundige.

    

  6. Skyderi i Ragnhildgade

   Kort før klokken 20 kommer en bil kørende og begynder pludselig at skyde mod en gruppe unge. Næsten lige ved siden af står politiet, som svarer igen ved at beskyde bilen. Ingen bliver anholdt, og gerningsmændene slipper væk.

    

  7. Skud i Glostrup

   En 30-årig mand opholder sig på Glostrup Torv sammen med en anden person, da en mand kommer løbende og affyrer flere skud fra en pistol. Den 30-årige bliver ramt i låret, men er uden for livsfare. Gerningsmanden flygter i en sølvgrå bil, som muligvis er identisk med et køretøj, der senere er fundet udbrændt i Nordsjælland.

    

  8. Tre ramt af skud på Nørrebro

   Tre personer meldes ramt af skud ved Meinungsgade og Guldbergsgade på det indre Nørrebro. Deres tilstand er ukendt. 

    

  9. Tre skud affyret i Ishøj

   Tre skud blev affyret fra en bil mod en gruppe mennesker ved en Circle K-tank i Ishøj. Umiddelbart blev ingen ramt at skuddene.

  10. Skud affyret mod bil på motorvej

   En tilsyneladende helt tilfældig mand bliver sent mandag aften 24. september fanget i krydsild på motorvejen ved Roskilde. På et tidspunkt mellem klokken 23.30 og midnat kørte manden på strækningen mellem afkørsel 13 og 12 i retning mod København, da en række skud pludselig tordnede mod hans bil. Efter episoden slår manden bremsen i og holder ind til siden.

  11. Skud i Københavns Nordvestkvarter

   Tirsdag aften 25. september affyres der mellem fire og fem skud ved Skaffervej og Rentemestervej i Københavns Nordvestkvarter. En person bliver ramt. Politiet vurderer, at episoden er relateret til den igangværende bandekonflikt.

  12. Skud i Hundige

   Midt- og Vestsjællands Politi oplyser, at der formentlig er affyret omkring 10 skud i boligområdet Gersagerparken. Politiet arbejder ud fra den teori, at en eller to gerningsmænd på en knallert har affyret skuddene.