Politik

Minister vil ikke frikende Danske Banks ledelse – Bagmandspolitiet fortsætter undersøgelse

Det er domstolene og ikke Danske Bank selv, der skal vurdere ledelsens ansvar, mener flere politikere på Christiansborg.

Selvom Danske Banks interne undersøgelse frikender ledelsen for juridisk ansvar for hvidvask i milliardklassen i bankens estiske filial, er det for tidligt at fælde den endelige dom.

Det mener erhvervsminister Rasmus Jarlov fra Det Konservative Folkeparti.

- Det, at Danske Bank har lavet deres egen undersøgelse, betyder jo ikke, at Bagmandspolitiet ikke fortsætter deres, siger Rasmus Jarlov.

Forventer sagen bedre belyst

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet – i daglig tale Bagmandspolitiet – fortalte i august, at Danske Bank undersøges for hvidvask, og der bliver også set på grundlaget for at rejse en straffesag mod banken.

Det er grotesk, at Danske Bank i sin egen rapport frikender sin ledelse fra juridisk ansvar

Lisbeth Bech Poulsen, erhvervsordfører for SF

Derudover ser Finanstilsynet på nye oplysninger i sagen. Det sker, efter selvsamme tilsyn i maj rettede skarp kritik af Danske Banks rolle i hvidvasksagen, uden det dog førte til politisager.

- Der er stadig nogle myndighedsundersøgelser, der er i gang, som er meget højt prioriteret. De vil bringe yderligere lys over sagen og også afklare, i hvor høj grad ledelsen i Danske Bank kan holdes til ansvar, siger Rasmus Jarlov.

Overhørte allerede advarsel i 2007

Den interne undersøgelse af Danske Bank er foretaget af advokatfirmaet Bruun & Hjejle. Den kommer, efter Berlingske igennem længere tid har afdækket, at udenlandske kunder i Danske Banks estiske filial har brugt banken til hvidvask.

Undersøgelsen viser, at Danske Bank allerede i 2007 blev advaret om mistænkelige kunder, men banken reagerede ikke. Det var først efter opråb fra en whistleblower i 2013 og en intern revisionsundersøgelse i 2014, at banken i 2015 valgte at lukke ned for de mistænkelige kunder.

Jeg synes, det er chokerende og en skandale

Morten Bødskov (S)

Danske Bank erkender selv, at der har været tale om ”helt uacceptable og kedelige forhold” i filialen og siger samtidig, at den ikke har levet op til sit ansvar. Men den interne undersøgelse har ikke fundet, at hverken administrerende direktør Thomas Borgen, bestyrelsesformand Ole Andersen eller resten af bestyrelsen har gjort noget ulovligt.

- Vi har ikke fundet, at der er begået retlige fejl hos hverken den administrerende direktør eller bestyrelsen, der kan begrunde et retligt ansvar. Der er ikke i dansk ret et kollektivt ansvar, siger partner i Bruun & Hjejle Ole Spiermann, der har ledet Danske Banks interne undersøgelse af hvidvask i Estland.

V: De kan ikke frikende sig selv

Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Petersen, vil ligesom Jarlov heller ikke drage samme konklusion som rapporten, der blev offentliggjort onsdag.

- Den her rapport er Danske Banks bud, men det er de danske myndigheder, der afgør straffeansvaret, og altså i sidste ende domstolene. Der kan Danske Bank ikke frikende sig selv, siger Torsten Schack Petersen til TV 2.

Samme toner lyder fra SF’s erhvervsordfører, Lisbeth Bech Poulsen.

- Det er grotesk, at Danske Bank i sin egen rapport frikender sin ledelse fra juridisk ansvar. Bagmandspolitiet er stadig i gang, og det er nødt til at være en uafhængig myndighed, der sætter punktummet i denne sag, hvis der bare skal bevares en flig af troværdighed og lighed for loven, siger hun.

Hos Socialdemokratiet er tidligere justitsminister Morten Bødskov enig. Han siger, at det nu er vigtigt, at Bagmandspolitiet og Finanstilsynet har de nødvendige ressourcer til at undersøge sagen til bunds.

- Jeg er mildest talt meget overrasket over den her sags omfang. Jeg synes, det er chokerende og en skandale, siger Morten Bødskov til TV 2.

Bagmandspolitiet: En alvorlig sag

Bagmandspolitiet vil bruge Danske Banks egen undersøgelse om hvidvask i sin aktuelle efterforskning af banken. Men undersøgelsen har ikke formildet synet på sagen, siger Morten Niels Jakobsen, der er statsadvokat og chef for Bagmandspolitiet.

- Det har længe stået klart for mig, at der er tale om en særdeles alvorlig sag, og det understreger Danske Bank i dag, siger Morten Niels Jakobsen.

Selvom Berlingske tidligere har skrevet om mistænkelige transaktioner for mindst 53 milliarder kroner i den estiske filial, er det ikke lykkedes for Danske Banks interne undersøgelse at fastslå omfanget af hvidvask.

Banken vil dog donere bruttoindtægterne fra de udenlandske kunder fra 2007 til 2015 på 1,5 milliarder kroner til en nyoprettet fond, og administrerende direktør Thomas Borgen har onsdag fortalt, at han stopper, så snart der er fundet en afløser.

Storaktionær: Dybt beklageligt

Danske Banks største aktionær, A.P. Møller Holding, kalder sagen dybt beklagelig.

- Der skal ikke herske tvivl om, at A.P. Møller Holding, ligesom Danske Bank, synes, at enhver form for hvidvask er helt uacceptabel. Danske Banks processer har tydeligvis ikke været gode nok, og håndteringen af sagen har også været mangelfuld, siger administrerende direktør Robert M. Uggla i en skriftlig kommentar til TV 2.

Senere onsdag ventes et flertal af Folketingets partier at vedtage ny lovgivning, der fremover skal give hårdere straffe for hvidvask. Det kan du læse mere om her.