Politik

Nyrup mente ikke, at DF var stuerene - i dag siger han, at 'hver tid har sine svar'

Poul Nyrup Rasmussen er ikke meget for at forholde sig til sin efterhånden berømte DF-kritik. Flere S-medlemmer afviser, han tog fejl.

Da statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) i 1999 sagde de berømte ord ”stuerene, det bliver I aldrig” om Dansk Folkeparti, havde han næppe regnet med, at Socialdemokratiet små 20 år senere ville have et tæt samarbejde med selv samme parti.

Sådan er virkeligheden i dag på flere områder som eksempelvis udlændingepolitik, men det er den tidligere partiformand i dag ikke meget for at forholde sig til.

- Mit svar er – som Willy Brandt (tidligere forbundskansler i Vesttyskland, red.) har sagt meget klogt – hver tid har sine svar. Og der er nogle andre svar i dag end i min tid, siger Poul Nyrup, da TV 2 møder ham på Socialdemokratiets kongres i Aalborg lørdag.

Men hvad er der er sket med dit parti siden dengang?

- Det gider jeg ikke kommentere. Vi holder os til mit statement. Du får ikke mere, siger Poul Nyrup Rasmussen.

Han afviser at forholde sig yderligere til Socialdemokratiets tilnærmelser til Dansk Folkeparti.

Det stuerene har flyttet sig

Det er især under Mette Frederiksens ledelse, at Socialdemokratiet de seneste år har anlagt en strammere kurs i udlændingepolitikken. Det erkendte partiformanden selv i sin kongrestale lørdag og sagde samtidig, at det har været nødvendigt for at begrænse tilstrømningen af de mange mennesker, der er på flugt i disse år.

Arne Jensen, der er socialdemokratisk medlem fra Kalundborg, siger til TV 2, at han mener, kursskiftet har været nødvendigt, fordi virkeligheden har ændret sig. 

- Jeg tror ikke, Poul Nyrup tog fejl den gang. Jeg tror bare, at grænserne for, hvad der er stuerent, har flyttet sig, siger Arne Jensen.

Måske en hård melding fra Nyrup

Hans partifælle Henrik Smedegaard Larsen fra Silkeborg har med egne ord ingen fine fornemmelser i forhold til, hvem Socialdemokratiet samarbejder med. Men han bryder sig ikke om Dansk Folkepartis retorik.

Som eksempel nævner han, at Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen under en tv-debat i 2016 nægtede at kalde elevrådsformanden på Langkær Gymnasium, Jens Phillip Yazdani, for dansk - selv om han er født og opvokset i Danmark.

- Det, synes jeg, er dybt uforskammet. Nyrups melding var måske hård den gang, men når jeg hører sådan noget fra Martin Henriksen, er jeg da enig, siger Henrik Smedegaard Larsen til TV 2.

Mette F lægger afstand til sin ordfører

Poul Nyrup Rasmussens udtalelse faldt under en debat i Folketingssalen i 1999, hvor Dansk Folkeparti dengang talte om at straffe hele indvandrerfamilier med hjemsendelse, hvis et familiemedlem begik kriminalitet gentagne gange.

For øjeblikket går diskussionerne på Christiansborg på, om der skal gøres mere for at hjemsende de cirka 4500 flygtninge fra hovedsageligt Syrien med midlertidig beskyttelsesstatus. Og her er Socialdemokratiet klar til at stramme skruen yderligere.

Lørdag har partiets udlændingeordfører, Mattias Tesfaye, dog lagt afstand til Dansk Folkeparti.

Han siger klart nej til Dansk Folkepartis krav om at afskaffe integrationsgrunduddannelsen (IGU), hvor flygtninge opkvalificeres, så de kan tage et arbejde. Og han afviser også et andet forslag, som aktuelt diskuteres mellem regeringen og Dansk Folkeparti. Det handler om at give flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus en kontant bonus for ikke at lade sig familiesammenføre i Danmark.

- Det er symbolpolitik, der lugter lidt af Hjallerup Marked. Der er ikke nogen anstændighed i det, siger Mattias Tesfaye til Jyllands-Posten.

Da TV 2 lørdag spurgte partiformand Mette Frederiksen, om hun også mener, at en bonus for at undlade familiesammenføring ikke er anstændig, lagde hun dog afstand til sin Mattias Tesfaye.

  - Jeg har ikke behov for at påhæfte alle mulige forslag en masse ord, så nej, det vil jeg ikke, siger Mette Frederiksen.