DR lukker tre tv-kanaler og tre radiokanaler

Der gennemføres besparelser i DR for 420 millioner kroner på tre år, når spareplanen er fuldt indfaset. Endnu en sparerunde venter om tre år.

Radiokanalerne P6 Beat, P7 Mix og P8 Jazz lukker, og DR's nuværende seks tv-kanaler reduceres til tre. DR K og DR 2 slås sammen, mens DR 3 og DR Ultra kun skal sende på nettet. Det efterlader DR 1, DR 2 og Ramasjang.

Det står i den public service-kontrakt, som kulturminister Mette Bock (LA) netop har indgået med DR.

I forlængelse af public service-kontrakten nedlægger DR i første omgang 375-400 stillinger. Det er en del af en ny spareplan, som fuldt indfaset i 2021 skal give besparelser for 420 millioner kroner årligt. Ifølge DR venter endnu en spareplan om tre år, og her kan flere fyringer ikke udelukkes.

Langt de fleste bruger DR

  • I 2017 brugte 94 procent af befolkningen et eller flere af DR's tilbud hver uge. Dr.dk havde 1.706.000 ugentlige brugere.
  • DR har i dag seks tv-kanaler: DR1, DR2, DR3, DR Ultra, DR Ramasjang og DR K og en række radiokanaler: P1, P2, P3, P4 (herunder det regionale system), P5, P6 Beat, P7 Mix, P8 Jazz.
  • DR driver også hjemmesiden dr.dk og flere apps samt en række orkestre og kor: DR SymfoniOrkestret, DR Big Bandet, DR Vokalensemblet, DR Koncertkoret, DR Pigekoret, DR Juniorkoret, DR Børnekoret og DR Spirekoret.

- Baggrunden er både de nødvendige besparelser og at sikre, at DR kan sætte endnu mere tryk på den digitale omstilling. På indholdssiden vil vi satse endnu mere end hidtil på vores styrkepositioner. Det er alt i alt relativt drastiske forandringer, men jeg tror på, at det er de rette, siger DR's generaldirektør, Maria Rørbye Rønn.

Public service-kontrakten mellem DR og Mette Bock sætter rammerne for DR fra 2019 til 2023 og er en opfølgning på medieaftalen fra juni. Her besluttede regeringen og Dansk Folkeparti blandt andet at skære 20 procent af DR's budget over de kommende fem år. 

Sådan vil DR spare

Her kan du få overblik over nogle af hovedpunkterne i DR's besparelser.

Sådan skal DR spare

DR 2 og DR K bliver slået sammen

TV-kanalerne DR 2 og DR K bliver slået sammen. Sidstnævnte formidler især kultur og historie og gik i luften i 2009. DR 2 sendte første gang i 1996 og har blandt andet fokus på nyheder, debat og dokumentarer.
Den nye kanal sender fra 2020 og skal både have fokus på samfund og kultur.

Radiokanaler lukker

Radiokanalerne P6 Beat, P7 Mix og P8 Jazz lukkes. De tre kanaler har sendt siden 2011.
De nuværende otte radiokanaler reduceres, så der i 2020 er P1, P2, P3, P4 og P5 tilbage.

To TV-kanaler bliver digitale

TV-kanalerne DR 3 og DR Ultra skal fra 2020 kun vises på nettet.
Medieforliget fra juni pålagde DR at skære de nuværende seks TV-kanaler ned til maksimalt fire, men med sammenlægningen af DR 2 og DR K vil der kun være tre tilbage. Foruden den sammenlagte kanal drejer det sig om DR 1 og DR Ramasjang.

Programmer lukker

Flere TV-programmer lukker som følge af nedskæringerne. Der er blandt andet tale om de små TV Aviser 17.50 og 19.55, DR 2 Dagen og mindst en underholdningsserie om året. Alt sammen fra 2020, oplyser generaldirektør Maria Rørbye Rønn. En DR-medarbejder oplyser dog, at lukningen allerede sker ved nytår.
Når DR's rettigheder til Tour de France udløber ved udgangen af 2019, bliver de ikke forlænget. Det samme hælder rettighederne til Champions League i håndbold, når de udløber i 2020.

Dr.dk ændres

DR's netnyheder skal i fremtiden have fokus på egenproduktion og danske produktioner med lyd, billede og tekst. "DR kan bringe tekstbaserede nyheder, men skal afholde sig fra lange, dybdegående artikler," lyder det i aftalen. Ifølge generaldirektør Maria Rørbye Rønn er det især longreads, dr.dk ikke skal lave.

Større TV-udbud på nettet

DR udbygger sit internetbaserede tv-udbud med nyt unikt indhold på DR’s digitale tv-tjeneste DRTV med fokus på bland andet samfunds- og kulturstof og på indhold målrettet de yngre målgrupper.
Under navnet DR2+ bliver der desuden udviklet digitalt samfunds- og kulturstof til DRTV.

Fokus på dansk musik

DR skal have fokus på dansk musik, og 48 procent af sangene på P3 og P4 skal have danske musikere som de bærende kræfter.

Smalle idrætsgrene

DR skal have en bred dækning af smalle idrætsgrene - ikke håndbold og fodbold - samt handicapidræt. Der vil dog også komme store besparelser på DR Sporten, siger generaldirektør Maria Rørbye Rønn.
Ifølge TV 2s oplysninger vil DR - trods besparelserne - senere tirsdag offentliggøre købet af rettigheder til EM i fodbold i 2020.

- En politisk hævnaktion

Kulturminister Mette Bock (LA) har tidligere forklaret, at formålet med de store besparelser i DR er at ændre public service-stationen fra at være en ”bred mediemastodont” til en ”fokuseret kulturinstitution", hvor der er fokus på "kvalitet frem for kvantitet".

Alternativets leder, Uffe Elbæk, mener imidlertid, at der er nogle helt andre årsager til besparelserne.

- Så trist at være vidne til det, vi ser lige nu i DR, hvor dygtige medarbejdere fyres som konsekvens af det, der bedst kan betegnes som en ubegrundet politisk hævnaktion. Det har store konsekvenser for de berørte, men rammer alle danskere og vores demokrati, skriver Uffe Elbæk på Twitter.

SF's medieordfører, Jacob Mark, håber, at nogle af besparelserne vil blive rullet tilbage, hvis der kommer et nyt flertal efter næste folketingsvalg.

- Nedskæringerne er alt for voldsomme. De vil gå hårdt ud over public service, som er ekstremt vigtig i en tid, hvor informationsstrømmen er massiv, og medierne er under stort pres. Vi har mere end nogensinde brug for medier, vi kan stole på, siger Jacob Mark.

Jacob Mark, der er medieordfører for SF, mener besparelserne i DR rammer områder, det kommercielle marked ikke kan konkurrere på.

Besparelserne på DR er langt fra det eneste i medieforliget, der blev indgået kort før sommerferien. Få overblikket her.

Medieaftalen