Politik

S i hårdt angreb på regeringen – ophæver borgfred på skatteområdet

Politisk ordfører Nicolai Wammen er utilfreds med regeringens oprydning på skatteområdet. Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Socialdemokratiet har også haft regeringsansvaret, mens problemerne i Skat er vokset. Men regeringen er for langsom til at rydde op, lyder kritikken.

Regeringen har slet ikke gjort nok for at rette op på de store problemer i skattevæsnet.

Det mener Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, der i en tale på partiets kongres i Aalborg søndag langer hårdt ud efter statsministeren.

- Vi har en regering, der sidder på hænderne. Det er din regering og dit ansvar, Lars Løkke Rasmussen. I har svigtet. Det kan Danmark ikke være tjent med. Borgfreden på skatteområdet er hermed ophævet, siger Nicolai Wammen.

Han nævner blandt andet, at den samlede gæld til skattevæsnet er vokset til over 100 milliarder kroner, og at Rigsrevisionen højst usædvanligt har taget forbehold for at godkende Skats regnskab for 2017.

En borgfred med modifikationer

Problemerne i skattevæsnet har hobet sig op over mange år og under skiftende ministre, men den nuværende skatteminister Karsten Lauritzen (V) har forsøgt at rydde op med bred opbakning fra partierne på Christiansborg.

Det her er rendyrket S-hykleri

Britt Bager, politisk ordfører for Venstre

Den opgave har han et stykke ad vejen haft ro til, uden de forskellige partier har brugt skatteområdet som en politisk slagmark. Men helt stille har der ikke været.

Eksempelvis tvang et flertal uden om regeringen bestående af blandt andet Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti sidste år regeringen til at nedsætte en skattekommission. Den skal undersøge, hvordan det er gået så galt.

Langer ud efter Kristian Jensen

I sin tale på kongressen langer Nicolai Wammen især ud efter Kristian Jensen (V), der var skatteminister fra 2004 til 2010.

Her blev inddrivelsen overtaget af staten, men det nye inddrivelsessystem EFI kom aldrig for alvor til at virke og blev derfor lukket igen i 2015.

- Det er tre år siden, at regeringen lovede at genoprette skat. Rette op på det rod, Kristian Jensens reformer har skabt i skattevæsnet. Lars Løkke Rasmussen bad i den forbindelse om borgfred. Men der er på ingen måde kommet styr på politikken, siger Nicolai Wammen.

Erkender medansvar

Der har også siddet skatteministre fra Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre, mens problemerne i skattevæsnet er vokset under Helle Thorning-Schmidts regeringstid.

SF’eren Holger K. Nielsen har tidligere erkendt, at det ikke var smart, at der blev afskediget hundredevis af medarbejdere, mens han var skatteminister fra 2012 til 2013.

- Selvfølgelig har jeg selv et ansvar. Jeg sad som skatteminister i en periode på 14 måneder. Og der foregik også nogle ting der, sagde Holger K. Nielsen sidste år til TV 2.  

Socialdemokratiets Benny Engelbrecht var skatteminister fra 2014 til 2015, og han har også tidligere erkendt et medansvar for det kaos, der er opstået.

Nicolai Wammen medgiver, at hans eget parti også har aktier i problemerne.

- Vi har alle et ansvar. Men det er ikke en undskyldning for at lade stå til nu. Tværtimod, siger han.

V: Rendyrket hykleri

Venstres politiske ordfører, Britt Bager, afviser, at regeringen har været for langsom til at rydde op.

Hun siger, at antallet af medarbejdere blev beskåret med 1300 årsværk, da Socialdemokratiet sidst var i regering. 

- Det her er rendyrket S-hykleri. Vi er i fuld gang med at rydde op efter fem røde skatteministre fra tre partier på fire år under Helle Thorning og Mette Frederiksen, siger Britt Bager.

Som led i oprydningen i skattevæsnet besluttede regeringen sidste år helt at nedlægge Skat for i stedet at oprette syv nye skattestyrelser.