Mette F sender stikpille til Løkke: - Jeg vil ikke være statsminister for enhver pris

Socialdemokratiets formand opfordrer samtidig Kristian Thulesen Dahl til at lade være med spise Løkkes "skovsnegl" med henvisning til filmen "Zappa".

Hvis der kommer et flertal for Mette Frederiksen (S) efter næste folketingsvalg, er det ikke sikkert, hun vil være statsminister.

Det siger Socialdemokratiets formand i sin tale på partiets kongres i Aalborg lørdag.

- Lars Løkke Rasmussen sagde, at han ikke ville være statsminister for enhver pris. Det blev han. Det er han. Det vil jeg ikke, siger Mette Frederiksen.

Hun henviser til en udtalelse fra Lars Løkke Rasmussen (V) forud for valget i 2015.

Her sagde han til Berlingske, at han ikke ville være statsminister for enhver pris, og at han skulle have plads til at føre sin egen politik ud i livet.

Men Mulle. Tulle. Lad nu være med at spise den skovsnegl

Mette Frederiksen

Hans krav bestod blandt andet af skattelettelser i bunden, og at de offentlige udgifter skal holdes i ro. Men den nuværende statsminister er blevet kritiseret for at blive siddende på posten, selvom han ikke har kunnet få sin politik igennem. Eksempelvis i forbindelse med skattereformen i begyndelsen af året, som blev langt mindre, end regeringen havde håbet.

Vil ikke give sig på udlændingepolitikken

Udlændingepolitikken er et af de områder, hvor Mette Frederiksen grundlæggende set ikke vil gå på kompromis.

Under hendes ledelse har Socialdemokratiet de seneste år anlagt en noget strammere udlændingekurs end tidligere, og den har hun ikke i sinde at slægge på. Heller ikke selvom flere partier i rød blok kræver det.

Det kan blive et problem i forhold til at få flertal bag hende efter næste valg, for både Enhedslisten, Alternativet og Radikale Venstre vil have indrømmelser på udlændingepolitikken.

Eksempelvis kræver den radikale leder Morten Østergaard, at Dansk Folkeparti helt sættes uden for indflydelse på udlændingeområdet, hvis hans parti skal bakke op om Mette Frederiksen.

Socialdemokratiets formand har dog ikke tænkt sig at imødekomme den tidligere regeringsparnter.

- Det store flertal både i befolkningen og i Folketinget ønsker en stram udlændingepolitik. Og et mindretal skal selvfølgelig ikke kunne true sig til en politik, der ikke er flertal for, siger Mette Frederiksen.

Hun erkender samtidig, at det kan blive svært at samle oppositionen.

- Vi kan ikke samle oppositionen om alle dele af udlændingepolitikken. Her er uenighederne for store, siger Mette Frederiksen.

- Tulle, spis ikke skovsneglen

Hun vender sig i stedet mod Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

Hans parti går til valg på, at Lars Løkke Rasmussen skal fortsætte som statsminister, men ifølge Mette Frederiksen bør Dansk Folkeparti sadle om og pege på hende.

- Pas på, der ikke går for meget Zappa i dansk politik. Kan I huske ungdomsfilmen fra 1983. ’Du vil jo gerne være med i hulen, ikk’ Mulle?’

- Men Mulle. Tulle. Lad nu være med at spise den skovsnegl. Det kan godt være, du kan få en rokokopude af Løkke. Men det får danskerne ikke mere velfærd ud af, siger Mette Frederiksen til latter fra salen.

Hun mener, at de to partier på blandt andet velfærdsområdet har meget mere til fælles, end Dansk Folkeparti har med de øvrige partier i blå blok.

- I de seneste tre år har vi sammen med Dansk Folkeparti forhindret den borgerlige regering i at hæve pensionsalderen. Vi har forhindret dem i at give topskattelettelser. Det er rigtig gode resultater, siger Mette Frederiksen.

DF: S taler med to tunger

Spørgsmålet er dog også, hvor langt Socialdemokratiet er villig til at gå for at imødekomme Dansk Folkeparti på udlændingeområdet.

Det er blevet særligt aktuelt lørdag, hvor partiets uudlændingeordfører, Mattias Tesfaye, har afvist Dansk Folkepartis krav om at afskaffe integrationsgrunduddannelsen (IGU), hvor flygtninge opkvalificeres, så de kan tage et arbejde.

Det har fået Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen til at beskylde Socialdemokratiet for at modsige sig selv, fordi de samtidig fastholder fokus på at hjemsende flere flygtninge.

- Du kan ikke både have en aktiv integrationsindsats og styrke hjemsendelser. Socialdemokratiet taler med to tunger, siger Martin Henriksen til Jyllands-Posten.