BLOG: Ind med ketchuppen og ud med den falske religion

BLOG: Rygerne har gennem mange ĂĄr mĂĄttet lægge ryg til talrige kampagner. De har følt sig brændemærkede og udskammede – og det har virket.  An

BLOG: Rygerne har gennem mange ĂĄr mĂĄttet lægge ryg til talrige kampagner. De har følt sig brændemærkede og udskammede – og det har virket. 

Antallet er rygere er samlet blevet reduceret, selv om der desværre er et stigende antal unge førstegangsrygere. Men pointen er, at vi i dag har vænnet os til at kunne færdes uden at blive generet af tobaksrøg. Det er alment accepteret, at ingen skal udsættes for passiv rygning.

Nu forsøger den vegetariske virksomhed ”Simple Feast” sig så med en kampagne mod kødspisning – umiddelbart en logisk konsekvens af virksomhedens produktudvalg, som omfatter vegetariske måltidskasser. I kampagnen drages der paralleller mellem kødspisere og rygere. De samme virkemidler sættes nu ind mod kødspisere.

- Vi har først og fremmest lavet den for at illustrere, hvor absurd vi som mennesker opfører os. Det, vi i dag tænker på som normalt, vil vi i fremtiden nok tænke på som ret unormalt, siger manden bag Simple Feast, Jakob Jønck, til Ritzau.

Og alvoren understreges af, at de forkætrede kødspisere ligefrem kan ringe til en hjælpelinje, hvor de kan få hjælp til at skære ned på deres kødforbrug.

For at sige det ligeud er der tale om en grotesk kampagne. Men den er ikke alene grotesk af den indlysende årsag, at kød har været en fast del af den menneskelige ernæring, siden vi levede i huler og grotter; den er også en hån mod de mange danskere, der lider af et reelt misbrug, hvad enten de er alkoholikere og har brug for at ringe efter hjælp, eller er rygere med et brændende ønske om at stoppe – måske fordi tobakken direkte truer deres helbred.

Hertil kommer, at kampagnen mod kødspisere oven i købet er med til at bagatellisere konsekvenserne af tobaksrygning. Herregud, hvis rygning ikke er værre end at spise en pølse, som kampagnen illustrerer, så kan det det ikke være så slemt at påbegynde en karriere som ryger.

Men selvfølgelig har kødspisning heller ikke meget med sundhed at gøre. Mens indtagelse af behandlede kødprodukter ifølge WHO øger risikoen for visse kræftsygdomme med 18 procent, så medfører rygning en risikoforøgelse på 2500 procent. Nej, det handler om noget helt andet og langt mere helligt; det handler om klimaet og jordens nært forestående undergang.

I dagens udgave af Kristeligt Dagblad fastslår forfatter og teolog Søren E. Jensen, at både klimakampen og den veganske livsstil har fået en religiøs dimension, og at dommedagsprofetierne omkring klimaet er gået helt over gevind. Hvis vi ikke lever på en helt bestemt måde, så risikerer vi, at jorden går under, lader man os forstå. Og det er det, det hele handler om: Kødspisere skal have dårlig samvittighed. Ikke alene ødelægger de deres egen krop – de ødelægger også jordens fremtid.

Personligt påvirker kampagnen mig ikke det mindste. Det skulle da lige være en brændende lyst til at aflægge den nærmeste pølsevogn et visit. Der findes nemlig ikke noget bedre end et par hotdogs med det hele. Indtil i dag troede jeg bare, at det var dansk og hyggeligt, men nu er det åbenbart også ”syndigt” – men det vil jeg da blæse på. Så ind med ketchuppen og ud med den falske religion!