Mads Fuglede bliver ny udlændingeordfører for Venstre

Den tidligere USA-ekspert tager over for Marcus Knuth, der er kendt for en stram kurs i udlændingepolitiken.

Mads Fuglede bliver ny udlændinge- og integrationsordfører for Venstre.

Det oplyser partiet i en pressemeddelelse.

Han overtager posten fra Marcus Knuth, der har været ordfører på udlændingeområdet siden folketingsvalget i 2015.

Den tidligere USA-ekspert, der kom i Folketinget i 2017, afgiver sit nuværende ordførerskab for uddannelse og forskning til Marcus Knuth. Mads Fuglede overtager også indfødsretsordførerskabet fra Jan E. Jørgensen.

Marcus Knuth er kendt for at have stået for en stram udlændingepolitisk linje. Han har blandt andet været fortaler for det såkaldte burkaforbud, der har skabt stor intern uenighed i Venstre.

På den anden side hører Jan E. Jørgensen til på den blødere udlændingepolitiske fløj i Venstre, men ingen af de to skal altså længere tegne Venstres udlændingepolitik udadtil.

Ifølge gruppeformand Karen Ellemann har der igennem længere tid været et ønske i Venstre om at samle udlændingepolitikken hos en ordfører. Hun afviser dog, at Jan E. Jørgensen og Marcus Knuth fjernes fra udlændingeområdet, fordi de er på hver sin fløj.

- Det handler om, at der er stærke engagerede kræfter i Venstres folketingsgruppe, der er klar til at tage nye områder, siger Karen Ellemann.

Knuth: Samme kurs med Fuglede

Mens Marcus Knuth mister udlændingeområdet får han foruden uddannelse og forskning også ordførerskaberne for innovation og medier.

Han frygter ikke, at Venstre uden ham som ordfører får en slappere linje i udlændingepolitiken.

- Jeg er utrolig glad for, at Mads Fuglede overtager begge poster, for det vil sikre, at der absolut ingen ændringer kommer i udlændingekursen, siger Marcus Knuth.

Udlændingeminister Inger Støjberg er kendt for at være på samme fløj som Marcus Knuth, og hun glæder sig også over valget af Mads Fuglede.

- Det helt afgørende er, at linjen ligger fast. Vi har en stram udlændingepolitik, og det bliver videreført nu, siger Inger Støjberg.

Den nye ordfører Mads Fuglede afviser, at der skulle være store uenigheder med Jan E. Jørgensen og andre gruppemedlemmer på udlændingeområdet. 

- Der bliver gjort meget ud af at botanisere i alle de nuancer, der måtte være i vores parti, men det kommer jo af, at vi diskuterer tingene forholdsvist åbent. Debatkulturen er livlig i Venstre, og sådan skal det fortsætte med at være.

Flere rokeringer

Det sker også ændringer på andre områder i Venstres folketingsgruppe.

Tidligere Ikast-Brande-borgmester Carsten Kissmeyer, der afløser Esben Lunde Larsen, bliver ny boligordfører. Og den nu tidligere indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen får ansvar for kommunalområdet.

Derudover bliver Hans Andersen ny familieordfører, mens Martin Geertsen skal tage sig af socialområdet.

Ordførerrokaden kommer med under et år til næste folketingsvalg.