DR køber sportsrettigheder trods fyringer
Rettighederne er mange hundrede millioner kroner værd.
Danmarks Radio skal spare 20 procent.
Det er sikkert og vist, da det er vedtaget i medieaftalen gældende for perioden 2019-2023, som blev vedtaget i juni.
Tirsdag blev public service-kontrakten offentliggjort, og det står klart, at DR skal slankes i en spareplan, som fuldt indfaset i 2021 skal give besparelser for 420 millioner kroner årligt. Det gøres blandt andet ved at lukke tre tv-kanaler og tre radiokanaler, ligesom 375-400 stillinger, heraf 25 chefstillinger, nedlægges.
DR valgte mandag at afskedige en række chefer i den anledning, og det forventes, at der skal fyres yderligere, selvom medarbejdere kan vælge at tage imod frivillige afskedigelsesordninger.
Beholder store sportsrettigheder
Alligevel har koncernen i dag offentliggjort, at de har erhvervet sig rettighederne til EM i fodbold i 2020 i samarbejde med Nordic Entertainment Group, der blandt andet står bag TV3-kanalerne.
Kampene vil kunne følges på Nordic Entertainment Groups (NENT) kanaler og streamingtjenesten Viaplay samt hos DR, skriver Mediawatch.
Desuden har DR for nyligt købt en andel i rettighederne til VM i håndbold i 2019 og 2021.
Desuden vil DR i samarbejde med Discovery beholde rettighederne til OL i 2020 i Tokyo.
I den public service-kontrakt, som kulturminister Mette Bock (LA) netop har indgået med DR, står der, at DR's fremtidige fokus skal være alsidig og med fokus på mindre sportsgrene:
DR skal have en bred dækning af smalle idrætsgrene og af handicapidræt. Dækningen skal i øget grad vise alsidigheden i dansk idræt (flere og mindre idrætsgrene samt den lokale/regionale idræt og idrættens samfundsmæssige betydning). Der skal være alsidighed i dækningen i sportsnyheder, transmissioner og dokumentarer.
DR: Ingen kommentar
På et netop afholdt pressemøde i DR fortæller generaldirektør Maria Rørbye Rønn, hvad planerne for DR's sportsrettigheder er:
- Vi kommer fortsat til at prioritere at have de store sportsbegivenheder med offentlig interesse. Det kunne være EM og VM i fodbold. Eller OL. Men der er nogle sportsbegivenheder, som vi kommer til at vælge fra.
- Eksempelvis vil vi ikke til at generhverve vores rettigheder for Tour de France, når de udløber. Og det samme er tilfældet med Champions League håndbold, siger hun.
Det underbygges af Lars Høgsberg fra DR Medier, der i en mail fra DR Presse skriver:
- Med planen kommer vi til at spare på vores sportsdækning, herunder også på vores køb af sportsrettigheder. Vi genkøber ikke Champions League i håndbold samt rettigheder til Tour de France når vores nuværende aftaler udløber i 2020 og samlet sparer vi over en fjerdedel på rettigheder. DR har tidligere vist EM slutrunder og i Danmark i 2020 er en del af vores fortsatte ambitioner, skriver han.
Antallet af tv- og radiokanaler reduceres
De tre tv-kanaler, der overlever reduktionen fra seks til tre bliver DR1, DR2 og DR Ramasjang.
Desuden reduceres antallet af radiokanaler fra de nuværende otte til fem kanaler i 2020.
P1, P2, P3, P4 og P5 vil radiolytterne fremadrettet kunne høres på DR.
- Baggrunden er både de nødvendige besparelser og at sikre, at DR kan sætte endnu mere tryk på den digitale omstilling. På indholdssiden vil vi satse endnu mere end hidtil på vores styrkepositioner. Det er alt i alt relativt drastiske forandringer, men jeg tror på, at det er de rette, siger DR's generaldirektør, Maria Rørbye Rønn.
Få et overblik over ændringerne på DR her: