Efter møde om skyderier: - Politiet har alle de redskaber, de skal bruge
Politikere og politi var onsdag formiddag samlet for at drøfte bandekonflikten. Politiet har ikke efterlyst et eneste nyt redskab, siger Pape (K).
Skyderier er endnu en gang blevet hverdag i hovedstadsområdet. Den seneste måned er en bandekonflikt blusset op og har medført mere end ti skyderier.
Onsdag formiddag har repræsentanter fra regeringen, politiet og de øvrige partier bag sidste års aftale om en bandepakke været samlet i Justitsministeriet for at få en orientering om situationen.
- Jeg kan jo ikke, politiet kan ikke, garantere, at der ikke er en bindegal person, der tager en pistol i hånden og begynder at skyde på gaden. Men det vigtige er, at politiet har alle de redskaber, de skal bruge. Politiet har ikke efterlyst et eneste nyt redskab. Det, de manglede sidste år, har vi givet dem, siger justitsminister Søren Pape (K) efter mødet med henvisning til den politiske aftale om Bandepakke III, som regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet indgik sidste år.
En aftale, som blandt andet hæver straffen for skyderier og giver mulighed for at forbyde bandemedlemmer at befinde sig bestemte steder.
Ifølge Pape kan man ikke konkludere, at sidste års bandepakke har fejlet, selvom antallet af skyderier den seneste tid er taget til.
- Regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti står sammen om det her 100 procent. Og jeg er glad for, at vi løbende får optrevlet det her, siger justitsministeren og nævner, at der i øjeblikket sidder cirka 420 bandemedlemmer fængslet. Han fortsætter:
- Men vi kommer aldrig dertil, hvor der ikke foregår kriminalitet. Vi kommer aldrig dertil, hvor der ikke kan være en idiot, der kan tage et våben og skyde i det offentlige rum. Det er der ingen, der kan give garantier om.
Betjente fra resten af landet
Ifølge TV 2s oplysninger blev der også på mødet orienteret om muligheden for at hive politibetjente fra resten af landet til København i perioder, hvor bandekriminaliteten blusser op. Konkret vil en reserve på 60-70 ekstra betjente fremover kunne sendes til København i perioder, hvor det vurderes nødvendigt.
På mødet kom ordførerne fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet også med yderligere forslag, der skal dæmme op for konflikten.
- Vi har et ønske om, at man bliver bedre til at bruge mere overvågning, så man kan følge de her bander tættere og hurtigere få fanget dem. Og så har vi et ønske om, at de bandemedlemmer, som bliver idømt meget lange straffe, kommer til at afsone i et andet land. De skal simpelthen ikke sidde i danske fængsler, hvor vi ved, de kan være til fare for fængselsbetjente, siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen.
Socialdemokratiets Trine Bramsen siger:
- Vi skal have fat i problemet om rekruttering til banderne. Det skal der sættes en stopper for. Helt konkret foreslår vi, at man skal kriminalisere rekruttering til banderne af børn under 18 år.